Sfeerverslag; Olympique Lyon - Ajax

Elke week worden er veel sportevenementen gehouden, waarbij toeschouwers vaak voor de sfeer zorgen. FOK!sport is benieuwd naar de beleving van de mensen die bij een sportevenement zijn geweest en daar kun jij je bijdrage aan leveren. DerMeister bezocht deze week de Champions League-wedstrijd tussen Olympique Lyon en Ajax. Hieronder zijn verslag.

22 november 2011. Op deze dag kon Ajax een plaatsje in de knock-outfase van de Champions League bewerkstelligen. Daar zouden ze dan wel minimaal een gelijkspel met doelpunten voor moeten behalen. We besloten een paar weken terug om met vier man op eigen vervoer deze wedstrijd te zullen bezoeken. Die 22e november startte voor mij om half zes in de morgen. Rond die tijd zou ik opgehaald worden om de roadtrip naar Lyon te beginnen. Na een reis van ongeveer acht uur kwamen we tussen half twee en twee uur bij het Stade de Gerland aan. Auto geparkeerd en vervolgens onze weg te voet vervolgd richting het stadion. De Franse politie was rond dit tijdstip al goed op de been. Onder scherpe controle van hun en de stewards van Ajax haalden we ons kaartje op voor de wedstrijd van die avond.


We werden de gehele avond flink in de gaten gehouden door de politie

We besloten daarna om de stad Lyon te gaan bezoeken, wat een aanrader is! De metro gepakt, die op tien minuten loopafstand van het stadion ligt en ondergronds naar het oude Lyon gereisd. In Lyon zelf waren we niet de enige Ajacieden en ook in het centrum hield de Franse politie, bewapend met van alles en nog wat, ons scherp in de gaten. Na de stad bekeken te hebben en een echte Franse crêpe naar binnen te hebben gewerkt, besloten we rond de klok van half zes om weer terug te keren naar het Stade de Gerland. Daar was het inmiddels de Franse politie die overheerste. Rond kwart voor zeven mochten we het stadion in. Na uitgebreid te fouilleerd te zijn, gingen we richting het uitvak. Een half uur later stroomde ook het Lyon-publiek beginnen en het zingen kon beginnen. De klassiekers als Lyon, Lyon, who the f*ck is Lyon en If you hate f*cking Lyon clap your hands deden het erg goed, aangezien het Franse publiek flink begon te fluiten.


De wedstrijd staat op het punt van beginnen

Tussendoor werd de selectie van Ajax door ons al luidruchtig begroet toen zij een uur voor de wedstrijd op het veld kwamen voor de warming-up. Rond kwart voor negen was het eindelijk dan zover, de wedstrijd kon beginnen! In de openingsfase liet het publiek van Ajax door middel van redelijk wat vuurwerk weten dat we aanwezig zijn. Nadat de 'mist' was opgetrokken, konden we de wedstrijd verder volgen. Vanaf de eerste minuten overheerste de spanning enorm, want Ajax kreeg kansen in Lyon. Grote kansen, aangezien Theo Janssen een bal een meter voorlangs schoot en een kopbal van Vertonghen vanuit een corner nipt over het doel van de sterk keepende Lloris ging. Ook Lyon kreeg kansen, maar gelukkig hield Kenneth Vermeer tot aan de rust de 'nul'. In de rust vlogen er opnieuw wat stukken vuurwerk naar het veld en daarop besloot de Franse politie om ons vak te omsingelen. Hier en daar werd er zelfs wat traangas gespoten, maar verder dan dit kwam het gelukkig niet, al moest de politie wel een aantal keren wat stukken vuurwerk ontwijken


Dankzij de rook was het veld de eerste minuten onzichtbaar


Lorenzo Ebecilio aan de bal

De tweede helft begon Ajax opnieuw sterk, maar het vizier bij Miralem Sulejmani stond helaas niet op scherp. We hielden in de tweede helft een aantal keren ons hart vast toen Lorenzo Ebecilio aan de bal kwam, want hij verloor na rust werkelijk elke bal die hij aanraakte. Gelukkig waren de stofzuigers Eyong Enoh en Jan vertonghen wel in een optimale vorm en hielden we ook in de tweede helft erg lang de nul. Vanaf minuut 75 leken de minuten wel uren te duren. Het werd zo spannend. De druk op het Ajax-doel, waar wij de tweede helft achter zaten, werd enorm, maar held Vermeer redde ons een paar keer geweldig. Michele Bastos, Ederson, niemand kon hem passeren. Twee minuten voor tijd dachten we alsnog op achterstand te komen, maar Vermeer had opnieuw een spectaculaire redding in huis. Zo ga je de laatste drie weken een aantal keren in de fout in de Eredivisie en zorg je met een paar geweldige saves dat Ajax zo goed als zeker in de volgende ronde van de Champions League staat!


De Ajax-spelers bedankten na afloop het publiek

Na een blessuretijd die wel drie kwartier leek te duren, floot de scheidsrechter gelukkig af! Het uitvak ontplofte en er werd gefeest! De Lyon-supporters verlieten teleurgesteld het stadion en na een kwartier was het Stade de Gerland al nagenoeg leeg. Wij moesten ongeveer drie kwartier wachten tot we het stadion mochten verlaten en werden na ruim een half uur verrast door een bezoek van Frank de Boer. De trainer van Ajax kwam het uitpubliek bedanken voor de steun. Niet veel later werd hij afgelost door een aantal Ajax-spelers, die nog even meezongen en sprongen op de liederen die het uitvak zong. Rond half twaalf mochten ook wij het stadion uit. Onder politiebegeleiding reden we tussen de bussen door naar de snelweg. Na opnieuw een rit van een uur of acht, kwam ik woensdagochtend rond acht uur gesloopt thuis aan. Om kwart over drie ontwaakte ik uit mijn coma en bekeek ik de samenvatting nog eens terug.


Frank de Boer komt drie kwartier na de wedstrijd ons nog bedanken voor de steun