CD: Painted Wives - Obsessed With The End

dekatophetspek

Zelden werd ik aangenamer verrast dan door de heruitgave van de spetterende debuutplaat van de rockband Painted Wives. Het album Obsessed With The End werd eind 2014 al eens door de band in eigen beheer uitgebracht, maar nadat de mannen een platencontract aangeboden kregen van Century Media mag nu de rest van de wereld ook kennismaken met dit powerkwartet uit Californië.

Painted Wives - Obsessed With The End

Painted Wives is een kwartet uit Huntington Beach dat zich niet gemakkelijk in een bepaald genrehokje laat plaatsen. De mannen hebben duidelijk hun roots in de ouderwetse hardrock maar voegen daar ook de nodige elementen uit de progressieve rock, stonerrock en grunge aan toe, met als resultaat een zeer bombastisch maar tevens poppy eigenzinnig geluid. De band zit muzikaal gezien wel een beetje in dezelfde hoek als bands zoals Alice In Chains, Queens Of The Stone Age en Mastodon, al doen we de band tekort als we ze met deze bands vergelijken.

Wat Painted Wives namelijk doet is gebruik maken van allerlei elementen van allerlei bekende en minder bekende bands waarvan de Amerikanen vervolgens een eigen brouwsel maken dat op een of andere wijze meteen heel vertrouwd in de oren klinkt. Voor de internationale release van Obsessed With The End werden de opnames opnieuw gemastered en afgemixt door de uit New Jersey afkomstige top-producer Gene Freeman oftewel The Machine, een zeer ervaren knoppenschuiver die in het verleden ook met bands werkte als Clutch, Lamb Of God en Crobot.

Painted Wives
Painted Wives

Obsessed With The End opent nog misleidend met een fraai stukje pianomuziek maar barst daarna los in een melomanisch orgasme dat pas dik 51 minuten later met een stevig tempo over de eindstreep knalt. Ben je dus wel een liefhebber van bombastische progressieve rock met een rauw randje dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijne plaat van Painted Wives eens te gaan beluisteren. Als je op een in eigen beheer opgenomen album al zo kunt rocken kunnen we in de toekomst nog veel moois van deze band verwachten. Grote kans dat we deze nog wel in de nodige jaarlijstjes gaan tegenkomen later dit jaar.