Buzz! Junior: Dinos

koei

Hoewel het aantal high-profile games voor de PlayStation 2 de laatste tijd flink aan het verminderen is, zijn er een aantal titels die maar blijven komen. Sony is druk bezig om hun speciale labels voor kinderen en party-games uit te breiden met nieuwe games. Een paar maanden geleden nog maar verscheen Buzz! Junior: Monsters, maar de nieuwe Buzz! Junior-game ligt alweer in de winkels. Deze keer kunnen kinderen de strijd aan gaan als dino.

De opzet van Buzz! Junior: Dinos is exact hetzelfde als de voorgaande Buzz! Junior-games, alleen zijn de basispersonages van vorm veranderd en zijn de minigames allemaal in een ander thema gestopt. Op zich weinig mis mee, want de minigames zijn nieuw en dat is het belangrijkste in een game die geheel om minigames draait. Deze keer is er echter iets nieuws in de game gestopt, namelijk co-opminigames. Je weet wel, dat type minigames dat je al jaren in Mario Party terug kunt vinden. Echte vernieuwing is het dus absoluut niet, maar het is wel een vernieuwing voor de Buzz! Junior-serie. De co-op-spelletjes zitten niet gemixt tussen de gewone spelletjes, maar zitten in een aparte game-modus. Als je deze modus speelt speel je dus alleen maar co-op-spelletjes met je buddy samen tegen het andere koppel. Mocht je met een oneven aantal zijn dan worden zoals altijd de andere spelers opgevuld door de computer. Erg lastig als je daarmee samen moet werken omdat je niet kunt overleggen met elkaar; de co-op-spelletjes zijn namelijk helemaal gericht op samenwerking. In het ene spelletje zit je aan elkaar vast met een touw, waarna je zigzaggend over allerlei platformen heen moet en in andere spelletjes lanceert de een de andere speler of moet je gezamenlijk een dartpijl in een bord gooien waarbij de speler 1 alleen omhoog en omlaag kan, en speler 2 alleen naar links of rechts. Deze nieuwe minigames maken het spel wel een stuk interessanter voor mensen die al een Buzz! Junior-game hebben en niet op meer van hetzelfde zitten te wachten.

Naast de co-op-modus is er natuurlijk ook de bekende versus-modus. Hierin ga je in je eentje de strijd aan tegen drie tegenstanders, menselijk of computer gestuurd. Ook hier weer een flinke lading mini-games welke je met de buzzer of een van de gekleurde knoppen bedient. Veel mini-games draaien om timing en snelheid. Snelheid, zo snel mogelijk indrukken van de goede knop werkt prima, maar de timing spelletjes reageren soms niet helemaal zoals het zou moeten. Druk je op het juiste moment op de groene knop, ben je blijkbaar toch net iets te vroeg of te laat waardoor het effect niet helemaal is zoals je verwachtte. Daarnaast laat de uitleg voor een spelletje nog wel eens te wensen over. De spelletjes worden uitgelegd in korte filmpjes, maar die filmpjes zijn doorklikbaar, dus als je met kinderen speelt (of volwassenen die zich niet kunnen gedragen) dan zullen de uitlegfilmpjes vrij regelmatig doorgeklikt worden, waarna je geen idee hebt wat nou de bedoeling van een spelletje is. Gewoon kort in beeld het doel van het spelletje en de knoppen zou fijn zijn en het tempo van de game nog iets omhoog gooien.

Hoewel het spel gericht is op kinderen, is het spel ook prima speelbaar door volwassenen. Je moet je dan natuurlijk niet af laten schrikken door de vele kleurtjes, maar ook met volwassen vrienden zijn de minigames best leuk om te spelen. Gewoon niet nadenken maar gewoon simpele spelletjes. Mocht je Nederlandse speluitleg ook maar vervelend vinden dan kun je ervoor kiezen om deze gewoon op Engels te zetten, of als je wat meer uitdaging wil op Frans of Italiaans.