Danny reviewt: The End of the F***ing World - seizoen 1

James is een jongen van 17 die er vrijwel zeker van is dat hij psychopaat is. Zijn jeugd bestond vooral uit het martelen van dieren en zichzelf verminken, bijvoorbeeld met behulp van een frituurpan. Op een dag besluit hij dat het tijd is om een mens te vermoorden en op school vindt hij het perfecte slachtoffer in de vorm van de 17-jarige cynische en opstandige Alyssa.

The End of the F***ing World

Het klinkt als een bizar plot dat zo uit een vage comic kan zijn gekomen, en dat is omdat dat ook zo is. The End of the F***ing World is een hervertelling van de graphic novel van Charles Forsman, die ten tijde van de release lovende kritieken wist te vergaren.

In de serie wordt de rol van James vertolkt door Alex Lawther, die je misschien wel kent van de aflevering 'Shut Up and Dance' van anthology-serie Black Mirror, of van zijn rol als de jonge Alan Turing in The Imitation Game. En hij speelt zijn rol goed. De awkward houding, de afwezige blik en de droge vertelstijl maken hem geloofwaardig als onaangepaste tiener met mogelijk sociopatische trekjes, maar tegelijkertijd sympathiek genoeg om je zijn lot aan te trekken.

The End of the F***ing World

En dat laatste geldt ook voor Jessica Barden (die je misschien kent uit de serie Penny Dreadful), die de rol van Alyssa op zich neemt. Rebels, getraumatiseerd, onverschillig en ietwat naïef is zij wanhopig op zoek naar liefde, vriendschap en intimiteit, maar waar zij zich voor heeft genomen verliefd te zijn op James, bedenkt hij vooral manieren om haar te doden.

Vreemd genoeg werkt deze clash van persoonlijkheden beter dan je op het eerste gezicht zou denken, en al snel vinden ze zich samen onderweg in een gestolen auto, op zoek naar Alyssa's echte vader, die haar als kind in de steek heeft gelaten. Een reis die gepaard gaat met de nodige tegenslagen en criminele misstappen.

The End of the F***ing World

The End of the F***ing World is beslist geen serie die je niet mag missen, maar is desondanks vermakelijk genoeg om tussendoor een keer te bingen. Met acht afleveringen van zo'n 20 minuten ben je er in amper drie uur doorheen. En je kunt na afloop in ieder geval stellen dat je een serie hebt gezien die zich maar moeilijk laat vergelijken.

Toch hebben de makers zich ingehouden, en dat is jammer. De graphic novel gaat in veel opzichten verder dan de serie en is net even iets meer disturbing dan de serie. Dat wil niet zeggen dat de serie slecht is, zeker niet - hij is verrassend goed - maar voor mensen die het bronmateriaal kennen had er zeker nóg meer ingezeten dan er nu is uitgekomen. Alsnog een dikke aanrader.

Kijkwijzer beoordeelt The End of the F***ing World als 16, en je kunt 'm bingen via Netflix