Boek: Daniel Alarcon - Radio Verloren Stad

Patrick (maduropa)
In een fictief land in Zuid Amerika is een sluimerende oorlog bezig. Het IL (Illegale Legioen) strijdt tegen de regering. Intussen hebben de dorpen en steden hun naam verloren en zijn ze omgenummerd. Norma is nieuwslezeres op de nationale radio, het enige station wat nog mag uitzenden. Daarnaast heeft ze ook een eigen programma, Radio Verloren Stad. In dit programma noemt ze namen op van mensen die zijn zoekgeraakt. Ze zijn bijvoorbeeld vanuit het oerwoud naar de stad gegaan en niemand weet meer waar ze nu zijn. Haar warme meelevende stem en de telefoontjes die op de genoemde namen volgen zijn een enorm succes. Ze heeft dan ook het meest populaire programma op de radio. Maar op een dag staat er een jongetje op de stoep bij de studio, hij komt uit het dorp 1797 en ook hij heeft een lijst met namen bij zich. Op die lijst staat ook de naam van Norma's man. Het is intussen tien jaar geleden dat hij verdween naar het oerwoud. Maar ze mag zijn naam niet op de radio noemen omdat hij wordt gezien als één van de kopstukken van het IL. Norma start weer een eigen onderzoek naar wat er met haar man is gebeurd en hoopt dat de jongen haar kan helpen.

Daniel Alarcon komt uit Peru, maar woont tegenwoordig in Oakland. In 2006 publiceerde hij een bundel getiteld War by Candlelight welke nog niet in het Nederlands is verschenen. Radio Lost City verscheen in 2007 en is dus in 2008 ook in Nederland uitgebracht. Hij wordt gezien als een veelbelovend schrijver. Hij schrijft ook veel kleine verhalen die in tijdschriften zoals The New Yorker worden geplaatst.

De zoektocht van Norma en de jongen door een fictief land, waar de dorpen en steden geen naam meer hebben, biedt de schrijver zeker een voordeel. Zonder iets of iemand voor het hoofd te stoten biedt hij een blik op een land dat verscheurd wordt door een machtsstrijd, waarbij niemand echt weet wat er aan de hand is. Aan de hand van veel flashbacks krijg je de geschiedenis van de hoofdpersonen te horen. Op die manier worden veel vragen beantwoord, maar je krijgt ook antwoorden op vragen die je nog niet had gesteld. Wel wordt het verhaal op een gegeven moment wat minder gemakkelijk te volgen doordat de vele flashbacks elkaar een beetje chaotisch opvolgen. Het verhaal dat wordt gepresenteerd zet je overigens wel aan het denken. Kleine gebeurtenissen en acties blijken namelijk verstrekkende gevolgen te hebben. Iets wat pijnlijk duidelijk gemaakt wordt in dit pakkende verhaal.

Uitgever: Uitgeverij Sijthoff ISBN: 9789024554683 Pagina's: 352
Waardering: