FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op de identiteit van de Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun zicht op de Mol en gaan op het spoor van De Mol.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3


MrManiak

Kettingen, zand, back to school en een onverwachte bagage-opdracht, het was weer een groot feest donderdagavond. En hebben we de Mol aan het werk gezien? Ja. Is er door de Mol geld uit de pot? Ja. Heeft de Mol zichzelf prijsgegeven? Ja. Maar kan er met zekerheid worden gezegd wie de Mol is? Nee.

De eerste opdracht: Zand tillen. Wat een opdracht was dat. Ineens liet Sanne zien dat ze niet zo dom is als ze al drie afleveringen liet zien. Een vakkundige brancard wordt in elkaar gemaakt en tig zakken zand worden getild. "Ik heb vandaag wel wat nuttigs gedaan… zand verplaatsen." Ben ik nu zo paranoïde aan het worden door meteen een link te leggen met het aarddier met maar een enkele taak: graven? Toch opvallend hoe veel zakken je met vier mensen kan tillen en er zo weinig met drie mensen kan worden meegenomen.

De school zat ook weer vol Mollen. De stelling van Pythagoras wordt vergeten, Duitse rijtjes die iedereen op school er in kreeg gestampt zijn vervlogen, afspraken worden niet nagekomen ("ga naar beneden, dan hebben we nog 250 euro!" – En toch was ik zo eigenwijs om naar binnen te gaan). Ook Erik was lekker bezig. Hij wist dat Barbara een fout maakte in het Engelse spreekwoord. Dit heeft natuurlijk twee kanten om te belichten. Aan de ene kant is het slim van Erik om zo te checken of Barbara makkelijk met hem mee zou gaan. Aan de andere kant is het natuurlijk wel een erg makkelijke manier om zo met een kandidaat minder verder te gaan.

Frits was deze aflevering overduidelijk aanwezig. Zijn gegeven antwoord op de 'waterstand' op school was De Mol, het verraad in het bos, het blijven hameren op het feit dat Barbara duurder was dan het terugkopen van Frits, maar ook het WIDM-dagboek linkt wel erg hard naar Frits als Mol. Toch denk ik dat Frits te fanatiek is om de Mol te zijn. Een nacht bikkelen in het bos voor een vrijstelling terwijl een barbecue een stukje verderop is, weinigen doen het. Natuurlijk kun je ook hier vraagtekens zetten, want hoe lang heeft Frits nou werkelijk in het bos gezeten? ’s Nachts doolde hij alweer over het terrein om Kim haar tas te jatten.

Het is lastig om deze aflevering een enkele Mol aan te wijzen. Meerdere mensen komen in aanmerking voor de titel. Frits natuurlijk vanwege wat hierboven staat, maar ook Arjen is een goede kandidaat. Na het vallen van een zandzak bij Erik zei hij "laat maar liggen, loop maar door!" om daarna zelf een zak te laten vallen. Kim deed ook vreselijk verdacht in de school. Pythagoras vergeten, het woord 'nochtans' verkeerd schrijven. Ook Hind zei in mijn ogen ook net iets te weinig en deed geen hol bij het maken van een goede zandbrancard. Komt nog bij dat Erik vele kleine duwtjes hoeft te geven om opdrachten volledig te laten falen. Wat heeft Erik donderdagavond nou precies gedaan?

Ook op Internet gaan er weer heerlijke theorieën rond. FOK!ker DeParo zag dit in aflevering drie: "Op ongeveer 9:20 begint Erik te praten. Er zit alleen een tussenstukje van Frits in. Maar die twee momenten met Erik, is dat gebarentaal, eerst een omgekeerde M, daarna een O waar hij ook zo aandachtig naar kijkt of het we duidelijk in beeld is, en het 2e gedeelte duidelijk een L. Maja misschien is dit ook wel heel vergezocht." FOK!ker .aion kwam vervolgens met dit plaatje.

Nog een leuke van het FOK!forum. Gijs-H zag dit en ik moet zeggen, ook bij aflevering vier is deze ontdekking toepasbaar. "Jullie weten wel bij de testen? Daar voert iedereen de naam in. Vorig jaar was Jon de Mol en bij zijn testen ging de muis niet naar de antwoorden maar naar de letters ervoor. Daar kwam in totaal uit: MOL.NU. Als je daar naartoe ging kwam je bij een foto van hem. Nu hebben ze weer wat gedaan met de testen. Als je naar de testen kijkt zie je dat iedereen gewoon de naam invoert. Maar bij Erik staat de cursor erbij. Die ziet er uit als een hoofdletter i. Voor de mensen die dat niet weten. Dat is Ik in het Engels, dus hij is de Mol. Bij elke aflevering is dat al zo en dat gaat echt niet per ongeluk. Daar was over nagedacht. (…)"

Ook wordt er te kort gekeken naar het zinnetje 'Niets is wat het lijkt'. Ooit afgevraagd waar de zin vandaan komt? Het komt van de Utrechtse dichter C.C.S. (Cees Crone). De volledige zin is 'Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt'. Kijken we allemaal niet goed genoeg en ligt het zo erg voor de hand? Of krijgen we iedere aflevering juist tips wie de Mol niet is? De (als enige) rode sleutelhanger van Hind, dus Hind is niet de Mol. "Frits is de Mol", dus hij is niet de Mol. Zijn dit de dingetjes waar we op moeten letten?

Kim wordt op de Hyve-pagina van WIDM flink verdacht. "Pak de eerste letter van elk moldagboek en je krijgt demo, wat er dan kan komen te staan na een tijdje is: demolis... Er zijn 10 afleveringen, demolis telt 7 letters dus je houd er dan nog maar 3 over: Kim." Daarbij volg ik die Twitter een beetje, ze twitterde: "Met mij valt niet te sollen, dus dat moet je ook niet willen." Dat slaat natuurlijk op haar bagage die verstopt was door Frits. Bij een executie zei ze ook: 'Kennis Is Macht', pak weer de eerste letter van elk woord en je komt wederom op Kim uit.

Nog een leuke. Op de website van Omroep.nl staat een aankondiging van Wie is de Mol 2010. Naast de prikkelende tekst "Een unicum dit jaar is dat de Mol zich al in aflevering 3 bekend maakt. Let wel op; niets is wat het lijkt!" staat ook dit plaatje er. Als je andere namen gaat invullen zoals bijvoorbeeld Frits, krijg je geen hit. Ach, ik begin gewoon paranoïde te worden.

Eén ding is in ieder geval zeker… Niets is wat het lijkt.

Beaudelaires column is te vinden op pagina 2