21 & Over

Martijn van Veen

Twee studenten lopen in de ochtend over een bijna leeg plein. Niet echt een bijzonder schouwspel, maar de heren zijn beiden naakt en hebben een sok over hun edele delen. Zonder het genre te weten van de film weet je eigenlijk al welke kant het op gaat, de typische tiener-/high school komedie met veel drank, mooie dames en bizarre situaties in de stijl van The Hangover en Project X. Niet geheel toevallig dus dat de regisseurs van 21 & Over, Jon Lucas en Scott Moore, als schrijvers verantwoordelijk waren voor eerstgenoemde film. Nu maken ze hun regiedebuut met een soort The Hangover in 'reverse'.

Waar in de moderne komedieklassieker uit 2009 het kernpersonage juist kwijt werd geraakt na een heftig avondje stappen, is in 21 & Over het precies andersom. Jeff Chang (Justin Chon, The Twilight Saga) wordt namelijk 21 jaar en dat is voor veel mensen een goed moment om flink de beest uit te hangen. Maar niet voor Jeff, want hij heeft een belangrijk medisch schoolinterview dat zijn toekomst bepaalt.

Maar daar hebben Miller (Miles Tiller, Project X) en Casey (Skylar Astin, Pitch Perfect) maling aan, want je wordt maar één keer 21. Na Jeff over te hebben gehaald gaan ze een nacht flink stappen. Uiteraard blijft het niet bij een aantal biertjes en loopt het gigantisch uit de hand. De ijverige student Jeff is al snel van de kaart en kan geen normaal woord meer uitbrengen. En daarnaast zijn Casey en Miller glad vergeten waar hij ook alweer woont. Hoe komen ze thuis?

De formule klinkt simpel: men neme een aantal hitsige en losbandige studenten (of dertigers met een midlifecrisis), gooi er een aantal blonde (het liefst naakte) dames in, veel drank en verzin de meest absurde situaties. Waar voorgaande formule in The Hangover en, weliswaar in mindere mate, Project X goed werkte, slaat de nieuwste telg in het genre een beetje de plank mis. Dit komt voornamelijk door de grappen die gemaakt worden, die vaak niet leuk zijn en waarvan de schrijvers hoopten dat het wel grappig werd door er 'fuck' in te stoppen.

Daarnaast komt het Chinese personage het meest grappig uit de hoek, maar door het feit dat hij bijna de hele film in een dronken coma ligt, krijgt hij veel te weinig aandacht. Ook de chemie tussen Miller en Casey is verre van boeiend, in tegenstelling tot eerder genoemde komedies. Ze komen weliswaar nader tot elkaar, misschien iets teveel, maar echt geloofwaardig of interessant wordt het niet.

Toch betekenen bovenstaande minpunten niet dat het een slechte film is geworden. De uit de hand lopende situaties en af en toe leuke grappen zorgen ervoor dat 21 & Over leuk kan zijn voor de doelgroep. Het brengt alleen niets nieuws in vergelijking met verwante films in het genre en erg vooruitstrevend wordt het al helemaal niet. Perfect om voor het stappen met je vrienden onder het genot van een biertje te gaan kijken, maar erg diepgaand of interessant wordt het niet. Soms is dat helemaal niet erg.