The Evil Within: The Assignment

The Assignment is geen doorsnee DLC-uitbreiding. Tango Gameworks heeft ervoor gekozen om lekker te gaan experimenteren en het resultaat is iets wat totaal anders aanvoelt dan de hoofdgame. The Assignment bereikt ook iets dat The Evil Within urenlang heeft gepoogd: survival horror.

The Assignment, het eerste hoofdstuk in een tweeluik, draait om Juli Kidman, een door fans ietwat gehate personage. Kidman speelt een dubieuze rol in de hoofdgame: tot het laatste moment blijft het onduidelijk of ze nou vriend of vijand is. Welnu, The Assignment geeft daar enigszins antwoord op. We leren wat haar geheime missie is en ook haar mysterieuze werkgever komt aan bod, al blijft het natuurlijk allemaal vaagjes.

Het verhaal was echter een van de zwakste punten van The Evil Within. Niet alleen door de saaie personages, maar ook omdat het iets te terughoudend is met informatie. Ook nu eindigt het met een cliffhanger en blijft de speler met meer vragen dan antwoorden achter. Wat deze DLC interessant maakt is het feit dat het geheel anders speelt.

The Evil Within werd nooit eng omdat hoofdpersoon Sebastian Castellanos veel te machtig was. Enge monsters werden handhandig neergeknald met een heel arsenaal aan wapens. Kidman daarentegen heeft alleen maar een zaklamp. In de DLC ben je dus uitermate kwetsbaar, waardoor je langs alle vijanden moet sneaken.

Gelukkig heeft Tango Gameworks hiervoor ook nieuwe gameplaymechanismen ontwikkeld. Zo heb je nu een cover-systeem waardoor je je makkelijk kunt verstoppen. Verder krijgen vijanden nu een gele gloed als ze je op het spoor zijn en ze worden rood als ze je daadwerkelijk gespot hebben. Kidman kan ook vijanden lokken door te roepen. Handig om bijvoorbeeld bewaakte deuren vrij te krijgen.

De game is nog altijd lichtjes houterig om te besturen, maar het sneaken werkt prima. Het brengt ook een bepaalde spanning met zich mee die niet aanwezig was in de hoofdgame. De surrealistische trekjes - vervormende beelden, plotseling veranderende omgevingen, bizarre monsters - zijn ook nog altijd aanwezig en geven de nieuwe spanning een angstaanjagende draai.

Conclusie
The Assignment is DLC zoals DLC moet zijn. Het is geen simpele toevoeging van content, maar het breidt uit, voegt toe en verandert spelconcepten van de hoofdgame. Toch is het niet heel makkelijk om aan te raden. Dit hoofdstuk duurt slechts iets minder dan drie uurtjes en eindigt dus met een cliffhanger. Wellicht is het beter om te wachten tot alle DLC-hoofdstukken uit zijn.