The Crew 2

The Crew, een game die in 2014 uitkwam, was een zeer ambitieus project. Het is een racing-game die heel de Verenigde Staten condenseert tot een relatief grote open-wereld waar je vrij rond kunt rijden. Het idee was goed, maar de uitvoering minder, waardoor het slecht werd ontvangen. The Crew 2 biedt daarom een uitstekende kans om dat originele idee te verfijnen, maar weet helaas ook niet te imponeren.

In The Crew 2 ben je weer vrij om bijvoorbeeld van Los Angeles naar New York te rijden en onderweg snel je natuurlijk langs allerlei beroemde bezienswaardigheden. Je kunt langs beruchte casino’s in Las Vegas koersen bijvoorbeeld, maar Amerika is een groot land met veel variatie. Je hebt niet alleen verschillende steden, maar ook terreinen zoals bossen, moerassen, woestijnen en meer. Het is een digitale roadtrip die tot de verbeelding spreekt.

De grootste nieuwigheid in deze sequel is dat je die roadtrip niet alleen ter land kunt maken, maar ook ter zee en in de lucht. Met één druk op de knop kun je je auto veranderen in een vliegtuig en de Grand Canyon vanuit de lucht verkennen. Vervolgens kun je met diezelfde knop je vliegtuig omtoveren tot een speedboot die dan letterlijk uit de lucht valt. Bepaalde races spelen hier ook op in, je wordt plotseling gevraagd om bijvoorbeeld een stuk van de race over het water af te leggen. Deze mogelijkheden en het feit dat heel Amerika je speelplaats is illustreren de potentie van The Crew 2. Het is daarom zo jammer dat de game voor de rest helemaal niet goed uit de verf komt.

De originele The Crew draaide om een bizar misdaadverhaal dat wijselijk helemaal niet meer in de sequel zit. In plaats daarvan gaat het dit keer puur over de racesport. Je speelt een nobody die beroemd wil worden. Door in allerlei verschillende disciplines mee te doen en te winnen krijg je steeds meer volgers op social media (in de praktijk werkt dit gewoon als XP) en daarmee ook status en toegang tot meer racedisciplines. Ook dit idee is prima, maar de presentatie ervan is vrij pijnlijk. De hele game zit vol voice-overs van stoere dudes die telkens praten over hoe ‘cool’ de gebeurtenissen zijn en hoe je volgers op social media gek worden. De game lijkt alleen geschreven te zijn door veertigjarige vaders die zich hebben ingebeeld hoe hedendaagse tieners klinken. Het is vreselijk en eigenlijk ook een beetje gênant.

Dit probleem zou veel makkelijker te verteren zijn als de game voor de rest top was, maar eerlijk gezegd is The Crew 2 simpelweg weinig aan. De racefundamenten zijn gewoon niet goed genoeg. Alle belangrijke elementen haperen wel een beetje: het gevoel van snelheid is matig, de besturing voelt niet helemaal lekker en het ontwerp van de racebanen is vrij fantasieloos. Begrijp me niet verkeerd, The Crew 2 kan zeker wel degelijk en onderhoudend zijn, maar als het om racen gaat stijgt het eigenlijk op geen enkel punt er bovenuit. Voor een arcade game waar je geen precieze racelijnen hoeft te volgen mist het ook gewoon een beetje bravoure.

Een andere reden dat de game vaak minder leuk is dan het zou moeten zijn is dat de 'rubber banding' verkeerd gekalibreerd is. Alle arcade-racing games hebben wel een vorm van rubber banding, een mechaniek waarbij de computergestuurde rijders zich aan jouw situatie aanpassen en daardoor sneller of juist minder snel gaan. Het is een delicaat balans die bij een verkeerde instelling oneerlijk aanvoelt, en dat is precies het geval bij The Crew 2.

In deze game kun je zoals gezegd niet alleen zoals gewoonlijk over straat racen, er zijn ook bijvoorbeeld specifieke boot-races en rally-races. Later speel je andere disciplines vrij zoals monster trucks en een soort Formule 1. Genoeg te doen, maar de variatie betekent niet dat het ook allemaal even leuk is. Met vliegtuigen word je bijvoorbeeld niet gevraagd om te racen, maar om simpele stunts te doen. Na een zo’n event heb je het eigenlijk gelijk al gezien. Kwantiteit ten spijt, de echte kwaliteit blijft achter.

Die races werk je af door via quick travel gelijk naar de locatie te gaan, want helaas blijkt door Amerika rijden een saaie bedoening. Het zijn een hoop vierkante meters en verschillende klimaten, maar tegelijk is de hele wereld vrij levenloos. Je kunt wel een roadtrip maken, maar echt memorabel wordt het niet, want er gebeurt heel weinig en onderweg is er behalve rijden ook niet genoeg te doen. De game vertelt je af en toe dat je iets kleins kunt doen zoals hard over een stukje heen rijden om iets meer volgens te krijgen, maar dat motiveert amper.

Het grootste gemis is misschien wel het gebrek aan een echte multiplayer modus. Het is sowieso bizar dat dit ontbreekt, aangezien de game ‘always-online’ is, je kunt het niet eens opstarten zonder een verbinding. Je ziet af en toe een andere speler in de wereld rondrijden, maar de enige echte interactie die je kunt hebben is op elkaar botsen. Multiplayer wordt er pas eind dit jaar in gezet via een patch. Deze situatie is moeilijk te verteren, omdat de originele game ook al niet helemaal af was bij de release. Onvoorstelbaar dat er dit jaar een grote race-game is uitgekomen waar je niet gelijk tegen andere mensen kunt racen.

Ubisoft heeft al een groot plan gemaakt van wat er nog allemaal aan The Crew 2 wordt toegevoegd. Er komen nog meer disciplines (hovercraft) en zoals gezegd multiplayer. De game wordt waarschijnlijk net als het origineel straks van een heleboel patches voorzien. Persoonlijk zit ik daar alleen niet echt op te wachten. Wellicht dat de game over een jaar een stuk beter is, maar ik had liever gehad dat een sequel meer in orde was.

Conclusie:
Ubisoft is met The Crew 2 ten opzichte van het origineel weinig opgeschoten. Het is wonderbaarlijk dat de game eigenlijk wederom niet helemaal af is bij de release. De matige rij-mechanieken en wereld halen de game al genoeg naar beneden, dat je dan bovendien nog geen echte multiplayer hebt is een complete dooddoener. Hopelijk wordt de potentie die in The Crew 2 zit later met updates nog enigszins gerealiseerd, maar op dit moment schiet de game ruimschoots tekort. 

Pluspunten
Minpunten
  • Het idee van Amerika als open-wereld blijft goed
  • Races waarbij je verschillende types voertuigen gebruikt
  • Voice overs zijn pijnlijk gênant
  • Race-elementen niet goed genoeg uitgewerkt
  • Geen echte multiplayer bij de release
Gespeeld op PS4, ook beschikbaar voor Xbox One en pc.