Blu-ray: Bridge of Spies

Wouter (2dope)

In Bridge of Spies krijgt advocaat James Donovan (Tom Hanks) de ondankbare taak om tijdens de Koude Oorlog een gevangengenomen spion van de Sovjet-Unie in de rechtbank te verdedigen. Wanneer blijkt dat de Sovjet-Unie ook over krijgsgevangenen beschikt ontstaat er een schaakspel om de voorwaarden van een uitwisseling.

Bridge of Spies is gebaseerd op een waargebeurd verhaal; de titel is een referentie naar de Glienicker Brücke (Glienicker brug) in Duitsland, waar in 1962 Sovjet-spion Rudolf Abel werd uitgewisseld voor U-2-piloot Gary Powers. Op 11 juni 1985 was de brug opnieuw het decor van een uitwisseling tussen politieke gevangenen en Oostblok-spionnen.

Donovan werkt voor een hoog aangeschreven advocatenbureau in New York. Hoewel hij op dat moment werkt als verzekeringsadvocaat heeft hij veel ervaring met onderhandelingen en was hij betrokken bij de Neurenburgprocessen na de Tweede Wereldoorlog. Na een korte aarzeling accepteert Donovan om Rudolf Abel te verdedigen. Wanneer blijkt dat de advocaat vastberaden is om te zorgen dat de gevangen Sovjet-spion een eerlijk proces krijgt, valt dit niet in goede aarde bij de mensen in zijn omgeving. De film laat een klassiek moreel dilemma zien; enerzijds is er de Amerikaanse grondwet die voorschrijft dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, en anderzijds is daar een spion van de vijand die het land ernstige schade wilde berokkenen.

Er ontstaat een wat clichématige vriendschap tussen de gevangengenomen Abel en de onvermurwbare advocaat. Abel is een man van weinig woorden en ook Donovan is geen grote prater. Dat levert af en toe grappige dialogen op, die vrijwel altijd gemoedelijk van aard zijn en aantonen dat de twee heren helemaal niet zoveel verschillen van elkaar. Uiteindelijk lukt het Donovan om het vonnis voor Abel, die schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten, te verminderen tot een gevangenisstraf van 30 jaar in plaats van de doodstraf waarop wordt aangedrongen door voornamelijk de publieke opinie. Het grote argument van Donovan om aan te dringen op een gevangenisstraf is dat Abel gebruikt kan worden als 'verzekering', en om te voorkomen dat de Sovjets een doodstraf zouden kunnen gebruiken voor propagandadoeleinden. De relatief milde straf zorgt voor furieuze reacties onder de bevolking tot op het punt dat de veligheid van Donovan en zijn gezin in het geding komen.

Rudolf Abel is zonder twijfel het meest interessante personage in Bridge of Spies, en dan niet zozeer vanwege wat de kijker over hem te weten komt, maar juist om wat er niet verteld wordt. Abel is een zeer rustige man die houdt van schilderen en verlangt naar zijn familie thuis, andere eigenschappen van hem blijven eigenlijk gehuld in mysterie. Ondertussen is de beste man wel een spion voor de grootste vijand van de Verenigde Staten. Het kalme personage van Abel maakt dat het erg plezierig is om naar hem te kijken. Het is ook niet voor niets dat acteur Mark Rylance een Oscar voor Best Support Actor kreeg voor zijn acteerwerk in Bridge of Spies.

Ondertussen is de Amerikaanse overheid druk bezig om informatie te vergaren op vijandelijk grondgebied. Francis Gary Powers maakt deel uit van een veelbelovende pilooteenheid en wordt gevraagd om met het technologisch paradepaardje, de Lockheed U-2 spy plane, een vlucht te maken over Sovjet-grondgebied om foto's te maken. Powers (Austin Stowell) is ondanks zijn veelbetekenende rol een vrij slap personage. Conform verwachting wordt de U-2 neergeschoten en Powers eindigt met zijn parachute achter vijandelijke linies. Opeens blijkt de beslissing van de rechter over het lot van Rudolf Abel van cruciaal belang te zijn geweest.

Het plot krijgt een extra zwengel wanneer blijkt dat er in Oost-Duistland een Amerikaanse student gevangengenomen wordt wanneer hij zijn vriendin wil bezoeken in Oost-Berlijn terwijl de Berlijnse Muur volop in aanbouw is. Het zet extra druk op de onderhandelingspositie van Donovan, die nu vastbesloten is om ook deze student vrij te krijgen. Omdat Donovan niet officieel werkt voor de Amerikaanse overheid heeft hij een unieke positie om onderhandelingen boven en onder de tafel te voeren.

Bridge of Spies biedt een vermakelijk kijkje in de spionnenwereld tijdens de koude Oorlog. Het laat zien hoe er zonder tanks en vuurwapengekletter toch een (informatie)oorlog gevoerd wordt. Tom Hanks bekleedt zijn rol als advocaat James Donovan prima, met als kanttekening dat het wel een erg veilige rol is. Voortreffelijke acteerprestaties zijn te vinden bij Mark Rylance als Rudolf Abel en Agent Blasco in de vorm van The Wire-acteur Domenick Lombardozzi. De rest van de cast laat weinig memorabel acteerwerk zien, maar de setting van de film voelt geloofwaardig en compleet aan. Oog voor detail is vooral te vinden in de shots in Oost-Duitsland en om en nabij de Berlijnse Muur.

Extra's:

  • A Case of the Cold War: Bridge of Spies: De werkwijze van spionnen in een tijd zonder internet, e-mail en mobiele telefoons. 
  • Berlin 1961: De splitsing nabootsen: Een terugblik op de bouw van de Muur en de impact hiervan op de bewoners die om en nabij de grens woonden.
  • U-2 Spy Plane: Het belang van het technologisch vooruitstrevende spionnenvliegtuig de Lockheed U-2 tijdens de Koude Oorlog en diens rol in de film. 
  • Spy Swap - Terugblik op de slotakte: een uitleg over de betekenis van de brug en de achtergrond van de gevangenenruil.