FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op de identiteit van de Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun visie en gaan op het spoor van De Mol. MrManiak gaat op zoek naar de beste (en opmerkelijkste) theorieën over de Mol en Beaudelaire legt de afgelopen aflevering onder de loep. 

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5


MrManiak

Chaos, theorieën, winnaars en verliezers, Wie is de Mol kent dit allemaal. Met name de eerste twee zijn belangrijk, want zowel in het spel als op internet is er een chaos gaande, want wie is die verrekte Mol nou? Aan de hand van theorieën worden kandidaten aangewezen of weggestreept. Wat zijn de afgelopen tijd dé dingen geweest die zeer geloofwaardig, belangrijk of apart overkomen?

Om te beginnen de dagboektheorie. Na vier afleveringen werd er een volgorde in letters ontdekt in de dagboeken van De Mol. De eerste letter van ieder dagboek lijkt iets te beschrijven. Met de informatie die we tot en met Aflevering 5 hadden, stonden er de letters 'DEMOL'. Nu was er een theorie over deze theorie. Als we uitgaan van tien afleveringen, dan is Kim de Mol. (1)D (2)E (3)M (4)O (5)L (6)I (7)S (8)K (9)I (10)M. Dat zou qua taal de meest correcte zijn, maar nu gaat er ook kritiek op dat het lang niet naar Kim gaat wijzen. (1)D (2)E (3)M (4)O (5)L (6)F (7)R (8)I (9)T (10)S is namelijk ook nog goed mogelijk, net als (1)D (2)E (3)M (4)O (5)L (6)A (7)R (8)J (9)E (10)N.

Verrassing: na Aflevering 6 verscheen er nog een letter die de theorie grotendeels om zeep lijkt te helpen, namelijk de letter T. Zowel de mensen op het forum als ik hebben werkelijk geen idee wat nu. Hebben de dagboekmakers een ander woord gekozen waar je pas rond de laatste aflevering achter gaat komen? Stappen ze af van het dagboekidee? Komt er heel flauw te staan 'DEMOLTOKYO'?

Een andere theorie die steeds meer mensen achter zich weet te scharen is de fototheorie. Aan het einde van iedere aflevering zie je een foto van de kandidaten, waarna er een kandidaat wordt weggewerkt. Vanaf Aflevering 1 zit er een volgorde in deze foto, namelijk de kandidaat die het meeste vooraan staan wordt geëlimineerd. Volgens de theorie is wel te zien welke drie kandidaten in de finale komen (Frits, Arjen en Erik), maar een Mol valt er (nog) niet uit op te maken. Omdat Frits het verste naar achteren staan kan betekenen dat hij de Mol is, maar de winnaar is ook nog mogelijk. In het midden staat dan Erik. Idem voor hem, of de Mol of de winnaar. Arjen staat daarna het meeste naar voren, wat zou indiceren dat hij de afvaller is.

Nog even een theorie die uit de vorige special kwam, maar die ik toch nog een keer aan wil halen. Waarom? Ook in aflevering zes viel dit weer op:
FOK!ker Gijs-H vond dit: "Jullie weten wel bij de testen? Daar voert iedereen de naam in. Vorig jaar was Jon de Mol en bij zijn testen ging de muis niet naar de antwoorden maar naar de letters ervoor. Daar kwam in totaal uit: MOL.NU. Als je daar naartoe ging kwam je bij een foto van hem. Nu hebben ze weer wat gedaan met de testen. Als je naar de testen kijkt zie je dat iedereen gewoon de naam invoert. Maar bij Erik staat de cursor erbij. Die ziet er uit als een hoofdletter i. Voor de mensen die dat niet weten, dat is ‘ik' in het Engels, dus hij is de Mol. Bij elke aflevering is dat al zo en dat gaat echt niet per ongeluk. Daar was over nagedacht."

Aflevering 6 stond ook weer bol van de leuke dingen. "Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Als je de weg weet te doorgronden, zal jij jouw Mol zien", aldus PJ. Opvallend: aan het einde van de fotoroute hing er van de kandidaten alleen een portret van alleen Arjen, als individu. Was dit de hint van PJ? Maar niet alleen Pieter-Jan was aan het spelen met woorden, ook Erik en Arjen konden er wat van. Erik toen hij op de trap werd achtergelaten: "Wacht maar tot aflevering tien, dan zullen jullie hier spijt van krijgen". Of Arjen, die bij de executie zowel voor held als Mol werd afgeschilderd. "Druk maar op enter", zonder een schreintje twijfel op zijn gezicht. Het werd echter verdacht dat hij alle drie de Jokers nog gewoon op zak had, waardoor de kans nu zeker groot wordt dat hij in de finale belandt. Over Jokers gesproken: Waarom zou Sanne in godsnaam vijf houten schijfjes inleggen (waardoor 25% van de vragen al goed zou zijn) om daarna toch nog duizend euro uit de pot te trekken?

We gaan nog even terug naar de foto-expositie. Een hele interessante theorie is te vinden op de Hyve-pagina van Wie is de Mol: "Bij de museumopdracht moesten ze de hele tijd kiezen uit 2 foto's. Ik las de theorie dat 1 van de 2 foto's steeds vanuit het perspectief van de mol is gemaakt, vandaar ook de hint 'zie jij, zie jij vanavond wat ik ook zie'. Er zat een foto bij van de boot van de 1ste opdracht, daar zaten Sanne, Arjen en Kim op. Daarna een foto van het circuit van bovenaf. Sanne stond daar, Arjen en Kim zaten in de auto dus blijft Sanne over. Sanne ging bij de ketting opdracht als 1ste los en zag dus PJ zitten bij de bbq, en daar is was ook een foto van." Maar dit is niet de enige hint die naar Sanne wijst. "De Mol twittert "Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!" Sanne zegt na eerste opdracht op de vraag waarom ze de jokers heeft gepakt: "Ik zag een gouden boeddha!"
Niemand anders heeft die gezien en als ze m aanwijst op de kaart, kan niemand zich de boeddha herinneren."

Uitspraken, gebaren en bewegingen zijn ook altijd lekker in trek. Erik zijn handgebaren die 'MOL' spellen, het zwaar gediscussieerde ‘Kennis Is Macht' (K.I.M.) en het overheldhaftige gedrag van Frits die goedbedoeld iets uithaalt waar hij profijt van heeft en de rest van de groep niet. Of toch Arjen, die met zijn kleine duwtjes anderen gek weet te maken (denk aan het vallende muntje).

Een ding is zeker...Niets is wat het lijkt.

Volgende week is er GEEN Wie is de Mol vanwege de Olympische Winterspelen. 4 maart keert het programma terug op televisie. Tot die tijd: Laat de theorieën maar komen!

De column van Beaudelaire is te vinden op de volgende pagina.