[België] De broertjes Rochus; de kleinste tennisbroers

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag kijken we naar de broertjes Rochus, de kleinste tennisbroertjes ter wereld.

De tennissende broertjes Rochus staan nou niet echt bekend om hun wervelende spel, maar wel om hun lengte. Christophe, de oudere van de twee is slechts 1.73 groot, terwijl zijn broertje nog 8 centimeter kleiner is. Desondanks is Olivier wel de betere van de twee spelers.

In zijn jeugd speelde Olivier in het dubbelspel samen met niemand minder dan Roger Federer, maar met zijn landgenoot Xavier Malisse behaalde hij zijn grootste zege uit zijn carrière door het dubbelspel van Roland Garros te winnen.

Ook in het enkelspel kende de Belg meer succes. In 2000 won hij het ATP-toernooi van Palermo, waardoor hij zich de kleinste speler ooit mocht noemen die een toernooi op de ATP-tour wist te winnen. Daarnaast won hij in 2006 het toernooi van München en verloor hij zes finales.


Olivier Rochus (1.65meter) met Ivo Karlovic (2.08)


Ondanks dat Christophe een mindere speler was wist hij toch wel tweemaal de finale te halen op de ATP-tour. In 2003 was Juan Carlos Ferrero te sterk in Valencia, terwijl hij in 2006 verloor in de finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament van Radek Stepanek.

Christophe wist vooral op andere manieren buiten zijn prestaties in het nieuws te komen. Zo werd hij in 2010 verdacht van het verkopen van een wedstrijd, toen hij op het ATP-toernooi van Newport verloor van Richard Bloomfield, die op dat moment 552e van de wereld was. Er werd toen voor meer dan één miljoen pond op de wedstrijd gewed en vlak voor de wedstrijd werd er verdacht veel ingezet op de Brit.

Rochus ontkende echter de wedstrijd vervalst te hebben. "Ik ben nooit door wie dan ook benaderd en heb niets met die weddenschappen te maken. Het zijn de bookmakers die mijn wedstrijd online zetten en overal ter wereld plaatsen mensen een gokje, voor of tegen mij. Maar daar heb ik toch niets mee te maken? Ik ben naar hier gekomen met mijn broer, heb mijn wedstrijd gespeeld en verloren. Daar houdt het voor mij op."

Daarnaast sprak Christophe zich ook openlijk uit over dopegebruik in de tenniswereld. Hij zei dingen te hebben gezien, wat het daglicht niet verdragen kunt. In een interview in april gaf hij aan dat hij na aanleiding van die ontboezeming een dreigbrief had gehad van de ATP. Overigens heeft hij niet gezegd of hij zelf doping heeft gebruikt.

Eind 2010 stopte Christophe met professioneel tennis. Amper een maand geleden speelde de Belg nog wel mee als huurling in de Nederlandse eredivisie. Zijn prestatie na een half jaar niet meer tennissen was zo bedroevend slecht dat de coach Henk-Maarten Chin besloot hem niet meer op te roepen voor Heerlen.