Crew Wishlist 2012 - 1: Tomb Raider

Games die sfeer kunnen neerzetten en je mee laten voelen met de personages zijn mijn favorieten. Vorig jaar was ik al helemaal blij met de parel Deus Ex: Human Revolution van Square Enix, maar in 2012 doen ze het nog eens dunnetjes over met Tomb Raider. Dit keer geen koelbloedige beveiliger, maar een van de bekendste gamepersonages die de industrie kent: Lara Croft.

Tomb Raider

Deze Tomb Raider is dan ook een heel andere game dan de voorgangers. In de vorige delen hadden de verhaallijnen en de sfeer meer weg van een Indiana Jones-film gecombineerd met het steeds groter groeiende polygonenaantal in de borsten van Lara. De serie werd een symbool voor sexy hoofdrolspeelsters en werd steeds minder een actiegame. Gelukkig komt er nu een reboot die de serie een hele andere kant opstuurt.

Tomb RaiderTomb Raider

We zien Lara zoals we haar nog niet eerder gezien hebben. Nee, niet naakt, perverselingen. Ze is in deze game een onzekere meid die gestrand is op een mysterieus eiland. De sfeer die de twee demo's mij al hebben laten proeven is ijzingwekkend. De angst die Lara voelt voel jij als speler ook, de onzekerheid in haar kunnen is aan alles te merken en het eiland straalt mysterie uit.

De toon van het spel wordt gezet in een level waarin Lara uit de grot ontsnapt, terwijl ze achtervolgt wordt door een vreemde die er duidelijk niet mee zit om haar te doden. Ze komt ondertussen een schedelcollectie van desbetreffende persoon tegen. Vuur is een belangrijk gegeven in de grot. Hierdoor ziet ze waar ze loopt en kan ze puzzels oplossen om verder te geraken in de grot. Naast de persoon is water een vijand, want het dooft vuur en je moet toch langs een waterval zien te komen.

Tomb RaiderTomb Raider

In de tweede gameplayscene moet Lara een overlevende redden van wolven. Deze beesten hebben zijn kamp al langzamerhand al overmeesterd en hebben onder andere een radio en medicijnen naar hun grot meegenomen. De onzekere Lara moet in de grot deze spullen weer terugpakken en dat gaat gepaard met wederom sfeer en angstmomenten. Geen babe met twee wapens met onbeperkte munitie in haar handen, dit keer zal ze al sneakend door de grot moeten gaan. De makers maken gebruik van schaduwen en geluid om je op het puntje van je stoel te laten zitten.

Deze reboot van Tomb Raider staat dan ook erg hoog op mijn 'must have'-lijst, zodat ik het eiland kan ontdekken en me mee kan laten voeren met het verhaal en de emoties van Lara. Een definitieve releasedatum is er nog steeds niet, het is nog geduld hebben voordat we met de nieuwe Lara op pc, Xbox 360 of PlayStation 3 aan de gang kunnen. De uitgebreide preview is hier te lezen.