Firstlook 2011

Sinds 2008 kunnen gamefans uit Nederland en omstreken genieten van een gamebeurs van eigen bodem: Firstlook. Tijdens Firstlook kunnen publishers en developers hun waar laten zien aan een kleine groep gamers. Blammo - de organisator van Firstlook - houdt doelbewust het aantal gasten laag om zodoende iedereen een kans te geven om te proeven aan huidige en toekomstige games. Wij - OrganicLifeform en Kn0x - kregen de mogelijkheid om met perskaartjes enkele uurtjes eerder rond te lopen dan 'het gewone volk'. 

Alle foto's in deze reportage, alsmede de foto's op pagina 2, zijn gemaakt door FOK!fotograaf Marco van den Hout. Klik op de foto's voor de grotere versie.

© FOK.nl / Marco van den Hout

Nadat we een half uurtje in de rij hadden gestaan, mochten we om kwart over tien naar binnen. Lekker rustig, geen dringende mensen, geen geduw en getrek maar gewoon op ons gemakkie door de zaal kunnen wandelen. Soms is het fijn om pers te zijn. De jaarbeurs van Utrecht is een relatief grote ruimte (kleiner dan gamescom of E3, maar dat spreekt voor zich) en er waren genoeg stands om ons te vermaken. Onder andere EA, Ubisoft, Activision en THQ waren aanwezig op de beurs. Het evenement zat qua organisatie ook prima in elkaar. De plaatsing van de stands en podia zorgde ervoor dat je altijd rond kon lopen en nergens een bottleneck ontstond. Zelfs toen Logitech spullen ging weggeven op het grote podium was er nog genoeg ruimte om naar andere stands te gaan. Helaas voor ons waren veel bedrijven nog druk bezig met het opzetten en instellen van hun stands, waardoor we eigenlijk niet veel hebben kunnen zien. De mensen van THQ waren wel zo beleefd om ons de eerste nieuwe beelden van Saints Row: The Third te laten zien. Hier krijg je later deze week een korte special van. 

© FOK.nl / Marco van den Hout

Na eventjes door de ruimte te hebben gelopen, was het tijd om wat games te spelen en mensen te spreken. Helaas voor ons was één van de meest geanticipeerde games voor ons niet aanwezig. Assassin's Creed: Revelations was namelijk niet op tijd klaar om te spelen tijdens Firstlook. In plaats daarvan mochten we spelen met Rayman: Origins. Op zich ook geen slecht spelletje maar het is geen Assassin's Creed helaas. Ook Batman: Arkham City zou speelbaar zijn tijdens Firstlook maar helaas voor ons bleek ook dat niet zo. Wel was er een live demo (waar je later deze week een impressie van krijgt). Wat ook opviel was het grote aantal games die reeds een tijdje uit zijn. Tijdens een evenement als dit wil je het liefste games spelen die nog niet te verkrijgen zijn, maar de opkomst van deze games was beperkt tot Need for Speed: The Run en Rayman. Games die wel 'acte de présence' gaven, waren FIFA 12, Dead Island en Driver San Francisco. Alleen zijn dat spellen die reeds verschenen zijn; sommige een paar dagen maar sommige ook een paar weken.

© FOK.nl / Marco van den Hout

Toen het 12 uur was, mochten de 'gewone bezoekers' ook de zaal in en dat was te merken. De temperatuur schoot omhoog, de zweetgeur volgde kort erna en rijen begonnen zich langzaam te vormen voor podia en stands. Grote rijen waren echter nauwelijks zichtbaar, vaak stond er maar drie tot vier man in de rij voor een stand waardoor de meeste fans al snel aan de slag konden met hun favoriete game. De grootste drukte ontstond bij de Neomax-stage, want daar werden geregeld goodies weggegeven. Dat was ook één van de weinige plekken waar je nog echt goodies kon scoren. Ubisoft deed ook een duit in het zakje door bij hun stand zo nu en dan wat spullen rond te gooien maar bij de overige bedrijven bleef het angstvallig stil. Een enkele poster her en der maar het echte grote spul kon je alleen krijgen als je het waagde om door een grote groep bezwete mensen te worstelen bij het hoofdpodium. Zodra presentator Skate daar iets begon uit te delen drukte alles ineen en gingen de handjes de lucht in. Niks voor OrganicLifeform en Kn0x, want die houden niet zo van druktes en mensen. 

© FOK.nl / Marco van den Hout

Een groot onderdeel van dit soort evenementen zijn de presentaties. Er waren een aantal grote presentaties op het hoofdpodium of in speciaal ingerichte 'kamers'. Helaas bleek het gros materiaal te zijn dat al te bekijken was op gamescom. Er waren echter een aantal publishers die wel nieuw materiaal lieten zien. Deze zullen in de loop van de week in de vorm van een special beschreven worden. Je kunt specials verwachten van Batman: Arkham City, Modern Warfare 3 en Saints Row: The Third. Daarnaast zal er ook nog een interview op de site komen met Robert Bowling, Creative Strategist van Infinity Ward, die meer uitleg geeft over Modern Warfare 3

© FOK.nl / Marco van den Hout

Helaas voor ons viel Firstlook uiteindelijk toch wat tegen. Er waren weinig nieuwe speelbare games en ook de meeste presentaties waren oud materiaal. Misschien mag je ook niet veel meer verwachten (Firstlook is tenslotte niet zo'n grote naam als E3, gamescom of de TGS) maar games als Dead Island hoef ik niet per se te spelen op een gamebeurs. Daarnaast ging de temperatuur ook fors omhoog nadat de rest van de bezoekers naar binnen mochten. De Jaarbeurs is een gesloten ruimte en er was praktisch geen frisse lucht aanwezig. Tel daarbij op dat het gros van de bezoekers, door de warmte, niet al te fris rook en de prijs van een colaatje dik tegen de vier euro tikte en je begrijpt dat het lastig was om je staande te houden in de zaal. Gelukkig voor ons waren er genoeg boothbabes om ons mee te vermaken, waren de mensen bij de stands allemaal in een goede bui en vriendelijk waardoor de Jaarbeurs alsnog met een goed gevoel verlaten werd. Volgend jaar zal ik zeker terug gaan, mits de cola goedkoper wordt. Want kom op ... vier euro...

Kijk voor meer foto's op pagina 2.