Evenement: Pinkpop Persconferentie 2013

Martijn van Veen

"Pinkpop heeft met afstand de beste line-up", dat zei organisator Jan Smeets in een interview met 3VOOR12 over het programma van de 44e editie van het Limburgse festival Pinkpop. Traditiegetrouw wordt het grootste gedeelte van de artiesten bekendgemaakt in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Voorafgaand aan de persconferentie waren Green Day, Queens of the Stone Age, The Script, Ben Howard, Kensington, Triggerfinger en Passenger al bekend.

Een aantal uren voor de bekendmaking zwierf op Twitter een foto rond met wat waarschijnlijk de line-up van Pinkpop zou moeten zijn. De originele bron van de foto is onbekend, maar het ziet er geloofwaardig uit. De middag wordt zoals gewoonlijk begonnen met de winnaar van de Nu of Nooit-competitie. Deze Limburgse talentenjacht worden jaarlijks gehouden en de winnaar mag het festival in Landgraaf openen.

Singer-songwriter Christopher Green, ook deelnemer van het tv-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland, won met zijn band de competitie. Zijn muziek omschrijft hij zelf als "Dylanesque liedjes met het experiment van Pink Floyd, terwijl Jeff Tweedy en Tom Petty over zijn schouders meekijken". Het publiek in Paradiso is in ieder geval al enthousiast.

Voordat de namen voor de vrijdag bekendgemaakt worden, is het tijd voor de goede doelen. Misschien niet één van de dingen waar het publiek voor komt, maar wel noodzakelijker. Amnesty liet een zeer indrukwekkende video zien over de toenemende repressie in Rusland met behulp van een matroesjka. Oxfam Novib liet op zijn beurt Dolf Jansen het woord doen over het oneerlijke verhaal van de productie bij levensmiddelengiganten. Op het terrein gaan zij het eerlijke verhaal vertellen.

Eveneens werd voor de tweede keer de Jan Smeets Award uitgereikt; een prijs vergeven door Mister Pinkpop zelf voor de band of instelling die volgens hem wegens artistieke of innovatieve redenen de award verdienen. Dit jaar is Stichting Popmuziek Limburg de gelukkige winnaar van het beeldje en 20.000 euro. Presentator Giel Beelen merkte scherp op: "Alweer een winnaar uit Limburg, is dat toeval?". Jan Smeets bevestigde het dat het toeval was en vond dat de stichting het verdiende om Maastricht als popmuziekstad op de kaart te zetten. Ook wilde hij het gegeven dat de provincie Limburg het bedrag gaat verdubbelen prijzen.


The Killers headlinen de vrijdag (foto:Universal Music)

Eindelijk was het moment daar, de bekendmaking van de eerste namen. De nieuw toegevoegde namen voor de vrijdag zijn Andy Burrows, Kodaline, Netsky (live), Jimmy Eat World, Handsome Poets, Paramore en The Killers. Opvallend was dat nergens het enthousiasme erg hoog was, met uitzondering van de headliner. Dat is andere jaren weleens anders geweest. Daarnaast is ook opvallend dat de genoemde namen op de eerder gelekte lijst stonden, waardoor de echtheid van de foto werd bevestigd.

Tussendoor werd er veel muziek gespeeld, zelden waren er zoveel muzikanten aanwezig om een tweetal nummers te doen. Singer-songwriter Blaudzun (aanwezig op de zondag) is goed bezig om een buitenlandse carrière te starten en heeft onlangs in Amerika en Duitsland optredens gehad. Ook Johannes Sigmund (echte naam Blaudzun) weet met zijn band het publiek alvast te enthousiasmeren voor zijn Pinkpopoptreden met zijn prachtige single 'Elephants'.

Alsof de verrassing van de bevestigde artiesten er nog niet genoeg af was, twitterde Giel Beelen de complete line-up al voor het eindigen van de persconferentie. Ondertussen werd er in Paradiso net gedaan alsof niemand nog van iets wist met de namen voor zaterdag: Kings of Leon, Thirty Seconds to Mars, The Opposites, Passenger, Phoenix, The Gaslight Anthem, Fun., Douwe Bob, C2C, Ellie Goulding, Miles Kane en Graveyard zullen ook in Landgraaf op het podium komen te staan. Opvallende naam is Kings of Leon, aangezien Jan Smeets maanden geleden ontkende dat ze op Pinkpop zouden staan.


Thirty Seconds to Mars op het hoofdpodium

Nog meer muziek in Paradiso. Volgens Giel Beelen de beste Nederlandse band van dit moment en eveneens geroemd door Coldplay, Kensington. Met veel enthousiasme bewijst de band dat het volledig terecht is dat zij op zondag op het festival staan. Het lijkt bijna geen moeite te kosten voor de mannen om een goede performance neer te zetten.

Iets zenuwachtiger was Douwe Bob, bevestigd voor de zaterdag. De Amsterdammer en winnaar van het tv-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland is vrij nieuw in de muziekwereld, maar de twijfel verdwijnt meteen wanneer hij begint te spelen. Met een prachtige stem zingt hij zijn hitsingle 'Multicoloured Angels' en bevestigt hij meteen de titel van zijn aanstaande album: 'Born in the Storm', tevens een van de nummers op de cd.

Om de middag rond te maken werd ook de zondag bekendgemaakt, waarvan headliner Green Day al eerder naar buiten werd gebracht. The Vaccines, Alt-J, Die Antwoord, Lianne La Havas en Grouplove hebben de eer om op de laatste dag van Pinkpop te staan.


Zuid-Afrikaanse Die Antwoord voor het eerst op Pinkpop

Bij een echte persconferentie hoort uiteraard ook een vragenronde. Hier werden vragen gesteld over bijvoorbeeld de prijs van een biertje of over die ene nog onbevestigde band. De complete uitgewerkte vragenronde staat op de derde pagina. Tijdens het beantwoorden bevestigde Jan nog een band: Master of Reality. Hierna moeten er nog zeven acts bekendgemaakt worden.

De line-up lijkt niet bij iedereen goed ontvangen te worden. De reacties op Twitter en ook in de zaal zelf waren niet erg lovend. Nog nooit was het zo stil tijdens de bekendmaking op de persconferentie. Komt dat doordat alles al bekend was van tevoren of was Jan Smeets iets te enthousiast over zijn eigen line-up? Waarschijnlijk is het een combinatie van beide en lijkt Pinkpop niet meer in staat om de écht grote acts te pakken, die logischerwijs eerder naar de Ziggo Dome of een groot stadion gaan.

De hiphoppers The Opposites sluiten de conferentie af met 'Slapeloze Nachten' en 'Hey DJ' en krijgen de handjes in de lucht. Tevens bevestigen zij dat er een album aan komt in mei. Voorafgaand komt er eerst nog een EP aan, die wordt in april verwacht.

Tickets voor het festival gaan vanaf aanstaande zaterdag in de voorverkoop. Weekendkaarten kosten 165 euro en kaarten voor een dag zijn 85 euro. De afgelopen zeven edities was Pinkpop uitverkocht.

Pagina 2: de line-up tot nu toe
Pagina 3: de uitgewerkte vragenronde
Pagina 4: de cijfers van de line-up van 2013