Eindexamens 2001

Annick (16), op het forum beter bekend als the shining doet dit jaar HAVO examen op het ISW in 's-Gravenzande. Zij beschreef voor ons de examens Nederlands en Engels.
Gister het eerste examen, Nederlands tekst. Na een zenuwachtige nacht 's ochtends vroeg op om er zeker van te zijn dat ik me niet zou verslapen. Want ook al hoefden we pas om 13.30 te beginnen, die kans is er altijd.
Als ik om 12 uur uit het raam kijk: regen en harde wind! De nachtmerrie van bijna elke scholier! Na moeders een stille hint gegeven te hebben (Mam! Het regent! Hier ga ik dus écht níet doorheen fietsen!) wilde ze m'n broer, een vriendin en mij wel naar school brengen. Daar een half uur te vroeg aangekomen zie ik iedereen zenuwachtig in een kluitje bij elkaar staan. Om erbij te gaan staan bleek achteraf ook niet het beste idee, iedereen zat elkaar alleen maar op te fokken. Niet de leukste manier om je eerste examen te beginnen, maar het hoort erbij!

Een kwartier voor het begin konden we eindelijk naar binnen. Na het nodige geklieder met de drankjes die even van tevoren door de school verstrekt waren, kon iedereen eindelijk rustig gaan zitten. Tenminste, dat dénk je! Want dan begint het gevecht met de 'speciale examentafels' (houten klaptafels dus) waaraan je met geen mogelijkheid normaal kan zitten. Maar goed, niets aan te doen, je zal er toch 3 uur aan moeten zitten en het went wel. Eindelijk konden we beginnen!

Het begon goed maar hoe verder ik kwam, hoe minder ik ervan begreep! (voor de insiders: vraag 15 t/m 18). Na 2 uur en 45 minuten was ik er wel van overtuigd dat ik klaar was en restte me nog 15 minuten om alle antwoorden over te schrijven. Eindelijk na 3 zware uren mochten (moesten) we dan toch echt weg. Wel mijn antwoorden etc. meegenomen om later ff te controleren hoe ik het gedaan had. Een uur kan dan nog best wel lang duren, dus om de tijd door te kijken heb ik maar even met mijn lotgenoten gechat.
Volgens mij had iedereen wel moeite met de laatste vragen!? Ik ben uiteindelijk op 28 van de 55 punten uitgekomen. Niet de hoogste score maar jah, vandaag was er weer een dag!

Donderdag
Tjah en vandaag begon goed! Het was gewoon droog en de wind was ook wel te doen dus om 8.00 uur stapte ik vol goede moed op de fiets richting school. Engels is niet mijn moeilijkste vak dus ik had er wel vertrouwen in. Na een vriendin opgehaald te hebben, komen we weer een half uur te vroeg op school aan.

Dit keer is alles wat minder gespannen, zelfs gezellig! Opnieuw 15 minuten voor het begin de gymzaal in. Nu iedereen wist dat flesjes drinken konden opvallen en je niet normaal aan de tafeltjes kunt zitten, konden we wat sneller beginnen dan gisteren.

Het examen was goed te doen, alleen de open vragen waren wat lastiger aangezien we er niet voor geoefend hadden. Hoewel.. de laatste open vragen waren echt inkoppertjes! Vandaag dus het examen door gekomen zonder stress, zonder plakkende 7-up en zonder leraren die zonder schoenen rond gingen lopen.

Na het examen met een hele groep de antwoorden vergeleken (wat natuurlijk uitliep in discussies over welk antwoord nou goed was) en ik bleek het toch aardig gedaan te hebben. Na de controle op het examenforum ben ik erachter gekomen dat ik 44 van de 50 punten heb, vind ik toch wel aardig netjes van mezelf.

Nu moet ik druk gaan oefenen en leren om aardrijkskunde en economie voor morgen in mijn hoofd te krijgen... Gaat wel lukken!