Strip: De Vries 2 - Vuurdoop

Robbert Willegers

Wederom een strip die eerder is voorgepubliceerd in Eppo. Een Nederlandse actiestrip, die wel wat wegheeft van de strip XVIII maar nóg meer van de televisieserie 24. We hebben het hier over het tweede album van De Vries, waarin journalist John de Vries het aan de stok krijgt met criminelen, terroristen en (gasp!) politici...

Dit verhaal pakt de verwikkelingen direct op na de gebeurtenissen uit het eerste album, waarin John de Vries met zijn gezin op de vlucht slaat voor terroristen. Dit plot blijft nog een beetje hangen in dit album, maar tegelijkertijd is John bezig met een smerig zaakje ingaande de Chemiepak-fabriek (bewust anders geschreven?) in Moerdijk. Een bekende politicus zou smeergeld hebben aangenomen.

De Vries 2 cover

De Vries is een nieuwe, Nederlandse actiestrip die ontstaan is in het stripblad Eppo. De strip lijkt ontzettend veel op de televisieserie 24, waarin het hoofdpersonage het aan de stok krijgt met terroristen en zelfs zijn gezin bedreigd wordt. Ook lijkt John de Vries qua uiterlijk erg op Jack Bauer uit 24. We letten hier op het blonde haar en het overbekende jasje, welke Bauer regelmatig droeg. John de Vries is echter volledig Nederlands. De strip speelt zich af in ons bekende kikkerlandje, hoewel er wel extreme gebeurtenissen in voorkomen.

Het plot in dit tweede album is wat warrig. Hoewel er met een nieuw plot wordt begonnen op de eerste pagina, zijn de daaropvolgende pagina's eigenlijk een afwikkeling van het plot van het eerste album. Of dit is omdat de strip niet bij iedereen aansloeg en ze hebben afgezien van een doorlopende verhaallijn is niet duidelijk. Voor nieuwe lezers zijn de eerste tien pagina's helaas niet goed te volgen, zeker omdat er ook geen samenvatting of toelichting is. Hierna wordt het plot van de eerste pagina weer opgepakt, maar zijn er nog steeds heel veel zijplotjes waarvan een aantal (nog) nergens heen gaan. In sommige gevallen is dit een positief punt. Zo is er wel degelijk sprake van karakterontwikkeling, vooral bij de gezinsleden van John. Zijn dochter strubbelt nog met de gebeurtenissen van het eerste album en dit lijkt op een ontwikkeling die meerdere albums zou kunnen beslaan.

De Vries 2 afbeelding

De strip is verder losjes getekend. Er is gekozen voor een realistische tekenstijl, wat het verhaal ten goede komt. Ontzettend leuk is dat er veel research is gedaan en dat er veel bekende locaties voorbijkomen, zoals de Tweede Kamer, Groningen en het decor van De Wereld Draait Door(rrrrrrr). De belettering zou in vervolgalbums wel wat netter kunnen.

Blijft nog wel een laatste punt van kritiek over: het hoofdpersonage John is niet op elke pagina even sympathiek. Op momenten is hij een echte 'family man', maar soms is hij gewoon bot tegenover zijn eigen gezin ('Mijn werk is belangrijker dan afstoffen!'). Hopelijk veranderen de gebeurtenissen hem nog.

Al met al is dit een typisch tweede album van een nieuw concept wat nog niet vaak is gedaan in de Nederlandse strip, en die duidelijk nog vaste voet probeert te vinden. Hoewel het album niet ontzettend goed is, zou een derde album er zeker in moeten zitten om de serie een duidelijkere koers te geven. Hopelijk komt dit derde deel er dan ook.