Field Commander

Arjen (Mr_Belvedere)

\"Sir! The Advanced Tactical Legion for Allied Security (ATLAS) needs you!\" ATLAS (rood) is speciaal in het leven geroepen om de wereld te redden van terroristische aanslagen die de slechterikken uitvoeren. In het geval van Field Commander heet je tegenstander Shadow Nation (blauw). De oorlogsmuziek kondigt luid aan dat het nu jouw beurt is om de wereld te redden. In het hoofdmenu maak je eerst een profiel aan, waar later je savegames onder bewaard worden. Zolang je maar genoeg ruimte hebt op je memory stick kun je zoveel profielen en savegames maken als je zelf wilt.

De single player campaign bevat meer dan 30 missies die je langzaam maar zeker kennis laten maken met de zeer diverse voertuigen, soldaten en wapens die beide partijen rijk zijn. Alle levels bestaan uit maps die opgedeeld zijn in vakjes met cooördinaten. Het gehele spel is turn-based, wat betekent dat je net zoals Stratego of schaken zetten doet. Bij Field Commander kun je al je (op dat moment beschikbare) units in één beurt kunt verplaatsen, waarna je de beurt overdraagt aan de tegenstander. In eerste instantie doet het spel dan ook een beetje denken aan een perfecte kruising tussen het vroegere X-Com en Command & Conquer.

De besturing van Field Commander is eenvoudig: je kiest via de pijltjestoetsen een vakje waarop één of meerdere units staan. Indien gewenst kun je het isometrische 3D-beeld (vanaf bovenaf gezien dus) ronddraaien met de joystick, maar deze optie heb je niet echt nodig.

Daarna druk je op de X en kun je kiezen deze unit te laten verplaatsen of (bij nog een keer indrukken van X) de unit een speciale actie laten uitvoeren. Vanzelfsprekend verschillen deze speciale acties per unit. Je komt Stealth-units, scouts, snipers, rocket launchers, onderzeeboten en nog veel meer gespuis tegen afhankelijk van de gekozen missies en doelstellingen. En vergeet vooral de bevoorrading-units niet die al je andere voertuigen weer moeten voorzien van munitie en benzine. Geen benzine meer? Boem! Unit weg.


En daar blijft het niet bij. Elke gekozen divisie heeft zijn eigen specialiteiten die van tijd tot tijd oproepbaar zijn. Naarmate je succesvol bent tijdens een missie, door het vernietigen van je vijanden en strategische locaties te \"capturen\", vult een status-balk linksboven zich. Is de balk op de helft dan kun je special ability level één uitvoeren, is de balk helemaal vol, dan is special ability level twee tot je beschikking. Timing en vooral tactiek zijn hierbij cruciaal want het ene team kan bijvoorbeeld units repareren terwijl een andere divisie weer de mogelijkheid heeft tot het vernietigen van één unit op de kaart. Dan zijn er ook nog speciale gebouwen die diverse soorten installaties tot hun beschikking hebben. Je vecht tegen lanceerplatforms die chemische raketten afvuren en zelfs een EMP-puls die alle electronica platlegt komt voor.

Nieuwe units creëer je door middel van fabrieken. De oorlog speelt zich zowel ter land , ter zee als in de lucht af en je hebt dus ook in de levels deze drie soorten fabrieken. Sommige moet je eerst veroveren (capturen) met een soldaatje, maar meestal heb je er al één of twee tot je beschikking. Het maken van units kost een hoop geld.