CD: Nothing - Ex Nihilo

dekatophetspek

De eerste keer dat het Leeuwarder duo Nothing van zich liet horen was eind 2012, toen de band een optreden gaf op het 25-jarige jubileum van stichting Friesland Pop. Sindsdien is het best wel snel gegaan voor Nothing. Zo deed de band een guerrilla-optreden voor de deuren van het Freeze festival in 2013 en was Nothing vorig jaar, tussen 8 en 21 december, maar liefst twaalf maal te aanschouwen op het podium van Serious Record, een wereldrecordpoging waarbij honderden bands maar liefst 363 uur aan één stuk optraden, in zowel De Blokhuispoort als Poppodium Romein in Leeuwarden.

Nothing - Ex Nihilo front

Nothing is een duo, bestaande uit zanger-gitarist Ronnie Prins en bassist-toetsenist Sytse J. van Essen. Ronnie Prins speelde eerder in bands als Atomic Microwaves en Schweinhund Inc. en was eveneens de oprichter van de band Nothing. Sytse J. van Essen, bij intimi ook bekend als Sytse Sound, speelde al vanaf de jaren tachtig in bands als Klinkhamer, It Dockumer Lokaeltsje, LUL, The Frozenland Allstars en Dukes of Bass. Ook was hij destijds één van de toonaangevende deejays in het beruchte Leeuwarder muziekcafé De Plankier.

Nadat in 2012 de demo Nothing to Hear in zeer beperkte oplage werd uitgebracht is er nu dus het debuutalbum Ex Nihilo. Op Ex Nihilo (Latijn voor 'uit het niets') komen we 10 verrassende nummers tegen, waaronder ook een drietal covers van persoonlijke inspiratiebronnen voor de band. Zo horen we band eigenzinnig los gaan op liedjes van The Blitz ('Phantom'), Orchestral Manoeuvres in the Dark ('Enola Gay') en New Order ('Blue Monday'). Maar ook in het eigen werk van de groep horen we duidelijk de invloeden uit zeventiger en tachtiger jaren terug.

Nothing - Ex Nihilo 2

De muziek van Nothing laat zich het beste omschrijven als een combinatie van new wave, no wave, synth-pop en punk. Met Ex Nihilo heeft Nothing een zeer veelzijdig album afgeleverd. Zo horen we beukende tracks als het catchy 'Someone's Gonna Die' en 'Last Kiss', terwijl we bij liedjes als het stevig ingekorte 'Lullaby' en 'The One' de gevoeligere kant van het Friese duo horen. Bij 'The One' krijgen we door de vrolijk kwetterende vogeltjes alweer helemaal zin aan de lente.

Nothing - Ex Nihilo back

De Griekse filosoof Parmenides zei ooit 'Ex Nihilo Nihil Fit' (oftewel 'niets komt uit het niets') en Nothing bewijst dat met hun sterke debuutalbum Ex Nihilo. Wil je meer over dit duo weten, dan kun je een blik werpen op hun Facebook-pagina of je gaat naar hun officiële hoofdkwartier. Liefhebbers van experimentele new wave-achtige punkmuziek zullen dit glimmende schijfje op Nine Inch Snails Records zeker weten te waarderen.