Boek: Filmjaarboek 2008/2009

Weet jij nog welke films je vorig jaar allemaal hebt gezien? Of hoe de regisseur van die ene film ook alweer heet? Zijn er nog films die vorig jaar zijn uitgekomen, maar die jij nog steeds niet gezien hebt? Deze en meer vragen kunnen beantwoord worden aan de hand van het boek dat alle films bevat die in 2008 in Nederland in de bioscoop zijn gekomen: het Filmjaarboek 2008/2009. Dit boek bevat echter niet alleen een overzicht met alle uitgebrachte films van 2008, er staan ook zeven artikelen in met thema’s die op dit moment in de filmwereld spelen.


Hoogte- en dieptepunten uit de filmindustrie
Het boek begint met een jaaroverzicht van 2008, waarin alle hoogte- en dieptepunten van het filmjaar besproken worden, inclusief bezoekersaantallen en beste (en slechtst) bezochte films. De twijfelachtige eer van slechtst bezochte Nederlandse film van 2008 gaat naar Thijs Römers Het Wapen van Geldrop, met maar liefst 196 bezoekers. Verder bevat het Filmjaarboek een overzicht van het werk en leven van één van de belangrijkste regisseurs (én acteurs, én producers) in de filmgeschiedenis, namelijk Clint Eastwood. Daarnaast is er een artikel gewijd aan het fenomeen superheldenfilms, waarvan er het afgelopen jaar aardig wat zijn uitgekomen, met als knaller uiteraard The Dark Knight. Verder een stuk over een documentaire die veel ophef veroorzaakte: Enjoy Poverty, en over de macht van de leraar in de film. In 2008 kwam bovendien de film Be Kind Rewind uit, welke een nieuwe rage veroorzaakte: het ‘sweden’ (zelf naspelen met alledaagse materialen) van bekende films. In een artikel hierover wordt verder op dit fenomeen ingegaan. Tot slot is er nog het hoofdstuk ‘Filmliefde’, waarin bekende Nederlandse cabaretiers onder andere vertellen wat zij de grappigste, ontroerendste of engste film vinden. Zo houdt Jochem Myjer absoluut niet van grappige films, maar vond hij Finding Nemo wel erg leuk.


Overzicht uitgebrachte films
De rest van het 295 bladzijdes tellende boek bevat zogezegd het overzicht van alle uitgebrachte bioscoopfilms in Nederland in 2008. Bij elke film zijn uitgebreide credits opgenomen en is er een korte recensie te vinden. Zo kun je in één oogopslag zien of de film iets voor jou is en of je het eens bent met de recensent, als je de film al hebt gezien. De stukjes zijn geschreven door bekende filmrecensenten en deze schromen dan ook niet om hun ongezouten mening te geven. Zo zegt Jann Ruyters over de Sex and the City film: "Veel tuttige filosofietjes over huwelijkstrouw en huurtassen. Is dit nu dat nieuwe feminisme?". Het Filmjaarboek is dus zeker ook te gebruiken als je een avondje niets te doen hebt en wilt beslissen welke film je zal gaan ijken. Een korte blik in het boek en je weet welke film je wel, en vooral welke je absoluut níet moet zien.

Een overzicht van alle uitgekomen films is natuurlijk, zeker in deze tijd, ook op internet te vinden. Meerwaarde aan het Filmjaarboek 2008/2009 is dan ook de artikelen die het boek bevat. Deze zijn leuk en interessant om te lezen, echter omvatten ze helaas maar een klein deel van het boek. Meer inzicht en analyses om het afgelopen filmjaar in kaart te brengen, hadden het boek nog boeiender gemaakt. Toch is het Filmjaarboek 2008/2009 een leuk naslagwerk voor de filmliefhebber.


Uitgever: International Theatre & Film Books ISBN: 978 90 6403 739 9 Pagina's: 295 Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.