FOK!focus: Zuid-Koreaanse films

Van een revolutie kun je nog niet spreken wat betreft het uitkomen van Koreaanse cinema in ons kleine kikkerland. De grotere bioscopen richten zich welhaast alleen op Hollywood-producties. Films uit andere landen krijgen niet eens de kans, of verlaten de zaal alweer na één of twee weken. Merkwaardig, vooral wanneer je in achting neemt dat Zuid-Korea één van de grootste filmindustrieën ter wereld heeft. Gelukkig is er nog een sprenkeltje hoop, aangezien er op de dvd-markt in Europa de laatste tien jaar genoeg verschenen is. Vandaar deze tiplijst, een kleine glimp van wat de Zuid-Koreaanse filmindustrie zoal heeft geproduceerd. Let's go!

 

5. Akmareul Boattda (I Saw The Devil)

Vergeet Mel Gibson in Payback en Denzel Washington in Man on Fire, dit is het echte werk; niemand maakte betere wraakfilms dan de Koreanen. Byung-hun Lee schittert als wraakzuchtige geheim agent die zijn vermoorde vrouw wil wreken, en daardoor gaandeweg zelf verandert in een monster. De rol van koelbloedige seriemoordenaar wordt vertolkt door één van de beste acteurs uit Zuid-Korea, genaamd: Min-sik Choi. Onthoud die naam!

‘Akmareul Boattda' is een harde film met prachtig geschoten, sadistische scènes waar je balzak van inkrimpt. Daarnaast nog een schitterende soundtrack met een eindshot waar je nog een jaar van nasiddert.


4. Nae Meorisokui Jiwoogae ( A Moment to Remember)

Er zijn extreem veel romantische films gemaakt natuurlijk. Voornamelijk pulp, maar soms komen er echte pareltjes naar boven drijven, die niet zijn gelardeerd met vals sentiment. Het concept is vrij conventioneel: vrouw ontmoet man uit een lager milieu, ze worden verliefd, gaan trouwen blabla. Dan plots gebeurt er iets hartverscheurends en kunnen de tissues uit de kast getrokken worden. Deze film leunt ook op dat concept, maar maakt er iets origineels van wat daadwerkelijk op je emoties werkt. Ook één van de eerste films die het thema Alzheimer bij jonge mensen behandeld. En hoe!

Zelfs de meeste verbitterde nihilist zal door deze film geraakt worden, of hij nou wil of niet. De soundtrack mag ook niet vergeten worden.

3. Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring)

Één van de meest bekende films hier in Nederland. De film was een hit op de meeste filmfestivals en won veel prijzen. Niet geheel onterecht overigens, visueel is hij fenomenaal. Geschoten in een omgeving waar je prat van gaat, een dromerig surrealistisch oord. De film portretteert de levenscyclus van een oude en jonge monnik. Met de uiteenzetting van de seizoenen komt de jonge monnik meer te leren over het leven: het verliezen van de onschuld, lust, haat, afgunst. Elk seizoen schetst een prachtige periode hiervan. Weinig dialoog, veel prachtige shots.

Niet weggelegd voor mensen zonder geduld of liefhebbers van heftige actiefilms. Voor fans van visueel, prachtig geschoten films is dit wel een onverbiddelijk meesterwerk.

2. Taegukgi hwinalrimyeo (The Brotherhood of War)

Er zijn weinig films die de Koreaanse oorlog behandelen. Vandaar dat men het ook wel eens ‘de vergeten oorlog' noemt. Je-gyu Kang echter, waagt het er wel op en maakt er een emotioneel, menselijk drama van. De film volgt twee broers die gedwongen worden deel te nemen in de Koreaanse oorlog, aan de kant van het zuiden. 

De film leunt vooral op het drama tussen de broers. De oorlog is slechts een element waarin ze zich bevinden. De waanzin wordt ook wel sterk belicht, maar de dialogen tussen de broers ontroeren je echt en tillen de film naar een hoger niveau. Waaruit je kunt concluderen dat hij beter is dan andere oorlogsfilm. Verplicht kijkvoer voor liefhebbers van oorlog en dramafilms!

1. Oldeuboi (Oldboy)

s

Ook een wraakfilm, maar dan in het kwadraat. Min-sik Choi(daar heb je hem weer) wordt, zonder dat hij de reden ervan weet, vijftien jaar opgesloten. Op een dag ontwaakt hij onthutst op het dak van een gebouw. Om erachter te komen waarom hij werd opgesloten start hij een zoektocht naar zijn daders. De film is gebaseerd op een Japanse manga, maar dan wel met een andere insteek. Dit is cinema in optima forma. Hij slaagt erin om een succesvolle thriller, drama en actiefilm te zijn.

Doordrenkt met memorabele shots, prachtige soundtracks en plotwendingen, is dit één van de beste films ooit gemaakt. Het is zo sterk en geniaal geschreven, dat je bijna geen camera meer durft aan te raken na de kijkbeurt. Hollywood is bezig met een remake en laten we niet hopen dat ze de boel gaan verpesten. Beter dan dit kan hij toch al niet worden. Gaat dat zien, deze film!