CD: Humulus - Electric Walrus EP

dekatophetspek

Humulus is een trio uit Brescia dat in 2012 hun debuut maakte met hun indrukwekkende titelloze debuutalbum. Waar op die plaat de woeste gitaarriffs ons om de oren vlogen laat de band zich op hun in eigen beheer uitgebrachte Electric Walrus EP van een geheel andere kant beluisteren. De Electric Walrus EP verscheen eerder al in oktober 2015 in een gelimiteerde oplage op compact disc maar is nu ook uitgebracht op vinyl.

Humulus - Electric Walrus EP
Humulus - Electric Walrus EP

De EP opent op kant A met het instrumentale epos 'Red Star, Winter Orbit'. Maar liefst 12 minuten intens genieten van zwaar groovende en hallucinerende psychedelica in een fraaie composie met een sterk opbouwende spanningsboog. Muzikaal valt dit nummer wel te vergelijken met bands als Monomyth, My Sleeping Karma, Night of the Lotuseater en Long Distance Calling. Heerlijke hypnotiserende klanken met een heerlijk dominerende fuzzgitaar, die ook zo ergens uit de jaren zeventig hadden kunnen komen.

Dan is het tijd om de plaat om te draaien voor de overige twee tracks met zang. In tegenstelling tot de nodige bands uit het land van pizza en toren van Pisa is bij Humulus absoluut niet te horen dat we met een Italiaanse band te maken hebben. Zanger en gitarist Andrea Van Cleef beschikt namelijk over een erg fijne stem die zo nu en dan wel wat doet denken aan die van stonerpionier Mark Lanegan. Zowel 'Maud And The Black Moon' als 'Glider' zijn van die heerlijke laidback stonercomposities die langzaam opbouwen tot een stuk duistere stonerrock van de bovenste plank.

Humulus
Humulus

Ben je wel een liefhebber van melodieuze psychedelische rock van onder meer de hierboven al genoemde bands dan mag de Electric Walrus EP van Humulus eigenlijk niet in je collectie ontbreken. Ik weet in elk geval al één eindejaarslijstje waarin deze fraaie schijf nog wel eens hoog zou kunnen eindigen.