[OS 2012] Estafettevrouwen opnieuw op weg naar goud

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaan over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De zwemsters op de 4x100 meter vrije slag estafette zullen op de eerste wedstrijddag van de Olympische Spelen direct moeten strijden om het goud. De dames komen op zaterdag 28 juli in actie en zullen dan gaan strijden voor titelprolongatie. Een titel die ze in 2008 wisten te veroveren.

Vanaf 2008 waren de Nederlandse dames oppermachtig op het estafettenummer. Vroeg in het jaar werd er in Eindhoven op het Europees kampioenschap de eerste titel behaald, waarna de zege op de Spelen volgde. In 2009 en 2011 werd vervolgens ook nog eens de wereldtitel veroverd. Ook werd de ploeg in 2008 en 2009 uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De enige titel die werd gemist was de Europese titel van 2010, toen Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker niet mee konden doen.


De gouden race van de estafettevrouwen in Peking (2008).

Met die twee dames is ook de helft van de kern van de ploeg genoemd, die verder bestaat uit Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk. Deze vier vrouwen, tevens de wereldrecordhoudsters, zullen dan ook normaal gesproken de finale zwemmen op 28 juli. Op diezelfde dag zijn ook de kwalificaties, waarvoor nog één of twee reserves worden meegenomen. Hiervoor komen Maud van der Meer en Saskia de Jonge in aanmerking.

Kromowidjojo en Heemskerk hebben daarnaast de beste papieren om ook tijdens het individuele toernooi uit te komen op de 100 meter vrije slag. De vrouwen zijn nog niet zeker van plaatsing, maar hun kwalificatietijden zijn op dit moment al zo scherp dat de andere zwemsters daar niet meer aan lijken te komen.

Op de individuele 100 meter hebben de dames ook goede kans op eremetaal, maar de competitie op die afstand is groot. Naast wereldkampioenen Aleksandra Gerasimenia en Jeanette Ottesen, zullen ook Fancesca Halsall, Britta Steffen en Sarah Sjöström daar meestrijden om het goud.


Kromowidjojo is ook kanshebber voor een individuele medaille (Foto: Pro Shots)

De concurrentie voor de estafette moet vooral worden gezocht in Amerika en Duitsland. De Amerikaanses zijn al jaren de grote concurrent en verloor afgelopen zomer met slechts 0,51 seconden van het Oranjekwartet. Team USA kan onder andere Natalie Coughlin, Missy Franklin en Dana Volmer op de been brengen.

De Duitses komen met wereldrecordhoudster Steffen op de proppen, die de rest van het team (dat zonder Steffen Europees kampioen werd in 2010) op sleeptouw zal gaan nemen. Als outsiders voor de medailles kunnen Australië, China en Zweden worden gezien. Op 28 juli zal blijken of de 4x100 meter estafette weer voor de eerste Nederlandse gouden medaille op de Olympische Spelen kan zorgen.


Veldhuis, Dekker, Kromowidjojo en Heemskerk na de wereldtitel in 2011 (Foto: Pro Shots)