Interview: Racoon gaat meer voor 'soul'

Het Bevrijdingsfestival van Wageningen werd dit jaar afgesloten door niemand minder dan Racoon. De toeschouwers waren massaal toegestroomd naar het hoofdpodium om te luisteren en kijken naar deze heren die onlangs de grote winnaars van de 3FM Awards werden. Voordat het zover was namen zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige de tijd om FOK! te woord te staan over het loslaten van lievelingsliedjes en het bevrijden van een familielid.

Het is op zijn zachtst gezegd niet mis wanneer een band op de 3FM Awards verkozen wordt tot de 'Beste Artiest Pop'. “Misschien een cliché om te zeggen, maar je staat tussen knallers als Guus, Caro en Ilse en dan loop je weg met deze titel. Belachelijk!”, vertelt Bart enthousiast. Daarnaast won Racoon ook een 3FM Award 'Beste Album' voor hun nieuwe plaat Liverpool Rain en een 3FM Award 'Beste Single' voor 'No Mercy'. De band staat al geruime tijd in de schijnwerpers en één van de hoogtepunten in hun beginjaren was hun optreden op Lowlands 2000. Met een brede glimlach trad de band daar dan ook op. “Die glimlach kan ik mij ook herinneren”, denkt Bart terug. “Je bent er niet mee bezig om zo groot te gaan worden. Je doet iets uit je hart en je hoopt ervan te kunnen leven. Dat konden we toen al, maar alles wat er bovenop komt is alleen maar mooi meegenomen en het is nooit het streven geweest.” Dennis vult aan: “Het is voor ons een beetje stap voor stap gegaan. Je wilt de beste liedjes maken en de volgende stap is dan een platencontract. Op een gegeven moment sta je op Lowlands te spelen en is de volgende stap weer Pinkpop en zo groei je in de loop der jaren.”

© FOK.nl / Jimmy Israel
Racoons Bart van der Weide met vrede in zijn 'soul'

De vraag rijst dan wat er dan in het verlengde van al deze successen ligt. Bart zou heel graag de horizon van de band willen verbreden: “Duitsland is een hele grote markt en het zou echt een grote kick zijn om daar een volledige tour met een complete crew, inclusief geluids- en lichttechnici, neer te kunnen zetten.”

Ook qua stijl is de band zijn horizon aan het verbreden. Op het nieuwe album probeert Racoon een oude soul-kant van zichzelf te laten zien. “Het zou mooi zijn als we dit in de volgende plaat nog iets meer kunnen doen. Je hoort bij een muziekstuk meteen of het een groot of een klein liedje is. De volgende plaat moet echt grote nummers bevatten. We willen dan een belofte doen in het eerste akkoord, die we waarmaken in het laatste refrein.”

Over het ontstaan van hun muziek zegt Dennis: “Het is bij ons een levendig proces. We gaan niet van tevoren zitten met het idee een bepaalde plaat te gaan schrijven. De liedjes moeten gewoon goed zijn. Daarna bedenken wij wat we ermee gaan doen. Er worden veel meer liedjes geschreven dan dat er op het album komen.” Bart vertelt dat het vooral schrappen is. “Voor Liverpool Rain hadden wij zo’n tachtig ideeën. Met behulp van pre-producer Michel Schoots en producer Wouter van Belle zijn wij op een eindtotaal van dertien liedjes uitgekomen. Onderweg sneuvelen er heel veel van en daar zitten soms ook je lievelingetjes tussen. Je moet dus je ego aan de kant zetten, want iedereen heeft een stem. Gelukkig zitten de bandleden redelijk op één spoor, maar het doet af en toe wel pijn.”

Bart heeft zo al een tijd lang een persoonlijke favoriet opzij moeten zetten. “Op het volgend album komt dit nummer niet terug, maar die komt er ooit echt nog wel een keer! Het liedje heet 'Shoes of Lightning' en het is een heel klein nummer van net twee minuten”, vertelt hij zorgzaam.

Zo’n twee weken geleden is ook de videoclip voor 'Liverpool Rain' in première gegaan. Bij het maken hiervan hebben ze minder moeilijke keuzes hoeven maken. “We hebben het overgelaten aan het filmcollectief Aap Noot Film. Wij zijn een band en wij schrijven muziek. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’, zeggen ze wel dus het is niet aan ons besteed om een clip te regisseren”, vertelt Dennis. “In de clip gaat het om de oude, gewone man als held in de bus. Het lied wordt hem wel toegezongen, maar wij hebben er voor gekozen om niet de letterlijke tekst in de clip te verbeelden. Dat is ook zo banaal”, besluit Bart.

Op een dag als deze vragen wij Racoon wie zij als helden zouden willen bevrijden. Dennis heeft onlangs zijn grootmoeder ‘bevrijd’ zien worden. Voorzichtig vertelt hij: “Afgelopen weekend is mijn oma overleden. Zij zat bij wijze van spreken al tien jaar te wachten en in die zin was dat ook een bevrijding. Het klinkt heel cru maar ik dacht al jaren ‘laat haar alsjeblieft gewoon gaan’, want ze wilde niet meer.”

Racoon speelde al op verschillende Bevrijdingsfestivals. Ook als zij niet hoeven te spelen kunnen zij van de Bevrijdingsfestivals genieten. “Ik ben twee jaar geleden nog naar het Bevrijdingsfestival in Vlissingen geweest. Doordat wij zelf zo veel moeten spelen, missen we heel veel artiesten en als we niet hoeven te spelen is het wel leuk om wat concertjes mee te pakken”, vertelt Dennis. Over de vraag of zij wel eens artiesten op de Bevrijdingsfestivals tegenkomen waarmee ze willen samenwerken hoeft Bart niet lang na te denken: “Ik ben erg blij met Racoon, dus zoals het nu gaat ben ik heel tevreden!”