Vandaag in 2001: Australië wint met 31-0

Eén van de meest opvallende gebeurtenissen in de voetbalwereld vond precies tien jaar geleden, op 11 april 2001, plaats in een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal 2002 in Zuid-Korea en Japan. De nationale elftallen van Australië en Amerikaans-Samoa troffen elkaar in het kwalificatietoernooi van Oceanië en deze wedstrijd zou uiteindelijk in het Guinness Book of Records terechtkomen. Hieronder nog eenmaal een terugblik op deze bizarre wedstrijd.

Australië zat in de kwalificatiepoule voor het WK van 2002 in Groep 1, samen met de voetbaldwergen Fiji, Tonga, Samoa en Amerikaans-Samoa. Op 9 april 2001 stond de eerste groepswedstrijd voor Down Under op het programma. Tonga was de tegenstander en deze werd met maar liefst 0-22 verslagen. Amerikaans Samoa, de volgende tegenstander van de Aussies, verloren datzelfde weekend al tweemaal met grote cijfers. Fiji won met 13-0, terwijl Samoa met 8-0 van Amerikaans-Samoa won.

In de volgende wedstrijd stonden Amerikaans-Samoa en topfavoriet Australië tegenover elkaar. In het International Sports Stadium in Coffs Harbour waren 3.000 toeschouwers uiteindelijk getuige van een unieke wedstrijd. De score werd weliswaar pas na tien minuten geopend door Con Boutsianis, maar vervolgens was er voor de keeper van Amerikaans-Samoa geen houden meer aan. Na een kwartier spelen stond de Australische ploeg al met 4-0 voor. De wedstrijd, die onder leiding stond van de Tahitiaanse scheidsrechter Ronan Leaustic, was uiteraard al beslist. Maar de ploeg bleef er in de eerste helft lustig op los scoren. Australië ging uiteindelijk met een voorsprong van maar liefst 15-0 de rust in. Spits Archie Thompson had op dat moment al acht doelpunten achter zijn naam staan.

Spits Archie Thompson scoorde maar liefst dertien keer, nog altijd een record in een interland (WikiCommons/AsianFC)

Ook na rust volgden de doelpunten elkaar rap op. Zo stond er na een uur spelen een tussenstand van 21-0 op het scorebord. Uiteindelijk zou de teller blijven steken op een monsterscore van maar liefst 31-0. Thompson scoorde dertien doelpunten, wat nog altijd het recordaantal doelpunten in een interland is. David Zdrilic kwam tot acht doelpunten, terwijl Boutsianis er drie maakte. Aurelio Vidmar, oud-speler van NAC Breda, Tony Popovic en Simon Colosimo wisten elk twee treffers te noteren. Fausto De Amicis scoorde één doelpunt. De overwinning van 31-0 betekende de grootste uitslag ooit tussen twee bij de FIFA aangesloten landen. Tevens werd de uitslag opgenomen in het Guinnes Book of Records.

Australië zou de kwalificatiegroep uiteraard als groepswinnaar afsluiten. In vier wedstrijden scoorde het land uiteindelijk maar liefst 66 doelpunten. Amerikaans-Samoa incasseerde in totaal 57 tegentreffers en sloot de kwalificatiegroep af als hekkensluiter. De Australische ploeg haalde het WK van 2002 echter niet. In de play-offs bleek Uruguay uiteindelijk de sterkste.