Foto's: Zwarte Cross 2012

Dit jaar werd op 21, 22 en 23 juli de zestiende editie van het Zwarte Cross festival gehouden. Met 156.000 bezoekers lijkt het evenement niet meer op het motorsportspektakel van 1997, toen het festival begon met duizend bezoekers. Tijdens deze editie verwelkomde Lichtenvoorde tevens de miljoenste bezoeker van het festival.

De weergoden waren de bezoekers gunstig gezind met een zo goed als droge Zwarte Cross. Het was heerlijk vertoeven in de heilstaat Uitopia, onder toezicht van groot leider Tante Rikie. Onder het genot van een biertje of het nieuwe, speciaal voor de Zwarte Cross samengestelde shotje “Nozemoil” genoot het publiek het afgelopen weekend van muziek, theater, motorcross, culinaire hoogstandjes en diverse andere attracties. Dit jaar was er zelfs een sterrenrestaurant waar door topchef Rik Jansma echte Achterhoekse gerechten werden bereid. Op muzikaal vlak beklommen artiesten als Within Temptation, De Heideroosjes, Drive like Maria en de Kaiser Chiefs de bühne.

© FOK.nl / Bart Heemskerk
Loco Loco Disco Show

© FOK.nl / Bart Heemskerk
Kaiser Chiefs

De Zwarte Cross bleek ook niet alleen voor de toeschouwers een gewild evenement. De deelname aan het motorsportgedeelte was na 10 minuten volgeboekt. De hoofdstunt was dit jaar de zogenaamde Nozemsprong, waar twee motorrijders óver het hoofdpodium sprongen; iets wat over die hoogte en afstand nog nooit eerder was gedaan. Op de crossbaan waren er ook nieuwe klasses te bewonderen: de Maritieme klasse, de Muzikantenklasse en de 85cc klasse, die alle voor veel vermaak zorgden.

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

Een dergelijk festival met als motto “Nöhlen is dodelijk” kunnen wij natuurlijk niet laten liggen. FOK!fotografen Barbara Kamphuis en Bart Heemskerk waren erbij om verslag te doen. De volledige fotoreportage vind je op pagina 2.