In memoriam: Overleden in 2011

2011 was een mooi sportjaar, maar kende ook een aantal tragische momenten. FOK!sport blikt terug op een aantal (oud-)sporters die ons dit jaar ontvielen.

Het jaar is pas vier dagen oud als Feyenoord zijn clubicoon verliest. Coen Moulijn overleed op 73-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Moulijn vierde grote successen als linksbuiten van de Rotterdamse club. Hij won onder meer de Europacup I en de Wereldbeker met Feyenoord in 1970.


Spandoek voor Coen Moulijn voor de wedstrijd tegen De Graafschap (Foto: Pro Shots)

Het Nederlandse wielrennen verloor zijn meest succesvolle ploegleider ooit. Met renners als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Jan Raas was zijn ploeg TI Raleigh wereldtop. Ook als renner was Post succesvol. Hij won 65 Zesdaagsen en werd in 1964 winnaar van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Post werd 77 jaar. Op 7 mei overleed de Spaanse golflegende Severiano Ballesteros. Hij won in zijn carrière vijf majors en met het Europese team ook vijf keer de Ryder Cup. Hij overleed na een lange ziekte op 54-jarige leeftijd.

Twee dagen na het overlijden van Ballesteros vond er een drama plaats in de Giro d'Italia. De Belgische wielrenner Wouter Weylandt kwam ten val nadat hij met zijn pedaal achter een rots bleef haken. Weyland werd slechts 26 jaar. Op 16 mei maakte Samuel Wanjiru, olympisch kampioen op de marathon, zelf een eind aan zijn leven. De Keniaan was pas 24 jaar.

Net als bij Feyenoord verloor ook PSV een clubicoon. Keeper Jan van Beveren overleed in de Verenigde Staten en werd 63 jaar. Als keeper van PSV werd hij drie keer landskampioen en won in 1978 de UEFA Cup. Ook speelde hij 32 interlands.

In oktober komen in een week twee sporters op het circuit aan hun einde. Dan Wheldon overleed na een massale crash op een circuit in Las Vegas. Wheldon, die tweemaal de Indy500 won, werd 33 jaar. Een week later ging het in Maleisië mis voor Marco Simoncelli. Hij kwam in de MotoGP ten val en werd aangereden door Colin Edwards en Valentino Rossi. Simoncelli, wereldkampioen 2008 in de 250cc-klasse, overleefde het niet. De Italiaan werd 24 jaar.


De fatale crash van Dan Wheldon op de Las Vegas Motor Speedway

Op 8 november overleed één van de grootste boksers ooit. Joe Frazier werd een legende nadat hij in de 'fight of the Century' de eerste was die Mohammed Ali een nederlaag toebracht. Frazier overleed op 67-jarige leeftijd aan kanker.

De voetbalwereld werd op 27 november opgeschrikt door het overlijden van Gary Speed, bondscoach van Wales. Speed, die als speler 85 keer uitkwam voor Wales, bleek zelfmoord te hebben gepleegd. Een week later kwam er een einde aan het leven van de Braziliaanse voetballegende Sócrates. Hij was de uitblinker van het WK in 1982 en stopte na het WK van 1986 met voetbal. De Braziliaan werd 57.


Sócrates in actie op het WK van 1982 (Foto: Pro Shots)