Boek: Yvonne van den Hout - RE(d)T je gewicht

Phedre77
*met dank aan Monique aka Lois voor het lezen, interviewen en schrijven!!*

Monique, aka Lois uit OUD, heeft Yvonne van den Hout geïnterviewd. Yvonne is auteur van het boek RE(d)T je gewicht, dat dit weekend is verschenen. Het is een boek dat een probleem van alle tijden en leeftijden bespreekt: eten, gewicht, diëten. Monique las het boek vers van de pers. Haar review vind je hieronder. Wil je meepraten over het onderwerp op het forum, let dan op de link hieronder. Yvonne en Monique lezen en posten daar over het onderwerp, dus stel vooral je vragen daar! Tip van mij: blijf vooral tot het einde aan boord...

Lees het interview met Yvonne van den Hout!
Lees mee, praat mee, vraag op het forumtopic over RE(d)T je gewicht.

Monique's opdracht
Je gewicht, voor de meeste vrouwen een eeuwig strijdpunt. Afvallen en weer aankomen, wekenlang smachten naar lekkere dingen alleen om in die ene spijkerbroek te passen, afgunstig kijken naar vrouwen die ogenschijnlijk alles kunnen eten zonder aan te komen, zijn dingen die je vast bekend in de oren klinken.
Toen ik gevraagd werd om een boek te lezen voor FOK! over de aanpak van overgewicht door middel van RET (Rationeel Emotieve Therapie) stond ik nog net niet te springen van blijdschap. Ik ken RET, ik worstel met mijn gewicht (wie niet) dus de doelgroep van dit boek, dat ben ik!

RET
Rationeel Emotieve Therapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij zowel het verstand als het gevoel een belangrijke rol spelen.
In het boek wordt RET uitgebreid uitgelegd maar even in het kort:
Bij de theorie van RET wordt gebruikgemaakt van de letters ABC. A staat voor aanleiding (oorzaak, activating event) De B staat voor de bril waardoor je kijkt (belief, overtuiging). De C staat voor consequentie (het gevolg, consequence). De kern van de RET komt erop neer dat niet A de oorzaak is van C, maar B.
In het Nederlands: het zijn niet de gebeurtenissen (A) in je leven die bepalen hoe je je voelt (C) maar de manier waarop je tegen die gebeurtenissen aankijkt (of: de manier waarop je jezelf van het belang van die gebeurtenissen overtuigt) (B).

De schrijfster
Yvonne van den Hout heeft de opleiding Sociale dienstverlening en aansluitend Psychosociaal werk gevolgd. Daarnaast heeft ze diverse RET-cursussen gevolgd en een aantal trainingen en workshops over Eetstoornissen en Eet-en gewichtsproblemen. Ze heeft al 15 jaar een eigen praktijk waar ze mensen begeleid om hun gewichtsproblemen te overwinnen. Meer informatie over Yvonne vind je op haar eigen website.

Het boek
Met een kop thee (met zoetje) installeer ik me op de bank. Je gewicht beheersen door je gedachten te veranderen, ik ben er klaar voor!
Het boek bestaat eigenlijk uit 3 delen. In het eerste deel legt Yvonne uit hoe de populaire diëten (zoals Sonja Bakker) te werk gaan, en vertelt ze helder hoe je gedachten daarbij een grote rol spelen. Vooral aan de vicieuze cirkel (afvallen en weer aankomen, weer afvallen..) besteedt ze veel aandacht.
Waarom werken dit soort diëten maar voor korte tijd? Yvonne heeft een rationele kijk op de zaken, en kan duidelijk uitleggen waarom je niet naar een dieetgoeroe moet luisteren maar hoe je het heft in eigen hand kunt nemen.
In het tweede gedeelte wordt duidelijk uitgelegd hoe je de valkuilen van je eigen gedachten kunt herkennen. Die gedachten moet je leren veranderen, en hoe je dat moet doen maakt ze duidelijk aan de hand van diverse voorbeelden.
In het laatste gedeelte van het boek staat vooral beschreven hoe je door middel van oefeningen een realistisch gewichtsverlies kunt bereiken en dat gewicht ook vasthouden.
Wat vond ik van het boek? Het boek is makkelijk leesbaar, het taalgebruik is helder en duidelijk. Geen ingewikkelde psychologische termen maar helder met duidelijke voorbeelden.
Mijn eerste idee bij het boek was "oh weer zo'n zelfhulpboek, zo iemand die denkt dat je jezelf wel slank kunt denken". Dat is het niet, Yvonne geeft duidelijk aan dat je naast je gedachten veranderen wel degelijk calorieën moet tellen en bewegen.
Ik vond het een plezierig boekje om te lezen, vooral de bekende valkuilen waren heel herkenbaar. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn eigen gedachten en gevoelens bij mijn gewicht, en weet nu ook waardoor ik telkens bij hongerdiëten de mist weer inga.

Het boek is geen wondermiddel, het is geen innovatief dieet maar het is een manier om je zelfvertrouwen te verhogen en daardoor, in combinatie met beweging en letten op voedsel, meer succesvol dan welk dieet ook.


Uitgever: Houtmans ISBN: 978 90 851 6157 8 Pagina's: 208
Waardering: