CD: The Black Fall - The Time Traveler

dekatophetspek

Het leuke van reviews schrijven voor FOK! is dat je zo nu en dan in contact komt met nog onbekende bands die duidelijk op weg zijn om door een groter publiek te worden ontdekt. Een goed voorbeeld daarvan is de band The Black Fall uit Enschede, waarvan het imponerende eerste album The Time Traveler nog niet zo lang geleden op de mat viel.

The Black Fall - The Time Traveler
The Black Fall - The Time Traveler

De band, bestaande uit zanger en gitarist Stefan Herbers, gitarist Wouter Lubberts, bassist en zanger Luuk ter Denge en drummer Tiemen Claus, bestaat al sinds 2012 en bracht in 2014 al een demo met een tweetal tracks uit. Sindsdien werd er hard gewerkt aan de totstandkoming van hun eerste langspeelplaat, met als resultaat het album The Time Traveler. In eerste instantie dachten we bij een cd, met daarop slechts vier tracks, te maken te hebben met een EP, maar met een totale lengte van dik 43 minuten kunnen we inderdaad gerust van een volledig album spreken.

Muzikaal gezien valt The Black Fall niet gemakkelijk in een hokje te stoppen. De band omschrijft zichzelf als progressieve rock en dat is zeker een hoofdbestandsdeel van het melomane mengsel dat op deze intense schijf wordt afgeleverd. Wij zouden daar dan nog math rock, duistere psychedelica en een stevige dosis alternatieve metal aan toe willen voegen. Zo opent het schijfje met het overdonderende 'A Threshold Of Love And Death', een eposante compositie van bijna een kwartier met een intrigerende opbouw, zoals we die ook kennen van bands zoals Porcupine Tree, Long Distance Calling, Opeth en Intronaut.

Ook 'Sonmi 4.5.1.' is een track die de luisteraar op de verkeerde been lijkt te zetten met een rustig intro, om daarna uit te barsten in een bombastisch stuk progressieve rock van de allerhoogste plank. Met het daaropvolgende 'Modern Day Slave' laat The Black Fall zich van zijn meest technische kant horen met een onnavolgbaar nummer dat ondanks alle technische hoogstandjes toch nog uiterst toegankelijk en catchy is. Er zit zelfs een stukje rap in wat zelfs wel doet denken aan het oudere werk van zowel de Red Hot Chili Peppers als Tool. Zanger Luuk ter Denge beschikt dan ook over een verdomd veelzijdige zangstem.

The Black Fall
The Black Fall

Met de track 'The Time Traveler' zijn we vervolgens alweer aangekomen bij het laatste liedje van deze zeer indrukwekkende debuutplaat van The Black Fall waarin we ook goed kunnen horen dat deze mannen ook zeker niet vies zijn van een authentiek popliedje. Nou ja liedje, de titeltrack van de plaat is een bruut concept van meer dan een kwartier waarin alle uithoeken van het muzikale spectrum worden bezocht. Als er één band is die het verdient om op grootse wijze in de internationale progressieve rockscene door te breken dan zijn het wel de virtuozen van The Black Fall. De lat voor de beste progressieve rockplaat van 2017 is met The Time Traveler in elk geval flink hoog neergelegd.