Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 1-4

Leeswaarschuwing: onderstaande tekst bevat bepaalde details over de afloop van vorige seizoenen

Normaal is het de bedoeling dat MrManiak en Beaudelaire in een column de afgelopen aflevering en de bijbehorende theorieën bespreken. Helaas is er een Mollenstop van twee weken door de Olympische Spelen in Vancouver. Een goed moment om terug te blikken naar de afgelopen negen Moljaren. Vandaag zijn de seizoen met onbekende Nederlanders aan de beurt.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5


Het programma is gebaseerd op het Belgische programma De Mol. Het concept is verkocht aan meer dan 50 landen. Zo ook aan de AVRO in Nederland. Voor de omroep ging presentatrice Angela Groothuizen (De Uitdaging) in 1999 met tien onbekende Nederlanders naar Australië. Een leuk detail is dat de kandidaten toen geen idee hadden in wat voor soort programma ze zaten. Dat werd hun pas gezegd na aankomst op het vliegveld. De kandidaten zijn Arnoud, Deborah, Foke, John, Petra, Robin, Sandy, Warner, Willy en Wilmie. Bij de allereerste executie van De Mol moest Sandy als eerste naar huis. 

De spectaculairste opdracht van het seizoen is misschien wel de bungee-jumpopdracht. In twee uur tijd moeten alle acht overgebleven kandidaten gaan bungeejumpen. Kandidaat Robin zorgt hiervoor voor spannende televisie door bijna gewond te raken, doordat hij op het nippertje de grond mist. Ook zorgt kandidaat Willy voor meeslepende televisie, wanneer hij langs krokodillen moet lopen om een opdracht te laten slagen.

Na negen afleveringen was het tijd voor de finale in het Opera House in Sydney. Deborah bleek de Mol, Robin de verliezer en Petra won het geldbedrag van F 82.500. Opvallend was dat geen van de negen kandidaten ooit op Deborah stemde, behalve Petra in de finale. Van de 44 testen werden er 21 op Wilmie ingevuld. Als we hadden genoteerd op wie elke afvaller had gestemd, hadden we op het laatst nog alleen Deborah, De Mol, over. Ook zat er een hint in de aftiteling. Eerst kwam Petra (winnares), vervolgens verliezer Robin en gevolgd door De Mol Deborah. Ten slotte kwamen de kandidaten op volgorde van afvallen in beeld.

De terugblik van seizoen 2 staat op de volgende pagina...