Sony HT-ZF9 Soundbar

louser

Sony heeft onlangs de HT-ZF9 soundbar geïntroduceerd die ondersteuning heeft voor Dolby Atmos, een geavanceerde geluidstechniek die in de meeste bioscopen gebruikt wordt. Sony weet door een speciale audiodriver en slim gepositioneerde speakers een surround sound te creëren zonder gebruik te maken van plafondweerkaatsing. Dit betekent dat kijkers met dit 3.1 systeem (een soundbar en drie meegeleverde speakers) een goede surround sound kunnen ervaren, en dat allemaal voor een adviesprijs van 800 euro. FOK! testte de soundbar een tijdje uit. Onze conclusie? Voor een prima bedrag haal je met de HT-ZF9 een sterke surround-ervaring in huis die er strak en netjes uitziet, en gelukkig haast geen tijd kost om aan te sluiten en in te stellen.


Dolby Atmos is een geluidstechniek waar elke filmliefhebber van droomt, maar om het zelf in de huiskamer te bewerkstelligen zijn vaak 7.1 kanaalssystemen nodig waardoor de kamer vol komt te staan met speakers. Deze soundbar maakt dit overbodig, maar is het ook realistisch om een surround sound-ervaring te bieden met een 3.1 geluidssysteem? Het antwoord is ja, en dit is toch wel voor een groot deel te danken aan de twee draadloze rear-speakers die in elke woonkamer makkelijk kunnen worden gepositioneerd. Deze tillen het niveau van de soundbar naar een ZT-HF9 naar een hoog niveau en zorgen er dus ook voor dat het geluid echt vanuit verschillende hoeken komt; en niet alleen van voren waar de soundbar is geplaatst. 

Met een prijskaartje van 800 euro mag er ook redelijk wat verwacht worden van de Sony soundbar. Gelukkig stelt de HT-ZF9 daarin niet teleur. Op de soundbar zijn twee HDMI-ingangen aanwezig (4K en HDR, en ondersteuning voor Dolby Vision) en een HDMI-ARC aansluiting voor de televisie. Daarnaast is er een USB-aansluiting aanwezig die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor mediabestanden, en is er een analoge jack-ingang en een optische ingang voor het aansluiten van game-consoles. 

ht-zf9 soundbar

De soundbar geeft ook ondersteuning voor het streamen van muziek door middel van een internetconnectie, zowel via een netwerkkabel als via WiFi. Verder is er gelukkig ook ondersteuning voor de Google Chromecast waarmee je apps als Spotify kan opstarten. Het streamen van muziek via WiFi of netwerkkabel is makkelijk te installeren door de praktische interface van Sony, die zo gemakkelijk is dat zelfs een leek de set-up procedure kan volgen. Mocht je een geavanceerde gebruiker zijn, dan is het natuurlijk ook mogelijk om zelf alle opties aan te passen. Verder starten de soundbar en de bijgeleverde speakers gemakkelijk op bij het aanzetten van de televisie. Alle speakers worden binnen een paar seconden herkend, en je hebt er simpelweg geen omkijken meer naar. Dit maakt het 3.1 geluidssysteem van Sony ideaal voor iedereen die geen zin heeft om speakers te kalibreren of via verschillende afstandsbedieningen het geluid te regelen. Het nadeel is wel dat er geen mogelijkheid is om de rear-speakers uit te schakelen, behalve wanneer de stekker er natuurlijk is uitgehaald.

ht-zf9 soundbar 2

Naast het meegeleverde review-exemplaar van de film The Dark Tower, hebben we ook de 4K blu-ray van Star Wars: The Last Jedi getest die eveneens ondersteuning heeft voor Dolby Atmos. Bij het bekijken van films met ondersteuning voor deze geluidstechniek - of streamen van muziek - wordt pas echt duidelijk hoe krachtig de HT-ZF9 kan zijn. De ruimtegevechten en langsvliegende X-Wings voelen levensecht aan door de soundbar met extra speakers. Het is dan ook echt een must om materiaal aan te schaffen dat het niveau van de HT-ZF9 echt naar boven haalt wanneer je besluit om de Sony-soundbar in huis te halen, want voor gewoon regulier televisieprogramma's kijken is een geavanceerde soundbar als deze echt niet nodig; en hierbij wordt het niveau dat de soundbar kan brengen ook echt niet gehaald.

Ben je een echte filmliefhebber en op zoek naar een geluidssysteem dat een goede surround-ervaring biedt, maar heb je geen zin om veel speakers in je huis te plaatsen? Dan is de HT-ZF9 van Sony misschien iets voor jou. Deze strakke 3.1-kanaals Dolby Atmos soundbar weet met slechts een subwoofer en twee optionele rear-speakers de geluidservaring van films en muziek naar een erg hoog niveau te tillen.