OnePlus 5T

3. OnePlus 5T

Design en bouwkwaliteit

De 5T heeft een 6-inch AMOLED FullHD scherm. Eigenlijk het grootste verschil dus ten opzichte van de 5. Qua formaat is het echter een gering verschil. 1.9 mm langer, 0.9mm breder en 0.05mm dikker. Kortom, een erg klein verschil. Vergeleken met een gemiddeld 5.5-inch Chinaphone model (Xiaomi Redmi Note 4) is de OnePlus 5T 5mm langer, en minder breed en minder dik. Erg netjes qua vormfactor dus. Hieronder even de vergelijking met de Mi5 en Galaxy S7. 

2812-oneplusdesign (Foto: rene90)
Xiaomi Mi5, Galaxy S7, OnePlus 5T

Qua afwerking is het dik voor elkaar, het zit allemaal heel degelijk in elkaar en dat voel je ook. Met een gewicht van 162 gram ligt hij nog goed in de hand, niet te zwaar. Voor een 3300mAh accu is hij nog best dun. Wat betreft het ontwerp en de bouwkwaliteit dus geen klachten, ziet er allemaal erg gelikt uit. De vingerafdruksensor zit op de achterkant, waarbij ik zelf wel een betere ervaring heb als deze op de voorkant zit in het gebruik. Aan de linkerkant zitten de volumeknoppen én een schuifknop voor de functie niet-storen. 

231217-2 (Foto: rene90)

 2812-oneplusdesign1 (Foto: rene90)

2812-oneplusdesign3 (Foto: rene90)

 

Dan het scherm, AMOLED 6-inch FullHD met een 18:9 ratio. Een iets wat langer scherm dus. Ze hadden er ook een hogere resolutie van kunnen maken ten koste van de accu. FullHD op AMOLED ziet er fijn uit, heldere kleuren en een perfect contrast. Het lijkt net allemaal wat meer levendig vergeleken met standaard schermen. 

231217-3 (Foto: rene90)

2812-oneplusdesign4 (Foto: rene90)

2812-oneplusdesign5 (Foto: rene90)

2812-oneplusdesign6 (Foto: rene90)

Prestaties

Dit is het model met 6GB werkgeheugen en 64GB interne opslag. Sowieso is de opslag erg fijn, geen gedoe met clouds maar gewoon je telefoon volzetten met alles wat je wil. De combinatie van hardware maakt dit een retesnel toestel, wat ook wel blijkt uit bepaalde benchmarks. Antutu op 175.600 punten, wat volgens de ranking op plek 6 zou zijn, met de OnePlus 5 op plek 3 zelfs. 

Geen lag, geen games die niet draaien, geen gedoe. Fijn. 

GPS / overige verbindingen

Welke verbinding is niet aanwezig op dit toestel? Voor GPS heb je vier opties (GPS, Glonass, Beidou, Galileo) wat altijd een goede fix heeft gegeven. Telefonische verbindingen heb je de beschikking over banden 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/25/26/28/29/30/66. Voldoende voor de Nederlandse 4G frequenties dus. 

De kwaliteit van telefoneren is ook erg goed, vooral voor de andere kant. Er zijn meerde noise-cancelling microfoontjes in de behuizing waardoor achtergrond geluid wordt weg gefilterd. Als je op een treinstation staat kan je prima een gesprek voeren.

Software / Oxygen OS

Met de Oxygen OS skin van OnePlus heb je een fijne skin van een stock Android. Geen rare extra's die alles vertragen, maar bepaalde aanpassingen die best eens handig kunnen zijn. Zo bijvoorbeeld de uitgebreide opties om de notificatieled in te stellen, en de verscheidende opties om het scherm aan te passen aan het omgevingslicht. Allemaal toevoegingen die daadwerkelijk nut hebben en die ik ook gebruik. 

2812-oneplusscreen3 (Foto: rene90)2812-oneplusscreen4 (Foto: rene90)

Face-unlock / vingerafdruksensor

Erg goed, de face-unlock. Ik ben verbaasd dat het zo goed en snel werkt, en het in de dagelijkse praktijk nu de standaard manier voor me is om het toestel te ontgrendelen. Andere mensen lukt het niet en ik heb het bij 10+ mensen geprobeerd inmiddels, ook foto's werkt het niet op. Het zal ongetwijfeld minder veilig zijn dan de vingerafdruk, maar het werkt wel erg soepel.

Speaker / overig

Een erg goede mono-speaker, maar zoals het al wordt gezegd, mono. Jammer dat ze er geen stereo speaker in hebben gestopt wat zeker een grote verbetering was geweest. Voor wat er nu in zit heb je niks te klagen, het klinkt goed en ook op hogere volumes. Wél dus een kwalitatieve speaker die ze hebben gebruikt gelukkig. 

Positief is dat je nog de beschikking hebt over de 3.5mm jack poort voor oordopjes. Veel bedrijven zijn hiermee gestopt in de nieuwe modellen maar OnePlus gelukkig niet. Zelf gebruik ik dit heel vaak, en velen met mij. Nadeel is mogelijk wel dat door deze poort de waterdichtheid moeilijk voor elkaar te krijgen is. Je hebt dus geen IP-certificering.

Batterij

OnePlus heeft het zelf over Dashcharge als één van de speerpunten, 30 minuten opladen voor een dag aan 'power'. Wat houdt dit nou in de praktijk in? Nou vrij simpel, bij 0% laadt hij in 30 minuten naar 53% op. Meer dan een halve acculading erbij dus. Wil je hem volledig vol hebben doe je daar iets meer dan 1,5 uur over. Prima zaak dus en ook hoelang je er nu mee doet. Op een accu haal ik makkelijk een dag, meestal zo'n 20% nog over. Een screen-on time van 5-6 uur in totaal. Zeer tevreden. 

Camera

Met de 5T is OnePlus afgestapt van een dubbele camera, waarvan één een telelens is. Op die manier kon je optisch zoomen zonder kwaliteitsverlies. Nu heeft OnePlus voor iets anders gekozen. Een 2e lens die bedoeld is om betere foto's te produceren bij weinig licht. Ik heb dit vergeleken met een IphoneSE en hoe die omgaat met vergelijkbare situaties. 

2812onepluscam1a (Foto: rene90)
OnePlus 5T

2812onepluscam1b (Foto: rene90)
iPhone SE

2812onepluscam2a (Foto: rene90)
OnePlus 5T

2812onepluscam2b (Foto: rene90)
iPhone SE

Wat je dus ziet is dat bij weinig licht, de foto's er wel beter uitzien. Op de telefoon zelf zie je wel bij de OnePlus dat er een blauwe gloed overheen komt wat helemaal te zien is bij de foto van de lucht. Wat dat betreft kloppen de kleuren dan niet meer met de werkelijkheid. De foto van de waxinelichtjes houder laat beter zien wat het verschil kan zijn. In normale buitensituaties kan het dus wellicht wat beter uitpakken, maar echt doorslaggevend in situaties vind ik het nou niet. 

Voor de normale kiekjes is het een prima camera, niet heel uitzonderlijk verder.

2812onepluscam3 (Foto: rene90)

2812onepluscam5 (Foto: rene90)

2812onepluscam4 (Foto: rene90)

oneplus5t3012-1 (Foto: rene90)

oneplus5t3012-2 (Foto: rene90)

oneplus5t3012-4 (Foto: rene90)