CD: Toon Hermans - de juiste Toon

Lars (detulp050)
Antoine Gerard Theodore Hermans, roepnaam Toon. Zo kwam de Limburgse cabaretier in 1916 op de wereld. Wereldberoemd in Nederland, onbekend in de rest van de wereld. Toon Hermans stond bekend om zijn veelzijdigheid; aan de ene kant een cabaretier met geestige grappen, aan de andere kant een geweldige chansonier. Altijd op tournee met zijn one-man-shows en ook op televisie was hij een geliefde gast. Optreden zat in zijn bloed en ook na de pensioengerechtigde leeftijd trad hij nog veelvuldig op. Nadat er bij zijn vrouw Rietje kanker werd geconstateerd, besloot Toon het rustiger aan te doen om tijd met haar door te kunnen brengen. Het zorgde voor een pauze in zijn optredens gedurende drie jaar, want na het overlijden van Rietje trad Toon pas in 1993 weer voor het eerst op, in Carré te Amsterdam. Zijn optredens zouden nog drie jaar duren, want hij stond voor het laatst in 1996 op het toneel. In 2000 overleed Toon Hermans op 83-jarige leeftijd.



Voor de liefhebbers is er genoeg materiaal van Toon Hermans op de markt, maar vooral de laatste jaren komen er steeds meer verzamelaars in de winkels. In 2003 kwam de zeer uitgebreide box Toon, Het Verzameld Werk uit op dvd, samengesteld door Jacques Klöters, geassisteerd door Lisa Wade en geproduceerd door Otto Vriezenberg in samenwerking met de Stichting Toon Hermans. De box met negentien cd's en een dvd gaf niet alleen een goed overzicht van al het bekende werk van Toon Hermans, maar bevatte ook veel onbekend materiaal. Het was dan ook niet voor niets dat de samenstellers voor deze box in 2004 een Edison ontvingen voor de 'Bijzondere Uitgave van Historische Aard'. Eind vorig jaar werden de liefhebbers wederom getrakteerd op een box, ditmaal met alle shows op twaalf dvd's. Nu is het de beurt aan EMI, dat drie cd's heeft volgeplakt met allerlei materiaal en deze onder de titel De juiste Toon, het complete overzicht heeft uitgebracht.



Het is natuurlijk de vraag hoe een box met drie cd's überhaupt een compleet overzicht kan bieden van al het werk van Toon Hermans. De uitgebreide tracklist laat zien dat er vijfenveertig liedjes en stukjes cabaret zijn opgenomen in deze box en dan kan het haast niet anders dan dat dit overzicht gewoon niet compleet is. De meest bekende titels zijn in ieder geval wel terug te vinden op de cd's, zoals 24 rozen, Mien, waar is mijn feestneus, Duif is dood en Mediterranée. Het is dus echt een verzamelaar met weinig verrassingen. Prima geschikt voor een verjaardag of om gewoon nog eens te genieten van de kunsten van Toon Hermans. Wil je eens wat onbekender materiaal van de cabaretier proberen of vind je het gewoon leuk om de volledige shows van Toon Hermans te zien? Dan kun je wellicht beter nog even doorsparen voor de eerder genoemde verzamelaars. Die zijn meestal meer dan honderd euro in de aanschaf; deze collectie met drie cd's kost nog geen twintig euro. Geen geld voor een leuke compilatie als deze.


Label: EMI Releasedatum: 15 december 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!