CD: Grand Island - Boys and Brutes

Joost Melis (Pink_Floyd)
Het is nogal een familie-aangelegenheid in Grand Island. Twee maal twee broers vullen 80% van de posities binnen de band. Inge en Nils Brodersen verzorgen het geluid op respectievelijk basgitaar en percussie en daarnaast laten Espen en Pål Gustavsen zich horen qua vocalen, gitaar en banjo. De overgebleven Jon Iver Helgaker is de enige zonder bloedverwanten in de groep, hij bedient de keyboards. Twee jaar geleden verscheen het debuut van dit vijftal Noren, Say No To Sin. Nu ligt het tweede album in de platenbakken: Boys & Brutes.


Het geluid dat de mannen produceren heeft een southern indie tint maar zelf hebben ze hun muzikale uitspatting de noemer hardsoul-bluegrass-disco gegeven. Alle (delen van) benamingen tot nu toe hebben recht van spreken, Grand Island is eigenlijk ook niet voor één gat te ,maar gooien vele invloeden in de cementmolen en mixen dat tot een eigen geluid. Referenties die vrij snel boven komen borrelen zijn The Raconteurs, Frank Zappa en Captain Beefheart, maar dan met een jaren zeventig discodeuntje.

Dat dansbare disco-element wordt al verwoord in de opener 'Ass and Disco'. Ondanks de trage en donkere intro van de track gaan de pompende melodietjes al sneller lopen en zorgen de samenzang en het catchy refreintje voor een opbeurende en luchtige sfeer. 'I Am The Horizon' propt in de eerste minuten zoveel genres bij elkaar dat het ontluikt een freakpopsong met tempowisselingen en opmerkelijke structuren. Op 'Behemoth' lijkt Jack White tevoorschijn te komen tussen de uptempo dampende roots-rock. Het bluegrass element en de banjo zijn nadrukkelijk aanwezig in het rustige en seventiesachtige 'Wish It Was Summer Always'. Ook hier springt de kenmerkende kaasraspstem à la White in het oog.


Grand Island levert met Boys & Brutes een zeer gevarieerde plaat af die bol staat van de invloeden. Stuur The Raconteurs terug naar de jaren zeventig, zet ze op lichtgevende discotegels naar en duw Jack White op gezette tijden een banjo in zijn handen en dit is het resultaat. Een erg amusante plaat die niet snel zal vervelen en het in een livevertolking ook zeker goed zal doen. Half mei speelt de band drie shows in Nederland, dus sla je slag!


Label: Racing Junior Datum: April 2008 Waardering: