[België] Eddy Merckx, de driebander

Het land is een puinhoop en al een jaar lang zijn ze bezig om een regering te vormen, maar België heeft in ieder geval een rijk sportverleden. Deze week staat FOK!sport middels enkele specials stil bij enkele Belgische sporticonen en grote Belgische sportprestaties uit het verleden. Vandaag kijken we naar Eddy Merckx. Niet de wielrenner, maar de biljarter.

Eddy Merckx is momenteel één van Belgisch beste driebanders. Driebander? Jazeker, want de 42-jarige Belg is vernoemd naar 'de grootste Belg ooit', de wielrenner Eddy Merckx. De vader van de driebander was fanatiek sportliefhebber en besloot zijn zoon naar de Belg te vernoemen die dat jaar voor het eerst de Giro d'Italia won.

Het is niet echt iets wat Merckx zijn vader in dank heeft afgenomen. Sterker nog; in zijn winkel gebruikt hij de familienaam van zijn vrouw. De in 1968 geboren Hemiksemaar volgde eerder een opleiding tot meubelmaker, maar begon na zijn militaire dienst een café in Schelle.

Hij besloot zich te gaan richten op zijn echte passie; het driebanden. Daarin bleek de Belg, die bij zijn sport wel zijn echte naam gebruikte, gedreven. In 2006 werd hij wereldkampioen in Sankt Wendel, door in de finale de Griek Nikos Polychronopoulos te verslaan met 3-1. Onderweg naar de finale was hij onder andere te sterk voor onze landgenoot Dick Jaspers.

Ook daarna behaalde Merckx diverse successen. Zo won hij in 2007 de Europese titel door in Salon-de-Provence de titelverdediger Frédéric Caudron opzij te zetten. En hij werd twee jaar later, weer in Sankt Wendel, tweede op het EK. Later in dat jaar was Filipos Kasidokostas hem de baas in de finale van het WK.

Desondanks blijft Merckx in de schaduw staan van zijn illustere naamgenoot. Qua sportprestaties zou hij De Kanibaal nooit kunnen evenaren, maar hij is hard bezig om in zijn eigen sport groot te worden. Zijn spel blijft beter worden en de viervoudige Belgische kampioen heeftt inmiddels besloten zijn café op te geven om zich compleet op zijn spel te richten. Het legde hem geen windeieren, want eerder dit jaar won hij in het Turkse Trabzon de World Cup.