The Banner Saga 3

Het heeft vier jaar geduurd maar nu komt er toch echt een einde aan het epos van The Banner Saga. Fans van de verhalende Viking-trilogie hebben al het nodige geleden met de personages, maar Stoic heeft nog een epische finale voor ons in petto waarbij we voor de laatste keer uit alle macht proberen de Dredge te stoppen en de wereld van de ondergang te behoeden.

Deze review probeert spoilers over het verhaal zoveel mogelijk te vermijden. Desondanks kan het zijn dat er wat details zijn ingeslopen die als spoilers kunnen worden beschouwd. Lezen op eigen risico.

The Banner Saga 3 heeft twee perspectieven: het eerste is die van Rook (of Alette, afhankelijk van je keuze in de eerste deel), die samen met de karavaan Abarrang probeert te bereiken, het laatste bastion van de mensheid tegen de Dredge. Aan de andere kant heb je de varl Iver, die samen met de Ravens en het koppel Juno en Eyvind door de duisternis trekt op zoek naar een oplossing. Net zoals met The Banner Saga 2 kun je je oude savegame importeren, zodat de keuzes die je hebt gemaakt ook zichtbaar zijn in het laatste deel van de trilogie. Wanneer je besluit geen savegame te importeren, kun je een keuze maken tussen Rook en Alette, en gaat de game er van uit dat alle personages uit de vorige game nog in leven zijn.

Dat importeren van je save is aan te raden omdat de game dan niet alleen persoonlijker aanvoelt, maar omdat alle personages met hun skills en achtergronden nogal overweldigend kunnen zijn voor nieuwe spelers. Het is zelfs bijna een vereiste dat spelers van The Banner Saga 3 de vorige twee delen gespeeld hebben: The Banner Saga 3 is een deel van het grote verhaal dat over de trilogie verteld wordt en de game kan absoluut niet los van de anderen worden gespeeld. Alhoewel je het verhaal van The Banner Saga 3 zeker kan waarderen als je de vorige delen niet hebt gespeeld, worden er zoveel namen en gebeurtenissen genoemd dat je het overzicht makkelijk kan kwijtraken en de band die je hebt met de personages zal een stuk minder hecht zijn. Hoewel dit voor de fans natuurlijk geen enkel probleem is, kan dit een hoge instapgraad zijn voor spelers die net met de saga beginnen. Er is een korte recap voor nieuwe spelers, maar die dekt nauwelijks de lading wat betreft de personages en de verhoudingen tussen hen.

Maar wanneer je de vorige twee delen hebt gespeeld zal het verhaal weer zoals vanouds zijn: hoewel het grootste gedeelte van de drama in de laatste twee hoofdstukken plaatsvindt, is het verhaal meeslepend en intens, mede door de race tegen de klok die halverwege het verhaal zijn intrede doet. De keuzes die je maakt hebben onmiddelijk effect en vormen lastige dilemma’s, zeker bij Rook en/of Alette, waarbij je ook nog de broeiende onvrede in Abarrang in je achterhoofd houdt. Ik weet zeker dat ik meer personen had kunnen redden tijdens mijn playthrough als ik niet volgens mijn instinct had gehandeld, maar het voelde niet als verlies: The Banner Saga schetst een duistere wereld waarin niet alles eerlijk is en niet alles goed komt, en hierdoor draag je het verlies een stuk beter.

Net zoals bij de vorige delen is ook de artstijl van The Banner Saga 3 weer adembenemend: alle personages en achtergronden zijn met de hand getekend en zijn prachtig gemaakt (vooral bij de gevechten is er ook voldoende moois op de achtergrond te zien), en ook de cutscenes zijn fantastisch. Ook de uitstekende soundtrack draagt bij aan de sombere sfeer door het vele gebruik van lage strijkers, om tijdens de gevechten weer dat intense gevoel over te brengen met kort gespeelde noten.

Hoewel The Banner Saga 3 het vooral van het verhaal moet hebben is er ook geen gebrek aan turn-based gevechten. Helaas vormt de combat, net zoals bij de vorige delen, wel het zwakste deel van de game: er is weinig variatie in vijanden en je hoeft geen tactisch meesterbrein te zijn om de gevechten te winnen. De nieuwe wave-based combat en heroic titles die je kan verdienen voor de personages proberen hier verandering in te brengen, maar vaak had ik niet de motivatie om de combat helemaal tot het einde van elke wave uit te zitten, zeker omdat de beloning aan het einde – een zeldzaam item – nogal mager is.

Hoewel de spanning en de actie niet gelijk verdeeld zijn over het verhaal zullen fans van het verhaal weer voldoende dilemma’s voor hun kiezen krijgen en genoeg emotionele momenten meemaken. Het is wel een vereiste om de eerste twee games doorgespeeld te hebben wat nogal een opgave kan zijn voor nieuwe spelers, maar omdat elke game betrekkelijk kort is dit voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de game niet een straf. Het is jammer dat ondanks dat Stoic het probeert, de combat meer een klus is dan dat je er naar uitkijkt, maar het verhaal en de prachtige graphics maken veel goed. Voor degenen die vanaf het begin met de karavaan hebben meegeleefd, vormt The Banner Saga 3 een waardige afsluiter van een machtig verhaal.

Pluspunten
Minpunten
  • Sterk, emotioneel verhaal
  • Prachtige met de hand getekende graphics
  • Uitstekende soundtrack
  • Eerste twee delen spelen is een vereiste
  • Combat saai
Gespeeld op pc, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en mac.