Planet Earth II - Live in Concert, Ahoy

Wat is een filmscène zonder muziek? Je zit bij een spannende achtervolgingsscène pas op het puntje van je stoel, wanneer de muziek aanzet en je hart sneller laat kloppen. Natuur- en muziekfans kwamen gisteren om die reden bijeen in Ahoy Rotterdam, waar ze genoten van Planet Earth II op een gigantisch videoscherm, live begeleid door een tachtigkoppig symfonieorkest.

Planet Earth II - Live In Concert

Dat jong en oud warmdraait voor het visuele en muzikale spektakel van Planet Earth II, blijkt uit het publiek van vanavond. Vriendengroepen, gezinnen, oude dames met keurige kapsels; Ahoy is gevuld met liefhebbers van alle leeftijden. Ze kauwen op hun popcorn en wachten rustig af tot de show begint.

Gelukkig is dat netjes op tijd. De lampen gaan uit en het orkest betreedt, onder luid applaus, het podium. De muziek die vanavond wordt gespeeld, is gecomponeerd door Oscarwinnaar Hans Zimmer, Jacob Shea en Jasha Klebe, en wordt vanavond ten gehore gebracht door het The City Of Prague Philharmonic Orchestra, onder leiding van Matthew Freeman

De avond begint direct goed, met de kippenvelwaardige Planet Earth II Suite als opening. Het grote scherm gaat aan en neemt het publiek mee naar de natuurlijk habitat van pinguïns, olifanten, apen, leguanen, giraffen en meer van ’s werelds wonderlijke bewoners.

De show bestaat uit een selectie van de indrukwekkendste beelden uit Planet Earth II, die natuurkundige Robbert Dijkgraaf elk van kort commentaar voorziet. ‘Vanavond maken we een wonderbaarlijke reis over planeet aarde’, begint hij de avond. ‘Ga er goed voor zitten en geniet van prachtige beelden die door de muziek een extra dimensie krijgen.’

En die extra dimensie is niet gelogen. Meestal volgen de dansers de muziek, maar vanavond is dat andersom. Hóé goed het Philharmonic Orchestra leidt, blijkt vooral uit de bekendste scène uit Planet Earth II: Iguana vs Snakes. De muziek wordt op exact de juiste momenten ingezet – zó stipt, dat je soms even vergeet dat het orkest de muziek live speelt.

Twee uur lang leeft het publiek mee met spektakel dat Planet Earth II heet. Geschokte kreten wisselen af met gelach en hier en daar een collectieve ‘aahh!’. Zelfs de dirigent steekt zijn vuisten triomfantelijk in de lucht, nadat een giraffe ontkomt aan een troep leeuwen. ‘Het is wel duidelijk aan wiens kant jullie staan’, grapt Dijkgraaf.

Maar hoe episch de beelden ook zijn – zou jij door duizenden vliegende sprinkhanen rennen voor dat ene shot? – de serie zou niet compleet zijn zonder de muziek. De prachtige muziek die op fabelachtige wijze wordt uitgevoerd door het orkest en die zoveel gevoel draagt, dat je met je ogen dicht nog kunt voelen wat ermee bedoeld wordt.

Eén van de boodschappen die vanavond duidelijk overkomt, is die van de toestand van onze aarde. ‘Onze wereld verandert’, legt Dijkgraaf uit, ‘en daardoor ook de natuur, de leefomgeving van vele bijzondere dieren.’ En na de schoonheid van Planet Earth II Live in Concert, is dat toch iets om extra bij stil te staan – het zou immers zonde zijn als we nooit kunnen genieten van Planet Earth III.