CD: Radiohead Special Collector's Issues

Joost Melis (Pink_Floyd)
Sinds Radiohead is gebroken met EMI wordt de back catalogue stevig uitgebreid en worden er her en der make-overs verricht. Na de uitgave van Radiohead's best of, iets waar de band zelf niet zo'n fan van was, komen er nu drie fijnere releases in de catalogus van EMI te staan. Een best of past niet echt bij het alternatieve en toch vaak tegendraadse Radiohead, maar het oppoetsen van drie meesterwerken zal met minder oppositie ontvangen worden. EMI heeft er voor gezorgd dat de eerste drie studio-albums van de Britse grootheden in een nieuw jasje gestoken worden. Pablo Honey, The Bends en OK Computer zijn allen nu verkrijgbaar in uitgebreide versies. De collector's editions, die bestaan uit twee cd's, en de special collector's editions die daar nog eens een dvd aan toevoegt. De vraag is nu, wie heeft er wat aan, is het nog de moeite voor de fans, of blijven de originele platen in de uitverkoopbakken aantrekkelijker?


Alle special collector's heruitgaven komen in een kartonnen doos (ook wel lift-top box packaging genoemd) met daarin de drie discs verpakt in een kartonnen slipcover, de originele inlay en enkele kaarten. Het openen van de box vergt wel wat til- of schudwerk, maar als ze eenmaal open zijn kan het muzikale avontuur beginnen.

Pablo Honey


Het debuutalbum uit 1993 kende de, wel voor eenieder bekende, monsterhit 'Creep'. Het zou de grootste (mainstream) hit van de band blijven door alle jaren heen. De stijl van de plaat borduurde gedeeltelijk voort op de grungegolf uit de VS. Thom Yorke had nog heel fout blond lang haar en Radiohead klonk destijds nog ruwer en minder coherent dan op latere platen waarop ze meer hun eigen geluid vast wisten te houden. De cd werd doorgaans minder goed ontvangen dan de twee opvolgers. Niet onterecht, maar Pablo Honey kent gelukkig zelf ook nog wel enkele sterke punten. 'You', 'Ripchord' en 'Anyone Can Play Guitar' blijven prettige rockers en in 'Stop Whispering' hoor je de temerige en ingetogen kracht van Yorke's stem al naar voren komen. Iets dat op latere albums nog beter uitgewerkt zou worden. Toch mist de plaat wat chemie en het is hoorbaar dat de band zijn volwassenheid en draai nog niet had gevonden.

De hit die de groep op de kaart zette is in overmaat aanwezig op deze special collector's edition. Maar liefst zes maal staat 'Creep' op de uitgave. Onder andere een akoestische versie, een live-versie en de videoclip zijn aanwezig. Daarnaast worden er vier demo-versies uitgedeeld ('Stupid Car', 'You', 'Thinking About You' en 'Inside My Head') en wordt de luisteraar voorzien van b-kantjes, live-opnames, remixen en akoestische tracks. De dvd bevat de videoclips van 'Creep', 'Anyone Can Play Guitar', 'Pop Is Dead' en 'Stop Whispering' plus een optreden bij Top of the Pops en een registratie van het optreden in 1994 in The Astoria te Londen.

Het is een mooie en volledige box, maar het zal toch iets zijn voor de die-hard fan die het geheel allemaal in één doosje wil hebben aangezien de tracks al eerder verkrijgbaar waren.

Label: EMI Releasedatum: Maart 2009
Waardering:


The Bends


Het ijs was door 'Creep' gebroken, naamsbekendheid was bereikt en de mokerslag werd vervolgens uitgedeeld door het album The Bends. De plaat haalde geen echte top-posities in de hitlijsten buiten Engeland, maar de critici en alternatieve muziekliefhebbers klapten het eelt op hun handen. Het breekbare en ijzingwekkend mooie 'Street Spirit (Fade Out)' leidde The Bends naar de route van succes. Bijgestaan door de vele juweeltjes op de plaat. Er zit nauwelijks een minder nummer tussen, de sfeerschepping is magistraal en de spanningsboog blijft strak gespannen over de hele lengte van de cd. De plaat ademt schoonheid, breekbaarheid en melancholie uit en ook de extra's discs in deze speciale editie doen daar geen afbreuk aan.

De b-kantjes en rariteiten van The Bends zouden op zich zelf staand nog een degelijke plaat opleveren en zo is het dus ook met de bijgevoegde cd die The Bends begeleid in deze box. De b-kantjes van de singles floreren en versterken elkaar in deze verzameling. 'The Trickster', 'Killer Cars', 'Talk Show Host', 'Bishop's Robes' en 'Molasses' zijn slechts enkele voorbeelden van de hoge kwaliteit van de extra's. De tweede disc bevat tevens nog vier tracks van de BBC Radio One Sessions uit 1994.

De dvd bevat naast de videos enkele interessante registraties (in het totaal duurt de dvd 90 minuten). Het concert in The Astoria komt weer tevoorschijn, maar ook Later... With Jools Holland, Top of the Pops en onze "eigen" Twee Meter Sessies zijn aanwezig. Het levert een prachtig totaalplaatje op van één van de beste Radiohead-platen. Toch geldt wederom dat veel fans het materiaal al zullen hebben of kennen. Desalniettemin zijn de tweede disc met de verzameling van b-kantjes en de dvd een erg mooie toevoeging. De aanschaf van deze box zal veel fans niet teleurstellen.

Label: EMI Releasedatum: Maart 2009
Waardering:


OK Computer


Met dit album sloeg Radiohead de weg in richting een alternatiever en minder toegangelijk geluid. De plaat zelf laveert nog prima tussen de gangbare indierock en de moeilijker begaanbare muzikale paden in. Juist deze mix maakt OK Computer misschien wel zo interessant. Het liet een ander geluid horen eind jaren negentig. Luisteraars werden uitgedaagd en voorzien van een frisse golf van invloeden. Ondanks dat de cd een vreemde eend in de bijt was toen, behaalde de leadsingle 'Paranoid Android' (net als de voorgaande leadsingles) veel succes. De ongewone videoclip (met gecensuseerde animaties) kreeg genoeg aandacht.

Maar het was vooral de muziek die sprak. OK Computer creëerde net als The Bends een samenhangende sfeer die pikzwart kon zijn, maar ook lichtpuntjes bevatte. De soundscapes van 'Exit Music (For A Film) en 'Subterranean Homesick Alien' zorgden voor een intiem geluidsbeeld. 'Airbag' kende een breed palet aan sferen en invloeden. 'Karma Police' is een lijzig hoogtepunt: een macabere synthese van weemoed en melodie. Ook 'No Surprises' en 'Lucky' zorgden voor kippenvel.

De extra's zijn iets kariger ditmaal. De tweede schijf bevat net als bij The Bends de b-kantjes van de singles aangevuld met de BBC Sessies (ditmaal uit 1997). Fans zullen echter al de uitgave van alle b-kantjes in huis hebben gehaald toen de singlebox van OK Computer verscheen. Ook de DVD is leger dan op de voorgangers. De videoclips en drie nummers bij Later... With Jools Holland (tevens uit 1997) bezetten het schijfje. Qua extra's valt deze uitgave dus wat in het niet bij The Bends, maar het blijft een dijk van een plaat!

Label: EMI Releasedatum: Maart 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.