CD: Obituary - Inked in Blood

dekatophetspek

Vijf jaar na hun album Darkest Day ligt er eindelijk weer een nieuwe plaat van de legendarische death metalband Obituary in de schappen. Op Inked In Blood laat de band uit Tampa (Florida), die alweer zo'n dertig jaar in de metalscene meedraait, zich van haar vertrouwde kant horen. Een bruut stuk ouderwetse death metal, waarmee de groep weer een fraai hoofdstuk toevoegt aan haar muzikale historie. Al vanaf het einde van de jaren tachtig werd Obituary een fakkeldrager binnen het death metalgenre en we kunnen gerust stellen dat de band sinds die tijd nog niks aan kracht hebben ingeboet.

Obituary - Inked In Blood

Anno 2014 bestaat Obituary uit de broers John en Don Tandy, respectievelijk op zang en drums, gitarist van het eerste uur Trevor Peres en nieuwkomers Terry Butler (Six Feet Under, Massacre, Death) op basgitaar en Kenny Andrews op gitaar. Op Inked By Blood, het eerste album van de groep op hun nieuwe label Relapse Records, horen we het oude vertrouwde geluid van de band, al horen we wel wat meer een hardcore punk-achtige stijl van zang van John Tandy. Met de beukende openingstrack 'Centuries of Lies' zet de groep ons even op het verkeerde been maar keert daarna al snel weer terug naar het zo herkenbare logge en trage tempo zoals we dat van Obituary gewend zijn.

Inked In Blood werd begin 2014 opgenomen in Obituary's eigen RedNeck Studio in Gibsonton in Florida, waarbij het produceren van de 12 tracks ook door de band zelf werd gedaan. Dat de groep nog steeds ontzettend populair is bleek wel toen in september 2013 een crowdfundingsactie was opgezet om de opnames voor deze nieuwe plaat te ondersteunen. In plaats van de beoogde 10.000 dollar werd er maar liefst 60.000 dollar binnengesleept met de succesvolle inzamelactie. Ook kreeg de groep een aanbod van Relapse Records om de plaat wereldwijd uit te brengen. Een mooie graadmeter voor de nog steeds heersende death metal pioniers.

Obituary (Foto: Ester Segarra)
Obituary (Foto: Ester Segarra)

Obituary zal voor velen altijd die fijne metalband blijven die naam maakte met grondbrekende albums zoals Slowly We Rot, Cause of Death en natuurlijk het epische World Demise. Met Inked In Blood heeft de groep in elk geval haar meest brute album van de afgelopen 20 jaar afgeleverd. Diehard fans moeten trouwens gaan voor de Deluxe Edition waarop we naast het reguliere album ook een tweetal oude tracks ('Intoxicated' en 'Bloodsoaked') in een nieuw jasje aantreffen. Zwaar verplicht luistervoer voor de liefhebbers van bands zoals Death, Morbid Angel, Deicide, Autopsy en Cannibal Corpse. Mocht je de band nog eens live willen aanschouwen dan kun je op 16 januari naar de Victory in Alkmaar of op 30 januari naar de Atak in Enschede, waar Obituary samen met Empire of Evil en Dustbolt te zien zal zijn in het kader van de Inked In Blood Euro Tour 2015.