TV: De Italiaanse droom

Wijnand (krabmanelli)
Het is dat De italiaanse droom gepresenteerd wordt door de heerlijke Mirella van Markus, anders zou dit KRO-programma waarschijnlijk voor immer aan mij voorbij gegaan zijn. Wie de laatste tijd 'Goedemorgen Nederland' heeft gezien met zowel, Yvon Jaspers als Barbara Barend, waardeert de presentatiekwaliteiten van onze Mirella des te meer. De Italiaanse droom, gemaakt volgens het principe: zet een groep mensen met een missie op een eiland of in een huis en kijk vervolgens wat er gebeurt. Is een in eerste aanleg fout programma! De aanwezigheid van Mirella, maar ook van de Italiaanse lerares Silvia maakt het echter draaglijk.


Subheader
Silvia ademt strenge seksualiteit en mag dan, tot verontwaardiging van de andere vrouwen, een heerlijke decolleté hebben, het blijft een echte schoolfrik

De kandidaten
Reinout Oerlemans van productiemaatschappij Eyeworks heeft in het Italiaanse dorpje Piticchio een huis gekocht en wil daar een Bed & Breakfast starten. Nou, natuurlijk gaat hij dat niet zelf doen. Er zijn vier koppeltjes gevonden die in een sfeer van competitie en de nodige vernederingen het huis gaan verbouwen, waarna één stelletje het huis als B&B gaat uitbaten. Om gegarandeerd te zijn van de nodige spanningen heeft Reinout kandidaten van diverse pluimage gevonden en geselecteerd op botsende karakters. Tonny en Piet zijn vijftigers, ongecompliceerde Brabo’s en liefhebbers van bronsgroen eikenhout, Tonny is een ongelooflijke poetsdoos met smetvrees. Carlijn en Karim zijn een stuk jonger. Hij lijkt een beetje op tennisser Yannick Noah, maar dan de nichterige uitvoering daarvan. Het zijn creatieve, niet truttige mensen. Jeroen en Jon, veertigers, hebben al een B&B in Hilversum en zijn dus de ervaringsdeskundigen. Volgens de bewoners van Piticchio zijn dit ‘The beauty and the beast’ Zij ziet er nogal opgedirkt uit, hij ziet er uit als een bouwvakker. Dertigers Thomas en Sandy zijn de yuppen van het gezelschap. Zij is directieassistente, hij salesmanager. Thomas is de grappenmaker van het stel. Als hij zijn humor op Silvia (27), de lerares Italiaans uitprobeert, komt hem dat duur te staan. Silvia ademt strenge seksualiteit en mag dan, tot verontwaardiging van de andere vrouwen, een heerlijke decolleté hebben, het blijft een echte schoolfrik. Als Jeroen de letter e à la Don Corleone uitspreekt als: ‘eeh’, vindt ze dat absoluut niet grappig, Zij geeft 'Thomasso' een vijf op zijn rapport wegens beïnvloeding!

De Italianen
Onze kandidaten worden beoordeeld door een ‘vakjury’ bestaande uit: Ione, die kokkin is en de culinaire activiteiten van de kandidaten gaat kraken, aannemer Sergio die de verbouwing begeleidt en de al eerder genoemde lerares Silvia. Daarnaast is er ook nog een geheime dorpsraad, il Consiglio, die ook een belangrijke stem heeft. Wat opvalt is dat de juryleden en de consiglio geen blad voor de mond nemen. De kritiek wordt op niet mis te verstane wijze duidelijk gecommuniceerd. Vooral Ione weet Tonny tot wanhoop te drijven als ze het Paella-recept afkeurt. Het kan niet anders dan dat Reinout de Italianen grote geldbedragen heeft toegeschoven als ze zich een beetje schofterig gedragen tegen de kandidaten. Dat geeft wat leukere televisie. Nederlanders zijn botte boeren, de rest van de mensheid beneden de grote rivieren is veel beleefder en zal niet snel openlijk kritiek uiten, omdat dit als zeer onbeleefd ervaren wordt.

Subheader
Het kan niet anders dan dat Reinout de Italianen grote geldbedragen heeft toegeschoven als ze zich een beetje schofterig gedragen tegen de kandidaten

Het cultuurverschil tussen de Nederlanders en de Italianen wordt wel effectief in beeld gebracht. Aannemer Sergio beklaagt zich over de slappe Hollandse koffie, terwijl Tonny juist probeert om papieren koffiefilters te kopen in het land van espresso en cappuccino! Helaas is het geheel weer erg snel en oppervlakkig gemonteerd, zodat het moeilijk is om je met de kandidaten te identificeren. Dit maakt de Italianen dus eigenlijk veel interessanter en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Het geeft het programma wel amusementswaarde doordat het afwachten is wat Reinout nu weer voor rotgeintjes bedacht heeft.


Zender: Ned.2|KRO Gezien op: 16-03-2008 Waardering: