CD: Gus G. - Brand New Revolution

Martin (waterman2012)

Het moge duidelijk zijn, Gus G. is niet meer te stoppen. Vorig jaar verscheen zijn eerste soloalbum I Am The Fire en volgde er een uitgebreide wereldtour. Hoewel deze tour nog maar net ten einde is, ligt de opvolger Brand New Revolution al weer in de platenwinkels. Gus is, wat dat betreft, zeer druk bezig geweest met songwriting tijdens de tour en dook erna meteen de studio in, met dit album als gevolg.

Wie wat meer over de achtergrond van deze gitaarvirtuoos wilt weten, kan ik verwijzen naar het concertverslag eerder dit jaar. In ieder geval: nog geen nieuwe van Firewind maar weer een soloplaat. Althans, dat betreft de songwriting want de gastbijdragen op deze cd zijn aanzienlijk. Zo is, behalve op de openingstrack, op elk nummer een vocalist te horen. Met vijf songs heeft zanger Jacob Bunton het grootste aandeel. Hij is onder meer bekend van Adler, de band van de voormalige Guns N’Roses drummer Steve Adler. Naast Bunton zijn ook Matts Levén (Candlemass, Yngwie Malmsteen) en de vocaliste van Amaranthe, Elize Ryd te horen. Verder zijn er twee songs waarop Jeff Scott Soto meedoet. De voormalige zanger van o.a. Journey, Talisman en Malmsteen is sowieso goed bevriend met Gus want die deed vorig jaar mee op het album van Jeff’s nieuwe band SOTO.

Brand New Revolution klinkt in zijn geheel een stuk heavier dan zijn voorganger. De opener ‘The Quest’, wat tevens het enige instrumentale nummer is, maakt dat meteen duidelijk. Het is een beetje thrashy en bevat lekkere melodieuze powerriffs. Daarnaast worden we getrakteerd op heerlijke, op klassieke metal gestoelde solo’s. En die lijn wordt op de rest van de cd voortgezet, waardoor het een groot luisterfestijn wordt. Pas op het zesde nummer ‘Behind Those Eyes’, gezongen door Bunton, wordt er wat gas teruggenomen. We hebben hier te maken met een prima powerballad. Dat geldt nog meer voor de afsluiter ‘The Demon Inside’ (gezongen door Levén) omdat de melancholie hier door merg en been gaat. Maar eigenlijk is ‘One More Try’ het enige echte rustpuntje op de cd, want dat is een echte rockballad, mooi gedragen door de vocalen van Bunton.

Behoudens de wat rustige drie bovengenoemde songs varieert de rest van de cd van mid- tot uptempo stukken. Dat gebeurt ook binnen de nummers zelf, waardoor we van een uiterst levendige cd kunnen spreken. Prima riffs en solo’s, maar ook sterke melodieuze zanglijnen vliegen je continu om de oren. Uitschieters? Wel, persoonlijke favorieten zijn ‘We are one’ en ‘Generation G’ maar ik kan me evengoed indenken dat iemand voor andere tracks kiest. De cd knalt in ieder geval uit de speakers. Dit komt niet in de laatste plaats door de sterke ritmesectie gevormd door drummer Jo(han) Nunez. Deze Belg kennen we van Firewind maar ook van Nightrage - een melodieuze death metal band waarin Gus ook ooit speelde. Jo was de afgelopen tour van Gus eveneens de drummer. De bassist die je hoort, is de Amerikaanse sessiemuzikant Marty O’Brien. Naast metalacts als Disturbed, Methods of Mayhem en Static-X, leverde hij ook werk af voor Céline Dion en Chris Cornell en ja, zelfs op ‘Because of You’ van Kelly Clarkson is hij te horen.

Naast topmuzikanten heb je verder nog mensen nodig die het nodige uit het mengpaneel halen. Voor de productie tekende (net als het vorige album) Jay Ruston, die tevens bands als Anthrax, Stone Sour en Steel Panther voor zijn rekening nam. De tapes werden nog even gemixed door Mike Fraser (o.a. Metallica, AC/DC en Aerosmith) en gemastered door Maor Appelbaum, die dat ook deed voor bands als Cynic, Fates Warning en Halford. Verder heeft hij ook het eindgeluid van Sol Invictus, de laatste van Faith No More, bewerkstelligd. Maar eerlijk is eerlijk: het grote brein achter dit alles blijft natuurlijk toch Gus G. zelf. Uiteraard vertoont hij zijn kunsten weer op zijn ESP signature gitaren en Blackfire signature pedal. Kortom, deze man ontwerpt zijn eigen geluid en het het staat als een huis. Brand New Revolution is meer dan een geslaagde opvolger van Gus' debuut.