Special: Blue Mountain State

Vanavond is het zo ver: MTV begint het met uitzenden van de serie Blue Mountain State. De eerste virals en trailers gingen al op internet en televisie rond, maar wat is de serie nou precies? FOK! werd uitgenodigd voor een perspresentatie van de nieuwe serie in hartje Amsterdam. Maar MTV zou MTV niet zijn als de presentatie werd gegeven op een zeer speciale lokatie. Samen met fotograaf Dark_Angelus werden we in plaats van de televisiestudio's welkom geheeten in het HEBE-huis.

BMS

 

De serie

In Blue Mountain State zien we hoe de jongens van de Blue Mountain State University omgaan met de druk te moeten scoren, zowel op het veld als ernaast. Als eerstejaars student draait het namelijk om veel meer dan alleen football: vrouwen of masturbatie, keihard feesten, flauwe grappen en ontgroeningen. Politiek correct bestaat niet op de campus van Blue Mountain State University en cheerleaders zijn er in overvloed.

In de geest van films als Animal House en American Pie, is Blue Mountain State een comedy over American Football. De serie volgt drie eerstejaars studenten in hun zoektocht naar succes. Alex is een zeer getalenteerde quarterback die genoegen neemt met een plaats op de reservebank. Want, zo zegt hij zelf, op die manier heb je wel alle gemakken (denk hierbij aan vrouwen, bier drinken en vrijstelling van lessen) maar niet de pijn. Zijn idee van scoren heeft niets te maken met touchdowns. Zijn beste vriend Sammy droomt van een toekomst als schoolmascotte en doet alles om dit doel te bereiken. Craig daarentegen is de grote belofte van het team, maar zijn leven lijkt akelig nauwkeurig uitgestippeld te zijn door zijn bemoeizuchtige vriendin. Ook voor voormalig NFL-speler en acteerveteraan Ad Marinaro is er een rol weggelegd, namelijk die van de coach van het hoopje ongeregeld.

BMS 2

 

De presentatie

HEBE (Honesto Et Bono Excellamus) is het op één na oudste dispuut van het Amsterdamse Studenten Corps. Voor de presentatie van Blue Mountain State is het de perfecte locatie om de pers te laten zien waar we op 18 april mee worden verrast. Bij binnenkomst van het HEBE-gebouw worden we begroet door twee cheerleaders die ons verwelkomen met een cheer die natuurlijk iets met de serie te maken heeft. Na door een zeer oude gang te zijn gelopen komen Dark_Angelus en ik aan in de keuken. Het is een keuken die je alleen kan inbeelden als je veel van het echte studentenleven hebt meegemaakt. Aparte dingen aan plafond en muur, weggemoffelde potten en pannen, ingedeukte lampenkappen en een oude houten tafel met bier en hotdogs. Dit laatste is weliswaar geregeld door MTV Networks zelf, maar de studenten die in het huis wonen (en tijdelijk in de 'voortuin' bivakkeren) zeiden dat ze na afloop de vreterijen van de omroep krijgen. "Altijd lekker toch, gratis bier?"

Na een moment van socializen met andere leden van de pers is het dan tijd om naar Blue Mountain State te gaan kijken. In een televisieruimte worden we met zijn allen gepropt op op elkaar gestapelde banken, met voor ons een grote plasmatelevisie (ook van MTV) en een afdekt raam. Voor de presentatie echt kan beginnen is er een welkomstpraatje van 'Meneer de introductiecommissaris' en een collegae van hem. Met de woorden 'Wij gaan er voor zorgen dat jullie er klaar voor zijn', 'klaarstomen voor het échte leven' en 'dat de pers niks voorstelt en we beter iets anders kunnen gaan doen met ons zielige leventje' krijgen we een min of meer slecht geacteerde intro van twee 'leiders van de studentenvereniging. Onder het motto 'Leef, drink en geniet van de andere sekse als ze maar boven de 21 is' worden we na tien minuten (eindelijk) voorgesteld aan de corryfee van de tv, de (en ik citeer) 'corryfee mevrouw de presus van het zeer illustere MTV Networks van het jaar 2009/2010': Laura Vogelsang.

BMS 3

Het hoofd van MTV Networks Laura Vogelsang introduceert de serie eindelijk aan Nederland. "Ik ben blij met deze nieuwe aanwinst voor in ons huidige programma-aanbod. Het is een mooi fictieverhaal, waarvan wij nu de eerste aflevering gaan kijken." En dat is precies wat we gaan doen. De televisie wordt aangezet en de serie wordt gestart. Zoals hierboven ook staat kan ik het niet op een andere manier bewoorden: het is een serie in de geest van American Pie. Seks, drankspelletjes en de meest ludieke uitdagingen worden door de eerstejaars studenten van de BMS-universiteit uitgevoerd, met grote consequenties tot gevolg.

Ad Marinaro zet een geweldig personage neer als coach van het Mountain Goats American Footballteam. Met de idiootste wedstrijdjes en zijn enorme competatieve gedrag haalt hij de groentjes over om mee te doen aan zijn 'lijdensweg'. Een chocoladekoekje-in-je-kont-race, bierpong en andere aparte taferelen worden allemaal door de coach verzonnen en uitgevoerd, die volgens het halve team 'van de andere kant is'. Mocht je houden van een typische serie over studenten, seks, drugs, drank, grove humor en mooie vrouwen (en heren), dan is Blue Mountain State een serie die je niet mag missen.

Blue Mountain State: 18 april, 22:10, MTV.

Kijk ook op pagina 2 voor een interview met Laura Vogelsang