Interview met Emile Roemer

Emile Roemer is sinds maart van dit jaar lijsttrekker van de Socialistische Partij (SP). De SP staat in het hedendaagse Nederland voor een onvervalst links geluid. Nog altijd kun je SP'ers langs de deuren zien gaan met hun partijblad de Tribune en de rode boodschap in de hand. Roemer (48), vader van twee dochters, heeft ruime ervaring in de politiek als gemeenteraadslid en wethouder in zijn geboorteplaats Boxmeer. Daarnaast is hij bijna twintig jaar onderwijzer geweest op verschillende basisscholen. Bij de historische winst van de SP bij de verkiezingen van 2006 (25 zetels) verovert hij een plaatsje in de Tweede Kamer en na het aftreden van Agnes Kant wordt hij gekozen tot lijsttrekker. Bij het lijsttrekkersdebat van RTL afgelopen woensdag wordt hij bekend bij het grote publiek. FOK! had de kans hem een paar vragen te stellen.

Emile Roemer (Foto: Suzanne van de Kerk/SP)
Emile Roemer (Foto: Suzanne van de Kerk/SP)

Hoe bevalt het om de lijsttrekker van de SP te zijn?

Uitstekend! De verantwoordelijkheid is groot, maar ik voel me op mijn plek. Ik merk dat ik veel kan doen voor mensen die de SP nu zo hard nodig hebben. Veel mensen maken zich zorgen over de gure wind die opsteekt van rechts. Ik ben er trots op dat ik een fantastische partij mag leiden die bewijst dat er een sociale uitweg uit de crisis is.

Hoe ziet u de problematiek rondom de zogenaamde "kutmarokkanen"? Wat wil de SP eraan doen?

Mensen die wijken en buurten verzieken moeten worden aangepakt. Dat geldt niet alleen voor Marokkanen, maar voor iedereen. Hard optreden dus tegen iedereen die de wet overtreedt. De buurten zijn van de mensen, het is schandalig dat in sommige steden politieposten gesloten worden uit geldgebrek. We moeten de buurten versterken en werk en opleiding scheppen voor jongeren die aan de kant staan.

De SP stabiliseert zich net weer na een redelijk vrije val in de peilingen. Hoe gaan jullie de verloren zetels terugpakken?

We zullen laten zien dat de SP de beste uitweg biedt uit de crisis. We brengen de begroting op orde zonder roekeloos te bezuinigen. We leggen de rekening van de crisis bij de veroorzakers, niet bij de slachtoffers. De zorg, het onderwijs en de politie zijn bij de SP in goede handen. We garanderen de hypotheekrenteaftrek voor 350.000 euro. Dat is zekerheid bieden aan die mensen die part noch deel hebben aan de crisis.

Hoe gaat u uw persoonlijke stempel op de verkiezingscampagne drukken?

In het RTL-debat van afgelopen woensdag heeft Nederland goed kennis kunnen maken met Emile Roemer. Ik ben iemand die de samenwerking zoekt met iedereen die het land menselijker en socialer wil maken. Dan ben ik vriendelijk en bereid te onderhandelen. Maar partijen, zoals de VVD en CDA, krijgen aan mij een zware. Rutte en Balkenende leggen de rekening van de crisis eenzijdig bij ouderen, werknemers, zieken en gehandicapten. Dat is niet sociaal: ik ga er dwars voor liggen.

U bent de politiek ingegaan om de wereld te verbeteren, zegt u op onder andere uw eigen website. Wat vindt u de grootste misstand in de wereld?

We hebben in de Westerse wereld de afgelopen decennia enorme welvaart gekend. Die welvaart is te vaak ten koste gegaan van heel gewone mensen in andere landen. We eisen van landen in de derde wereld dat zij hun markten openstellen voor onze producten, maar onze eigen markten worden afgeschermd. Neoliberale politici hebben via de WTO arme landen gedwongen om hun sociale zekerheid af te breken en alles te liberaliseren wat los en vast zat. Deze landen zijn naar de verdoemenis gegaan. De succeslanden in Azië zijn allemaal landen die ‘nee' zeiden tegen deze neoliberale agenda. Samengevat: De neoliberale ramp die de wereld heeft overspoeld is nog altijd de grootste misstand in de wereld.

Hoe wilt u die aanpakken vanuit het kleine Nederland?

Door te beginnen bij onszelf. Dus geen oorlogen meer voeren die de onveiligheid in de wereld vergroten in plaats van verkleinen. We zetten een halt op de neoliberale politiek in Brussel in Den Haag. We hervormen het landbouwbeleid en dumpen niet langer onze overschotten in Afrika. We volgen niet langer blind de Amerikaanse agenda maar maken een afweging die de hele wereld ten goede komt.

Er moet de komende jaren veel bezuinigd worden. In het SP-programma vinden we echter vooral heilige huisjes, zoals 65 blijft 65, de hypotheekrenteaftrek en de stufi. Hoe gaan jullie er dan toch voor zorgen dat Nederland niet failliet gaat?

Als sociale wetgeving als de AOW en de studiefinanciering heilige huisjes zijn dan ben ik benieuwd wat de villasubsidie en defensie zijn. Doordat de SP de hypotheekrenteaftrek garandeert en beperkt, maken we een einde aan de grenzeloze subsidie op villa's. De SP bezuinigt op defensie. We gedragen ons militair boven onze stand. Een klein land als Nederland hoeft niet altijd in de frontlinie te liggen, en al helemaal niet wanneer we de verkeerde oorlogen steunen. Dat mag dus wel een tandje minder. De SP bezuinigt ook op de inhuur van dure consultants en externen bij de overheid. En naast bezuinigen draaien we ook een deel van de lastenverlichting terug die VVD-er Zalm uitdeelde aan bedrijven en de hoogste inkomens. De winstbelasting voor multinationals, niet voor het midden-kader bedrijf, gaat omhoog, net als de inkomensbelasting voor de allerrijksten. Dat heet eerlijk delen, dat is solidariteit.

Stel, de SP wordt gevraagd om mee te regeren. Zijn bovenstaande punten (65 blijft 65 etc) dan eventuele breekpunten in de formatie?

Ik doe niet aan breekpunten. In een coalitie moet je dingen maken, niet breken.

Bent u niet bang dat het invoeren van een bankenheffing de financiele sector in Nederland de nek omdraait en daarmee een belangrijk deel van onze economie? Waarom wel/niet?

Wereldwijd wordt op dit moment gesproken over zo'n heffing. Dat is ook logisch, er is voor miljarden in de financiële sector gestopt, waarvan we nog maar af moeten wachten of het terugkomt. Daarbij heeft het roekeloze gedrag van bankiers geleid tot heel veel bijkomende schade aan de economie. Er zijn inderdaad partijen die liever bankiers beschermen dan werknemers en studenten. Dat zijn rechtse partijen als CDA, VVD en PVV die niet opkomen voor de slachtoffers maar voor de veroorzakers van de crisis. Ik vind het volkomen logisch dat de financiële sector een toontje lager zingt en bijdraagt aan het herstel van de economie.

In Boxmeer zat u in een coalitie met de VVD. Is het denkbaar dat dit straks op landelijk niveau ook gebeurd? Waarom wel/niet?

De lokale politiek is toch wel wat anders dan de landelijke. Als ik zie hoe miljonairs er bij de VVD op vooruit gaan en bijstandsmoeders en studenten inleveren dan zie ik weinig basis voor samenwerking. Dat is iets anders dan uitsluiten, maar het zal niemand verbazen dat de VVD voor de SP niet de eerste keuze is.

Jonge mensen lopen als een rode draad door uw carrière en misschien wel leven. FOK.nl (en dan met name ons forum) is één van de grootste jongerengemeenschappen van Nederland. Kunt u tot slot het woord tot hen richten en hen iets meegeven?

Ik ben zelf op jonge leeftijd politiek actief geworden. Niet alleen om de problemen in de wereld maar ook omdat ik in mijn eigen straat zag hoe huurders werden uitgemolken door hun verhuurder. Klagen over misstanden is makkelijk, opstaan en er iets aan doen is iets anders. Ik wil jongeren oproepen om te knokken tegen onrecht en op te komen voor die mensen die niet dezelfde kansen hebben als de happy few.

Links
Website SP
Informatie over stemmen in het algemeen, via Postbus 51
Tijdelijk FOK!-verkiezingsforum