AO Tennis 2

De Australian Open is in volle gang. Een prima timing om een tennisgame uit te brengen dus. Twee jaar geleden kwam AO Tennis uit en het was niet zo heel goed te noemen. Dus bij het horen dat AO Tennis 2 uit zou komen had ik gepaste argwaan. Gelukkig is deze onterecht, de ontwikkelaar Big Ant Studios heeft daadwerkelijk veel moeite genomen om dit tweede deel van de tennisgame op allerlei fronten te verbeteren. Je moet niet denken dat AO Tennis 2 hierdoor in de buurt van sportgames als FIFA of NBA 2K komt. Je merkt duidelijk dat er met minder budget gewerkt wordt.

De AO in de titel staat voor Australian Open, maar wees gerust, er is veel meer te doen dan alleen dat toernooi spelen. Want waarom zou je je beperken tot een toernooi als er een Career-modus is? Dit keer heb je er een coach en er zijn cut-scenes die je ziet als je bepaalde mijlpalen haalt. Ze vallen alleen in de herhaling en zijn grafisch niet zo heel mooi. Na een paar keer weten we wel dat de vader van onze digitale tennisprof trots is. Je kunt tijdens de interviews jouw speler een persoonlijkheid geven door keuzes tijdens interviews. In de tenniswereld is iedereen altijd superbraaf en aardig tegen elkaar, dus het is wel eens leuk om een ongenuanceerde prof te spelen. Het publiek reageert ook op je reputatie. Voor de rest blijft het reputatie-systeem erg oppervlakkig, het is niet dat je je carrière makkelijker of moeilijker wordt.

AO Tennis 2 (Foto: Bigben)

Grafisch is AO Tennis 2 geen hoogvlieger. Ik zie al dat er bij de match-intro een paar schokken zijn. Lekker dan, dacht ik nog, maar ‘gelukkig’ is er bewust gekozen om op de maat van de muziek te schokken. Waarom deze manier van intro is gekozen weet ik niet, het voelt wat raar. De laadtijden zijn overal aanwezig, zelfs het laden van de tutorials duurt toch al snel een halve minuut. Als ik dan nog weg zou kunnen kwijlen bij de graphics zou dat te vergeven zijn, maar het is vrij middelmaat. De personages bewegen een stuk beter dan in de eerste game door de toegevoegde animaties, maar alsnog zie je nog wel eens een rare beweging ertussen zitten.

Bij de spelers zien de gezichten er nogal robotachtig uit, waardoor het net niet is. Iets mooier mag zeker wel, het zijn tenslotte de sterren van het spel. Dan zijn er allerlei details. Soms zie je een speler af en toe zijn racket snel draaien, of even pielen aan zijn schokdemper in de bespanning. Prima, leuke details. Maar waarom zijn er ballenjongens die nooit lopen als er een bal in het net belandt? Ook zijn er weinig tussenanimaties. In een pot verzwikte mijn tegenstander zijn enkel, maar er kwam niet eens een scene, maar een tekst in beeld. Daarna vond ik de beste man nog fit rennen naar ballen, het werd wel iets minder enthousiast, maar voor iemand met een blessure liep hij nog te goed.

AO Tennis 2 (Foto: Bigben)

Het balgevoel in AO Tennis 2 zit wel goed. De bal reageert anders op verschillende ondergronden. Jij als speler hebt je voorkeuren, dus op de ene ondergrond presteer je beter dan op de ander. Je moet jezelf ook goed positioneren om de bal beter te kunnen plaatsen. Hoe slechter je voor een bal staat, hoe minder je de ‘cursor’ kunt richten in het veld van de tegenstander. Je kracht en timing is te zien aan een metertje en een kleur balletje bij je racket. Dat is even oefenen, maar eenmaal gewend werkt het handig.

Een van de gameplayopties is wel irritant. Er is een hulpje om je voor de bal te positioneren. Die wil nog wel eens wat anders doen dat jij wil, dus ik had bijvoorbeeld een smash willen slaan, maar de assistent dacht dat het handiger was om van de bal weg te lopen zodat ik een normale forehand kon doen. Ja jonguh, wie is hier nu de speler, jij of ik? Gelukkig is die assistent uit te zetten, maar dan is de leercurve wel meteen hoog.

AO Tennis 2 (Foto: Bigben)

Qua content voelt AO Tennis 2 completer dan het eerste deel. Er zijn meerdere game-modi, waaronder Australian Open, Career, Online, Competition maar ook simpele quickmatches. In je carrière kun je jouw jaar plannen door evenementen en trainingen te plannen. Daarbij moet je nadenken over reiskosten, personeel en sponsoren. Een groot voordeel is dat wedstrijden op elk moment kunnen worden opgeslagen, dus als je alle drie de sets in een Grand Slam wilt spelen op een wat lastigere moeilijkheidsgraad, dan hoef je die niet in een ruk te doen. Online is er niet zo veel te kiezen: Quick Match en Custom Match. Natuurlijk zijn er leaderboards om je resultaten op terug te zien, of je wil of niet.

Waar er duidelijk niet genoeg budget voor was zijn de licenties van spelers en locaties. Nadal is er wel, maar Federer, Murray of Djokovic niet. Auch. Nu hebben de ontwikkelaars dat opgelost op een creatieve manier. Je kunt spelers maken met de character creation optie, en die delen met de rest van de wereld. Zo heb ik een fatsoenlijk lijkende Roger Federer in mijn roster gedownload. Sneaky, maar het werkt. Alleen zou je bij een sportgame wel verwachten dat alle grote namen er meteen in zitten. Ook de tennislocaties kun je in ieder geval bij naam en aantal banen toevoegen, maar ook hier verwacht je eigenlijk dat alle grote locaties wel in de game zitten. Daarnaast kun je je eigen logo’s en scenario’s maken. Die kunnen andere mensen dan weer uit proberen. Denk bij scenario's aan bijvoorbeeld: de beslissende vijfde set met een 5-4 achterstand in een tie-break. De opdracht? Win de wedstrijd. Echt heel bijzonder worden ze nooit, maar voor de vorm is het leuk om er bij te hebben.

AO Tennis 2 is een aardige tennisgame. Grafisch is het geen hoogvlieger en het feit dat niet alle grote spelers er standaard in zitten is natuurlijk jammer. Met de character creation die je online kunt delen wordt dat opgelost. Maar toch, het zou mooier zijn geweest als iedereen er vanaf het begin in zat. De gameplay is wel sterk vooruitgegaan ten opzichte van het eerste deel. Natuurlijk is er een leercurve, maar op easy staan alle hulpjes vol aan en hoef je niet eens je service goed te timen. Interessanter wordt het als je hulpjes uit gaat zetten en je positie en timing wel goed moet zijn. Met AO Tennis 2 laat de ontwikkelaar zien dat ze het wel kunnen. Nu nog het budget omhoog schroeven en dan heb ik vertrouwen dat een mogelijk deel 3 echt punten gaat scoren.

Gespeeld op PlayStation 4, ook verkrijgbaar voor Nintendo Switch, Xbox One en pc.