Graphic Novel: Watchmen

Alan Moore is een legendarische comic-schrijver. Foto's van hem zijn vaak zwart-wit, tonen een wildeman met oerbeharing en doen je denken dat je kijkt naar iemand uit de 18e eeuw. Iemand die al lang onder de grond ligt, maar dat is niet het geval bij Moore. Hij is 'alive and kicking', deze geniale auteur van plaatjesromans. Moore is de bron van een aantal verfilmingen, waarvan de meest recente Watchmen is. Ter gelegenheid van de uitgebrachte film, komt uitgeverij De Vliegende Hollander met de Nederlandstalige Watchmen-comics in één band.

Actueel
In het verleden kon het publiek in de bioscopen genieten van V for Vendetta, From Hell en League of Extraordinary Gentleman. Allen afkomstig uit het brein van Moore, uitgevoerd in comics met wisselende illustratoren. Zijn Watchmen-reeks stamt uit 1987 en is in 1989 al eens in het Nederlands verschenen. Met in het nieuws altijd wel een mogelijk einde van de wereld
als item, is deze serie nog steeds actueel.

Twee voor twaalf
De politiek heeft een verbod op superhelden uitgevaardigd. Deze mannen en vrouwen halen nog wel eens herinneringen op, maar voelen zich toch ook wel wat sullig over hun verkleedpartijtjes van vroeger. Als één van hen wordt vermoord, gaat langzaam maar zeker hun heldenbloed weer stromen. Het is twee voor twaalf en we hebben geen idee. De Comedian is het eerste slachtoffer in een reeks schijnbare aanvallen op de gepensioneerde superhelden. De meeste ex-kostuumgangers waren niet dol op de Comedian, die ook gewoon nogal een klootzak was, maar er is er eentje die op onderzoek uitgaat, de maffe Rorschach.

Voortkabbelend
Na een geweldig gestage stroom van voortkabbelende levens van mensen met een vorig bestaan, sluit Watchmen af met een verrassende en indrukwekkende wending. Het grappige aan deze reeks is dat je je af zit te vragen wanneer de geheimzinnigheid en de actie beginnen, maar je je niet begint te vervelen omdat je al in hun werelden bent gezogen. Je bent getuige van hun groeiende bierbuikjes, de kalende kopjes, de met weemoed lachende rimpels om hun ogen en de melancholische herinnering aan een verleden waar ze nu schamper om lachen, maar waar ze heimelijk naar terug verlangen.



'Psychologisch realisme'
Moore creërde een bestaande, hedendaagse wereld met superhelden die een gehuurd flatje moeten bewonen, ook oud worden en naar de wet moeten luisteren. Het wordt op de achterflap 'psychologisch realisme' genoemd en dat is inderdaad een goede omschrijving. Je dobbert het grootste deel van het boek mee op de vlakke golfjes van de levens van ex-helden. Er is veel dialoog en per aflevering een lange lap tekst ter afsluiting. Om de volledige impact van dit boek te vatten, is het noodzakelijk alles minstens eens per jaar te herlezen. De subplotjes, zijlijntjes en nevenpersonages zijn zo door het verhaal heen geweven dat je ze subtiel tot je neemt, maar ze niet afleiden van de rode draad. Watchmen is een heerlijk boek. Een aanrader voor de liefhebber van comics en van diepzinnigheid. Het boek staat vol quotes, lyrics en andere geintjes die werkelijk een betekenis hebben in het verhaal. Het boek zet je aan het denken, zonder moralistisch te zijn. Enig geduld, inzicht en denkvermogen is vereist voor het verteren van deze indringende beeldroman.


Uitgever: De Vliegende Hollander ISBN: 978 90 495 0039 9 Pagina's: 416
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.
Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.