FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 11

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 9 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 10


Beaudelaire

Tsja, wat moet ik nu nog zeggen. Patrick is de Mol. Vanaf aflevering 1 had ik het fout, samen met vele anderen. Kandidaat Art had een goede strategie, waar ik intrapte. Vanaf seconde 1 zat ik al in de tunnel van Art en ik voelde dat de tunnel aan het instorten was, maar tot en met de ontknoping hield ik het laatste stuk tunnel nog boven mijn hoofd. Ik voelde me onzeker, maar toch ging ik voor Art. En ik verloor. Allereerst feliciteer ik de mensen die het wél goed hadden, waaronder mijn goede collega MrManiak. Nu staan we gelijk.

Tot een half uur voor de ontknoping voelde ik me nog goed. Maar in het tijdsbestek van die 30 minuten verdubbelde mijn hartslag. Verschillende vragen vlogen door mijn hoofd: 'Waarom viel Jan af, terwijl hij Art volledig verdacht?'. 'Waarom doet Art het zo opzichtig?' en 'Waarom verdenkt iedereen Patrick?'. Steeds meer begon ik te twijfelen en in de fantastische flashbackontknoping (wow!) begon ik het zeker te weten: ik had het fout. En dat had ik ook. 

Patrick is gewoon een goede Mol, klaar. Hij heeft het niet slecht gedaan, maar er waren betere. Eerlijk gezegd had ik Art misschien een betere Mol gevonden, ondanks dat ik het dan goed had. Dit keer zijn er eindelijk veel hints gemaakt (of in de loop van de serie verzonnen) en daar had FOK! het grootste aandeel in. FOK!ker Jor_Dii kwam met de beruchte 'Afvallerstheorie', waarin we in een vroeg stadium al de afvallers konden voorspellen. Hulde daarvoor.

Ik denk dat we kunnen terugkijken op een fantastisch seizoen. Ondanks de matige leader (nog steeds is het kijken in de camera ergerlijk), is de nieuwe stijl geweldig. Als hoogtepunt uiteraard de flashbacks met de ontknoping. Kippenvel. Het beste nieuws (wat al bekend was, maar toch) kwam aan het einde van de aflevering: er komt een volgend seizoen. Uiteraard, want dit is gewoon het beste programma van Nederland. Punt. Geen enkel programma zuigt je zo in het spel dan de Mol, alleen begrijpen niet alle Nederlanders dat.

Volgend jaar is het, denk ik, weer tijd voor een koud land. Programmaleider Anton Jongstra gaf in een interview al toe dat hij op dit moment in een hotel zit van een (mogelijk) nieuw Molland. Zijn commentaar: "Als ik door mijn hotelraam kijk, dan is het oogverblindend." Typisch een Mollenuitspraak. Hier heb je helemaal niets aan.

Ten slotte, iedereen bedankt voor het lezen van de specials en uiteraard tot volgend jaar! Dan zijn we er (allemaal) weer om jullie te vermaken met onze spuisels. Tot Mols!