DVD: De Fabeltjeskrant -Het Beste van Meneer de Uil 1

Erik (getikte_rik)
Nu het jeugdprogramma Z@ppelin vanaf komende maand de Fabeltjeskrant op de kijkbuis zal gaan herhalen, is het wachten op de volgende logische 'trendy' stap; de musical. Die zal dan ook op 30 september van dit jaar in première gaan, maar niet nadat eerst de dvd's van de Fabeltjeskrant in de winkels liggen. Aanstaande overkill of, -om met Lowieke de Vos te spreken-: "Smikkelen en smullen?"


Net als de qua vorm en stemmen sterk gelijkende poppenserie Paulus de Boskabouter bevat ook deze dvd-release van Bridge Entertainment 15 avonturen van elk ongeveer vijf minuten. Alleen zijn er van De Fabeltjeskrant (geproduceerd door De Levita Productions) niet twee, maar in totaal vier dvd's uit. Op een eindtotaal van maar liefst 1640 afleveringen is deze dvd-serie in letterlijke zin natuurlijk niet compleet, maar met 75 minuten Het Beste van Meneer de Uil 1 maak je al een grote stap in de goede richting.


Elke aflevering begint uiteraard met het beroemde liedje 'Hallo Meneer de Uil', die vervolgens alle lieve kijkbuiskinderen een avontuur voorleest uit de Fabeltjeskrant. De afleveringen staan op zichzelf, maar kunnen uiteraard ook allemaal na elkaar afgespeeld worden. De kans is wel groot dat je als volwassene een beetje melig wordt van dit liedje, en het is dan ook bijna een opluchting als Meneer de Uil na de eerste vijf afleveringen is ingestort. Grappig om te zien hoe daar plots in plaats van de uil Meneer de Raaf op de tak zit, en de openingstune 'Hallo Meneer de Uil' corrigeert door in plaats van 'uil' droogjes 'raaf' te zeggen.

Wat de kinderserie destijds ook bij de ouderen zo populair maakte was de veelvoud van verschillende karakters en de kwinkslagen naar de actualiteit. Men zag Meneer de Uil als een synoniem voor premier Joop den Uyl (al was ‘uil’ een toevallige overeenkomst) en verder werden ongeveer alle sociale klassen van Nederland gerepresenteerd door één of ander dier. De kakkineuze Juffrouw Ooievaar werd populair onder de hogere, adelijke klasse, terwijl de gebroeders Ed en Willem Bever, de harde werkers uit de serie, vooral geliefd waren bij het 'gewone volk'.


De Fabeltjeskrant blijft echter vooral een tijdloze kinderserie, met onder andere kleurrijke figuren als Zoef -"Zoefzoef"- de Haas, Truus -Tuut-tuut-tuut-tuut- de Mier, dierenarts Meindert het Paard en natuurlijk Bor "Huuuu!" de Wolf, kroegbaas van het Praathuis. Eigenlijk is het jammer dat de legendarische kinderserie op deze dvd-release geen extra's bevat, een kijkje achter de schermen zou het ook voor de ouderen erg interessant maken. Talloze generaties zijn immers opgegroeid met de serie, die twee jaar geleden in Nederland werd uitgeroepen tot beste kinderserie aller tijden. De ouderen kunnen zich gelukkig troosten met het feit dat het beeld en geluid (respectievelijk 4:3, Dolby Digital 2.0) gewoon degelijk is, en geen afbreuk doet aan heerlijke nostalgie.
Dus ga nu maar lekker slapen, lieve kijkbuiskinderen. En denk erom: oogjes open, en snaveltjes toe. Slaap lekker!


Label: Bridge Pictures Releasedatum: 3 april 2007
Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.