Vandaag in 2006: Nederland -21 Europees kampioen

Vijf jaar geleden wist het Nederlands elftal voor spelers onder de 21 jaar een historische prestatie te leveren. Het team, onder leiding van bondscoach Foppe de Haan, werd voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal Europees kampioen. FOK!sport blikt terug op het succesvolle EK van 2006.

Jong Oranje moest, in aanloop naar het EK 2006, eerst kwalificatiewedstrijden spelen om zich definitief te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Nadat onze landgenoten de kwalificatiepoule als groepswinnaar wisten af te sluiten, volgde een beslissingswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Slovenië. Op bezoek bij de Slovenen werd er nog met 0-0 gelijkgespeeld, maar in eigen land klaarde Oranje de klus. Dankzij twee doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar werd met 2-0 gewonnen en werd plaatsing voor het EK 2006 een feit.

Coach De Haan selecteerde voor het hoofdtoernooi de volgende spelers; Kenneth Vermeer, Paul Verhaegh, Gijs Luirink, Ramon Zomer, Urby Emanuelson, Stijn Schaars, Romeo Castelen, Nicky Hofs, Klaas-Jan Huntelaar, Ismaïl Aissati, Daniël de Ridder, Haris Medunjanin, Patrick Gerritsen, Collins John, Fred Benson, Dwight Tiendalli, Ron Vlaar, Arnold Kruiswijk, Edson Braafheid, Demy de Zeeuw, Michel Vorm en Remko Pasveer.

Foppe de Haan, de succesvolle bondscoach van Jong Oranje - (Novum/AP)

Tijdens het hoofdtoernooi, dat in Portugal plaatsvond, werd Nederland samen met de leefdtijdsgenoten van Oekraïne, Italië en Denemarken in Poule B ingedeeld. De eerste groepswedstrijd traden onze mannen aan tegen Oekraïne, waar spelers als Artem Milevskiy en Dmytro Chygrynskiy deel van uitmaakten. Voor rust wist Milevskiy zijn land op voorsprong te zetten en na de pauze bracht Ruslan Fomin de stand op 2-0. In de blessuretijd scoorde Gijs Luirink de 2-1, maar meer zat er voor de ploeg van De Haan niet in. Tijdens de tweede groepswedstrijd waren de Denen, met onder meer Nicklas Bendtner, Daniel Agger en Kevin Stuhr-Ellegaard, de tegenstander. Huntelaar zette Nederland voor rust op het goede spoor door de 1-0 te scoren. Direct na de pauze bracht Thomas Kahlenberg namens Denemarken echter de gelijkmaker op het scorebord. Dit was tevens de eindstand.

Zodoende moest Nederland in de laatste groepswedstrijden tegen de Italianen winnen om zich te plaatsen voor de halve finales. De ploeg van De Haan had het lange tijd lastig tegen de Italiaanse ploeg, waar onder meer Cesare Bovo, Riccardo Montolivo en Giorgio Chiellini deel van uitmaakten. Twintig minuten voor tijd werd De Ridder ingebracht en dit bleek een gouden wissel. De voormalig aanvaller van Ajax scoorde niet veel later het broodnodige doelpunt, waarmee Oranje zich wist te plaatsen voor de halve finales van het EK.

Klaas-Jan Huntelaar werd topscorer van het toernooi (WikiCommons/TsutomuTakasu)

In de halve eindstrijd was Frankrijk, met namen als Yoann Gourcuff, Jérémy Toulalan en Bakari Sagna, de tegenstander. Dankzij treffers van Hofs en Huntelaar pakte Oranje een comfortabele 0-2 voorsprong. Na rust veranderde het wedstrijdbeeld en wist Frankrijk tot tweemaal toe te scoren. Julien Faubert en invaller Bryan Bergougnoux waren de doelpuntenmakers. Een verlenging moest vervolgens beslissing brengen. In de tweede helft van de verlenging kwam Frankrijk, na tweemaal geel voor Faubert, met tien man te staan en wist Hofs niet veel later zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te scoren. Met deze treffer schoot de voormalig middenvelder van Vitesse en Feyenoord zijn land naar de eindstrijd van het EK.

In de finale was opnieuw Oekraïne de tegenstander. Nadat er in de groepsfase met 2-1 werd verloren, ging het ditmaal heel anders. Al na elf minuten opende Huntelaar de score en op slag van rust verdubbelde de spits, vanaf elf meter, de score. Oranje imponeerde, in tegenstelling tot het groepsduel, de gehele wedstrijd. Het slotakkoord was voor Hofs. De middenvelder scoorde in de blessuretijd van de tweede helft de 3-0. Wat bijna niemand had verwacht, was ineens een feit; Jong Oranje werd voor het eerst Europees kampioen. Ook individueel wist Oranje te schitteren. Huntelaar werd met vier doelpunten topscorer van het toernooi. Tevens werd hij samen met Emanuelson, Tiendalli en Aissati opgenomen in het Elftal van het toernooi.

De historische gebeurtenis deed veel denken aan de eindoverwinning op het Europees kampioenschap van 1988. Het Nederlands elftal verloor destijds de eerste groepswedstrijd van Sovjet-Unie, maar wist datzelfde team in de eindstrijd met 2-0 te verslaan.

De beker die Jong Oranje wist te winnen (WikiCommons/Kevster)