CD: John Garcia - The Coyote Who Spoke In Tongues

dekatophetspek

Zo'n drie jaar na het titelloze eerste solo-album ligt sinds de afgelopen week de tweede plaat van John Garcia bij de betere platenwinkels in de bakken. De uit Arizona afkomstige zanger is bij liefhebbers van voortstuwende stonerrock natuurlijk al lang geen onbekende meer. Zo was Garcia actief in legendarische bands zoals Kyuss, Slo Burn, Unida, Hermano en Vista Chino. Op The Coyote Who Spoke In Tongues laat de stomende rocker zich echter van een geheel andere kant horen.

John Garcia - The Coyote Who Spoke In Tongues

Met The Coyote Who Spoke In Tongues heeft John Garcia een akoestische plaat gemaakt die nog het meest doet denken aan een combinatie van MTV Unplugged en The Desert Sessions. Samen met gitarist Ehren Groban, bassist Mike Pygmie en percussionist Greg Saenz laat de gelauwerde stoner Garcia een fraaie doorsnede van zijn grootse muzikale loopbaan horen. Naast zeer indrukwekkende akoestische uitvoeringen van Kyuss-klassiekers zoals 'Green Machine', 'Space Cadet', 'El Rodeo' en 'Gardenia', waarbij vooral bij het laatstgenoemde nummer goed te horen is hoeveel extra dimensie akoestische instrumenten aan een track kunnen geven, horen we natuurlijk ook een aantal prachtige gloednieuwe composities.

Zo konden we eerder al kennismaken met de singles 'Kylie' en 'Give Me 250ML' en is 'Argleben II' een duidelijk vervolg op het gelijknamige nummer van Garcia's eerste soloplaat. De meest verrassende nieuwe tracks op The Coyote Who Spoke In Tongues zijn toch wel het progressief opbouwende 'The Hollingsworth Session' en de instrumentale afsluiter 'Court Order' waarbij je als je je ogen sluit in de verte een kampvuur in de desolate woestijn hoort knisperen en een eenzame coyote zachtjes huilt. Het jaar mag dan nog jong zijn maar dit is een plaat die op zijn minst in één eindejaarslijstje zeker op zal duiken. Liefhebbers van oldschool desertrock mogen dit pareltje in elk geval niet in de collectie laten ontbreken. John Garcia speelt in het kader van de Coyote Unplugged Tour 2017 op 24 maart aanstaande in de Vorstin in Hilversum.