FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1

MrManiak

Dames en heren, jongens en meisjes, het is tijd om gek te worden. De eerste aflevering is een dag geleden van start gegaan en de eerste theorieën, hints en aanwijzingen gaan nu al rond. Tenminste, iedereen denkt deze in de aflevering te hebben gezien. Net zoals de voorgaande Mol-jaren probeer ik voor jullie alles op het gebied van de Mol te vinden, ontdekken en hier te plaatsen. Waarom? Ik denk dat ik het als een zelfhulp zie. Een behandeling om mijn verslaving van het programma te kunnen verwerken. Misschien help ik jou ook wel bij het verwerkingsproces (of help ik je juist aan een verslaving). Hoe dan ook, ik heb een doel. Een enkel doel. Die ene vraag die ik wil beantwoorden... Wie is de Mol?

Om te laten laten zien dat er mensen zijn die erg zwaar te lijden hebben onder het programma heb ik een nieuw onderdeel in de specialreeks gemaakt:

De meest belachelijke theorie: Week 1

Van WIDM-forum van de AVRO:
-"Normaal komen hier geen mollen voor" zei Art. Dio is zwart en in IJsland wonen blanken.
-"De Mol werkt normaal s'nachts, en hier is het bijna altijd daglicht" aldus Art. Dio is zwart.

Conclusie: Dio is zwart.

Met dank aan Bellatrix.

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur

De MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

Bumper

Op dit moment is de bumper van het twaalfde seizoen nog niet volledig onderzocht op hints of aanwijzingen. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen zijn er zeer beperkt vooruitblikken naar toekomstige opdrachten te vinden. Er wordt alleen duidelijk dat er nog wordt gedoken, met een speedboot wordt gevaren, het geven van rooksignalen

Het eerste opvallende is dat het logo van de Mol te zien is op een foto, waar op de voorkant een (blank) kindergezicht staat. Het is nog onbekend wie dit is. Suggesties en andere opvallende zaken in de bumper zijn welkom.

'Vanaf de eerste seconden'

Art heeft in een interview met radiozender 3FM gezegd dat je vanaf de eerste seconden al moet opletten.

Voordat het programma echt begon is er een advertentiefilmpje te zien voor http://live.avro.nl. In dit tweede scherm is er een overzicht te zien van alle tweets en overige berichten, de aflevering is live te streamen en kandidaten kunnen worden aangevinkt als 'verdachte'. Naast het feit dat de website gedurende de hele uitzending niet heeft gewerkt was de volgende afbeelding op de iPad te zien:

iPad Mol

Boven Dio staat 'Jouw Mol'. Op het FOK!forum is aangegeven dat de screenshot gemanipuleerd is en het gaat om een voorbeeld van de applicatie.

Na 35 seconden is er een vogel te zien. In beeld horen we de vogel een enkele keer, kort hierna volgt een tweede geluid van het beest. Wellicht vergezocht, maar het kan gaan om een morsesignaal. Twee lange signalen na elkaar komt in het morse overeen met de letter M. Minis, Maarten, Mol...

In de eerste minuten van de aflevering zijn flitsen te zien. FOK!user tochweerhenk zag in een van deze flitsen een pagina met de tekst MOL XII. In de linker bovenhoek een foto te zien. Het is niet goed te zien of het gaat om presentator Art Rooijakkers of een van de kandidaten.

Aflevering 1, opdracht 1: Het vliegtuig

De opdracht lijkt zo makkelijk. Loop binnen drie uur naar een punt in een grote, lege vlakte. Uiteindelijk zijn maar vijf kandidaten aangekomen bij het punt, opdracht mislukt. Waren er opvallende zaken in deze opdracht te vinden?

  • De Mol had twee enveloppen met in totaal twee foto's. Het is duidelijk te zien dat Art de Mol afzet bij het vliegtuig, waar door middel van een afstandsbediening de klok een uur wordt versneld. De enige persoon die een vliegtuig noemde was Anne-Marie. Van de afstand waar zij stond is het zeer lastig om te kunnen zien dat er een vliegtuigwrak in de verte ligt. Een andere verdachte is Dio, zo zet 3FM-dj Domien op Twitter. Het terugzetten van de tijd hint namelijk naar een tijdmachine, een grote hit van rapper en kandidaat Dio.
  • Als toevoeging op deze uitspraak: Tim Kamps zag helemaal geen vliegtuig. Sterker nog, hij is op de bonnefooi gaan lopen zonder ook maar enige aandacht voor de foto te hebben gehad. "Gewoon een leuk plaatje..."
  • Liesbeth haar eerste zinnen waren "Zo alleen. Ik ben nog nooit zo alleen geweest." Op 4 januari plaatste de Mol op Twitter het volgende: "Waar mijn collega nog samen met een geit, kippen en andere passagiers was, sta ik er alleen voor. Zie me morgen 20:30 u. Ned 1. #widm"
  • Anne-Marie leidde William om het beekje heen om er daarna zelf vandoor te gaan. William wist niet goed hoe hij op deze vreemde actie van AM moest reageren.
  • Waar iedereen een grote koffer bij zich heeft, heeft alleen Frits een rugtas mee. Zeer weinig bepakking voor een mogelijke reis van drie weken, tenzij hij weet wat er nog gaat komen.
  • William loopt weg om mensen naar het vliegtuig te kunnen loodsen. Dit kan op twee manieren worden bekeken. Als William weg is en blijft of gewoonweg te laat terug is, is de opdracht sowieso mislukt. William kon ook anticiperen dat de opdracht nooit gehaald zou worden, dus toonde hij extra initiatief door de kandidaten te vinden en begeleiden. Zo kan hij aanzien krijgen van de andere groepsleden omdat hij wel de handen uit de mouwen heeft gestoken.
  • Alleen Frits, Annemarie, Dio, Hadewych en Marion zijn bij het vliegtuig aangekomen. De eerdergenoemde Tim is kennelijk nooit in de buurt van het vliegtuig geweest.
  • De koffer van Liesbeth is, zo merkt Frits op, "verdacht schoon." Inderdaad zeer vreemd, omdat Liesbeth naar eigen zeggen drie uur over het strand heeft gelopen.
  • Bekijk de onderstaande screenshot:

    W en M

    Naast dat er overduidelijk de letter A op het vliegtuig staat (en geen hint is), maakt Frits hier een zeer opvallend handgebaar. Zo zijn de letters W en M te lezen. Dit handgebaar werd gemaakt nadat Art zei dat de groep drie uur had om de opdracht te voltooien. Verder is op te merken dat het gaat om een marinevliegtuig. Frits is een ex-marinier en een link is gevonden, zo grapt Bosbeetle.

Aflevering 1, opdracht 2: Kokers in de gletsjer

Hier heb je vijf coördinaten, daar liggen kokers. Ga zoeken en teken een kaart, veel plezier. Resultaat: -€500. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Niet alles verliep even soepel in de gletsjer van Vik.

  • Er zijn opvallend veel shots van de coördinaten. In een periode van vijftien seconden is driemaal het kaartje te zien, met ongeveer vier seconden een duidelijk overzicht van de plaatsen: Coordinaten

1) 89 meter richting 308 graden NW
2) 55 meter richting 350 graden NW
3) 82 meter richting 55 graden NO
4) 119 meter richting 80 graden NO
5) 82 meter richting 120 graden ZO

Op dit moment hebben zowel de mensen op het FOK!forum als ik nog geen hint of aanwijzing uit dit kunnen halen, maar we blijven rekenen, kijken en tekenen in kompassen.

  • Frits is de coördinator en stuurt vier mensen naar de locaties. Opvallend is dat hijzelf de vrijstellingen vindt omdat Anne-Marie bij een volledig ander punt is uitgekomen. Dit kan bewust zijn gedaan door Frits, om zo de vrijstellingen te kunnen bemachtigen met zijn teammaat Tim.
  • Als coördinator moeten de spelers op het goede punt terecht komen. Maarten is bij zijn plaats maar ziet meerdere kokers. Hij vraagt nadrukkelijk aan Frits of hij exact kan zeggen waar hij moet staan, "meer naar links of naar rechts.". Volgens Frits stond Maarten precies goed, tot enig ongeloof van de zwemmer. "Maar ja, wie ben ik om aan Frits te twijfelen?"
  • Tim deed totaal geen moeite om te kijken naar andere kokers. De eerste de beste koker in zijn zicht pakte hij, om met de vrijstellingen op zak weer terug te lopen.
  • Liesbeth keek zeer duidelijk richting Tim toen hij de vrijstellingen pakte. Toch deed ze niets en vroeg er later ook niet naar (Met dank aan DaMart.)

Aflevering 1, opdracht 3: Verdedig de vrijstelling

Een vrijstelling krijg je niet zomaar, daar moet voor worden gevochten. Toch was het voor de drie toekomstige bezitters van de vrijstelling een eitje om een executie aan de kant te zitten...

  • William en Dio. Ik hoef denk ik geen uitleg te geven wat hier fout is gegaan. (Update: William Spaaij plaatste op 6 januari een bericht op Twitter dat hij toch een joker op de brug heeft gevonden. Dit kan tot op heden nog niet worden bevestigd.)
  • Dio valt William aan dat ze geen geld voor de pot hebben gehaald, omdat hij hem blind vertrouwde. Toch heeft Dio geen enkele actie ondernomen, ook niet toen Marit met de handen omhoog het team voorbij liep.
  • Frits ging vol de aanval in om zijn vrijstelling te verdedigen en om er voor te zorgen dat er geen 1500 in de pot zou komen. Er werd gezegd en het was te zien dat het enorm waaide, toch schoot Frits drie voltreffers. Ex-marinier of niet, het is een flinke prestatie om dit te kunnen doen.
  • In de commentaren na de opdracht gaf Tim een zeer venijnig lachje nadat hij zei dat er geen geld in de pot zat.

De executie

Op 4 januari plaatste de Mol op Twitter het volgende: "Waar mijn collega nog samen met een geit, kippen en andere passagiers was, sta ik er alleen voor. Zie me morgen 20:30 u. Ned 1. #widm" Frits zat als enige kandidaat afgezonderd van de groep, zo schreef franklop.

Na de uitzending: Tweet naar Anne-Marie

Na de uitzending van Wie is de Mol? is het tijd voor de kijkers om screenshots te maken en hints en aanwijzingen te vinden voor een overzicht. Onderstaande onderdelen vallen daarom allen onder 'Na de uitzending'.

FOK!ker Clauw vond het volgende bericht:

Mij viel een tweet op van een musical collega van Anne-Marie. (In die periode beide in Petticoat).

Jantien Euwe @jantieneuwe
@annemariejung Ik kan me jou huidskleur nog goed herinneren na die 3 weken.. Hint voor mij erbij

Volgens Clauw blijft Anne-Marie hierdoor nog minimaal tot aflevering vier in de show.

Na de uitzending: De pet van William

FOK!user Gnieperd vond het volgende in de pet van William:

Williams pet

Op deze afbeelding is een duidelijkere afbeelding van de pet en hoe de M-O-L-letters hierin gevonden kunnen worden. Credits van de tweede afbeelding gaan naar FOK!user Rumille.

Na de uitzending: Maarten, de 15 en de Olympische Spelen

Via de PM-box ontving ik de volgende theorie van FOK!user Anonymous2012. Hij is er van overtuigd dat de mol Maarten is:

Aleereerst de ringen om het vliegtuig -> verwijzing naar de Olympische spelen.

(De foto is hier te zien. Met dank aan Gnieperd voor de screenshot - red.)

Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15.

Tevens de hint naar Tivoli, Tivoli heette vroeger: Tivoli & Vauxhall.. Vauxhall naar de Vauxhall Gardens in Londer. De OS dit jaar zijn in Londen.

(Bij de executie was een shot te zien van een boekje, waar de tekst Tivoli op stond. Een andere hint over de Tivoli is dat Dio op de uitzending van aflevering 1 een optreden had in het gelijknamige gebouw in Utrecht.- red.)

De OS van 2012 en WIDM seizoen 12 kan ook nog een link zijn.

En natuurlijk zijn late aankomen bij het vliegtuig, hij werd daar bij die opdracht uberhaupt bijna niet in beeld gebracht, en je wel heel makkelijk laten neerschieten.

Na de uitzending: Het dagboek van de Mol

Uit het eerste dagboek van de Mol is weinig concreets te halen. Velen op het FOK!forum denken dat het gaat om een vrouw, wegens de opvallende manier van schrijven.

Een opvallende passage uit het dagboek: "Nee, ik was niet alleen, want ik had Marion. Zij maakte mijn werk wat gemakkelijker dus ik vind het jammer dat ze naar huis is." Dio zat in opdracht 2 in een team met Marion.

Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de Mol. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling

Conclusie

Ik vind het nu zeer lastig om een goed oordeel te kunnen vellen. Als ik zou moeten kiezen, dan ga ik op basis van mijn Wie is de Mol-kennis voor Frits, met een neiging naar Maarten. Frits heeft weliswaar agressief gespeeld en nam de leiding in de gefaalde kokeropdracht, maar Maarten heeft ook een bepaalde, duistere kant over zich. Hij ging niet tegen Frits in bij de gletsjer, deed weinig moeite om niet geraakt te worden op de brug en hij was spoorloos in de open vlakte. Met de meeste aanwijzingen richting Frits kies ik deze aflevering toch voor de oud-politicus.

(klik op de foto voor een extraatje)

Lees op de vorige pagina de column van Beaudelaire over de eerste aflevering.
Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.